Biden vergroot toegang tot zorgverzekering
Meer Amerikanen krijgen toegang tot een zorgverzekering. President Joe Biden tekende donderdag een pakket maatregelen waarmee Amerikanen zich vanaf half februari gedurende drie maanden kunnen aanmelden voor een verzekering via Obamacare, de Affordable Care Act (Wet betaalbare zorg) die onder president Donald Trump flink was uitgekleed. Normaal zijn de loketten maar zes weken geopend.
Onverzekerden en mensen die hun baan zijn kwijt geraakt tijdens de coronapandemie krijgen daarmee de kans een deel van hun zorgkosten terug te krijgen. Tijdens de verkiezingscampagne had Biden al beloofd de zorg toegankelijker en betaalbaarder te maken. Nu het coronavirus veel mensen ziek maakt is dat volgens hem des te urgenter.
De bedoeling is dat ook mensen met langdurige aandoeningen zich kunnen verzekeren. Verder gaan overheidsdiensten onderzoeken hoe Medicaid, een zorgverzekeringsprogramma van de overheid voor armen, toegankelijker kan worden. De president „gelooft dat iedere Amerikaan het recht heeft op de gemoedsrust die gepaard gaat met de wetenschap dat ze toegang hebben tot betaalbare en kwalitatieve gezondheidszorg”, aldus het Witte Huis.
Kort voordat hij de decreten tekende, omschreef Biden ze als het „ongedaan maken van de schade die Trump heeft aangericht”.
Ook regels van de vorige regering die het door de overheid betaalde gynaecologische en gezinsplanningsklinieken in de VS verbiedt vrouwen door te verwijzen voor een abortus, worden opnieuw bekeken.
Biden draait ook een verbod terug op het financieren van internationale (hulp)organisaties die adviseren over geboorteplanning en abortus. De regering-Trump had die ban ingevoerd, net als eerdere Republikeinse presidenten voor hem, die steevast ongedaan werden gemaakt als er weer een Democraat aan de macht kwam.
Nadat de VS deze geldstroom in 2017 hadden gestopt kwam toenmalig minister voor Ontwikkelingssamenwerking Lilianne Ploumen met het initiatief She Decides om het financiële gat van omgerekend 550 miljoen euro op te vullen. Op een conferentie in Brussel werd 181 miljoen euro toegezegd voor toegang voor vrouwen in ontwikkelingslanden tot geboorte- en gezinsplanning. Ook in de jaren daarna kwamen veel donaties binnen waarmee vrouwen in armere landen kunnen worden bijgestaan. Van de ruim 50 miljoen abortussen die daar jaarlijks plaatsvinden wordt de helft op een onveilige manier uitgevoerd.