Binnenland

‘Meerderheid onderwijsinstellingen gebruikt onlinesurveillance’

De meerderheid van de Nederlandse hogeronderwijsinstellingen maakt nog altijd gebruik van onlinesurveillance software, ondanks technische mankementen en kritiek dat de privacy wordt geschonden. Dat meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) die een rondgang maakte bij 21 onderwijsinstellingen.

ANP
26 January 2021 09:31

Met proctoringsoftware kan er via de webcam, microfoon of webbrowser van studenten meegekeken worden bij tentamens. De LSVb stelt dat er talloze incidenten hebben plaatsgevonden als gevolg van het gebruik van de software. Zo werden de tentamens van honderden studenten onterecht als verdacht bestempeld doordat de anti-spieksoftware ze eruit viste. Dat gebeurde op universiteiten in Wageningen, Rotterdam en Amsterdam.

Verder werden er afgelopen september op de Erasmus Universiteit in Rotterdam diploma’s ongeldig verklaard toen de onlinesurveillance haperingen vertoonde tijdens de tentamens. Bij de Hanzehogeschool in Groningen wisten journalisten met gemak een onlinetentamen binnen te dringen, waardoor ze met tientallen studenten mee konden kijken.

„Het wordt hoog tijd dat het gebruik van proctoring eerder uitzondering wordt dan regel. Er zijn talloze andere vormen van tentaminering mogelijk. Studenten worden nu dubbel slachtoffer van deze crisis doordat ze naast deze uitzonderlijke situatie ook nog eens bovenmatig stress ervaren bij het maken van hun tentamens”, zegt de voorzitter van LSVb Lyle Muns.

De LSVb vraagt onderwijsinstellingen om het gebruik van proctoring te stoppen en aan de slag te gaan met andere vormen van tentaminering. Volgens Muns bewijzen zes grote onderwijsinstellingen, die geen gebruik maken van de anti-spieksoftware, dat er heel goed alternatieven mogelijk zijn. „Van openboektoetsen en essays tot fysieke tentamens waarbij studenten voorafgaand een sneltest moeten doen”, aldus Muns.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer