Buitenland

Republikein McConnell staakt verzet tegen deal met Democraten

De Republikeinse fractievoorzitter in de Amerikaanse Senaat, Mitch McConnell, heeft zijn verzet opgegeven tegen een akkoord met zijn Democratische tegenhanger Chuck Schumer over het delen van de macht in het hogerhuis van het Amerikaanse parlement. McConnell hield het akkoord dagenlang tegen, maar liet zijn belangrijkste eis maandag vallen.

ANP
26 January 2021 05:32

McConnell en Schumer zijn het niet eens over de filibuster. Een wetgevingsprocedure die een meerderheid van 60 van de 100 senaatszetels vereist. McConnell eiste dat de Democraten die procedure niet zouden afschaffen, wat Schumer weigert te garanderen.

Beide partijen hebben momenteel 50 zetels in de Senaat. Bij een gelijke uitslag, geeft vicepresident Kamala Harris als voorzitter van de Senaat de doorslag in het voordeel van de Democraten.

McConnell verwijst naar de uitspraken van enkele Democratische senatoren, die zeggen dat zij tegen het afschaffen van de filibuster zijn. „De parlementaire filibuster was een sleutelonderdeel van het fundament onder de laatste 50-50-machtsdeling in 2001”, aldus McConnell. „Met deze verzekeringen kijk ik ernaar uit om verder te gaan met een machtsdeelovereenkomst gebaseerd op dat precedent.”

„We zijn blij dat senator McConnell de handdoek in de ring heeft gegooid en zijn belachelijke eis heeft opgegeven”, zegt de woordvoerder van Schumer. „We kijken ernaar uit om de Senaat onder Democratische controle te organiseren en te beginnen met grote, moedige dingen voor het Amerikaanse volk.”

De linkervleugel van de Democratische partij heeft voorgesteld om de filibuster af te schaffen om zo de agenda van president Joe Biden verder op weg te helpen. Biden, die heeft opgeroepen tot toenadering tussen de twee partijen, heeft daar echter geen steun voor uitgesproken. Door de vereiste van 60 voor-stemmen kwam het Amerikaanse wetgevingsproces afgelopen jaren geregeld bijna tot stilstand.

De Democraten kunnen zonder Republikeinse steun de regels in de Senaat wijzigen zodat wetten met slechts 51 voor-stemmen kunnen worden goedgekeurd, beter bekend als de „nucleaire optie”. Door te weigeren het behoud van de filibuster te garanderen, houdt Schumer de dreiging met de nucleaire optie als hefmiddel tegen de Republikeinen in komende onderhandelingen, bijvoorbeeld over een nieuw coronasteunpakket.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer