Buitenland

Extremisten willen van Irak een graf maken

De naam betekent ”de Arabische”, maar dat heeft Al-Arabiya niet geholpen tegen een aanslag door Iraakse opstandelingen die de zender te pro-westers vinden.

Rawya Rageh (AP)
2 November 2004 09:43Gewijzigd op 14 November 2020 01:49

De Saudische satellietzender verloor vijf Iraakse medewerkers toen er zaterdag een autobom ontplofte bij het kantoor in Bagdad. Met de ontvoering van vrouwen en de moord op moslims behoort de aanslag tot de recente operaties van Iraakse opstandelingen die in de Arabische wereld als niet-islamitisch worden ervaren.

„Zulke operaties zijn 100 procent verkeerd”, zegt Adel Zeyada, een 27-jarige Palestijnse monteur die al twaalf jaar in Irak woont. „Al sinds de dagen van de profeet heeft de islam zich altijd uitgesproken tegen het kwetsen van vrouwen, kinderen en onschuldigen. Het is duidelijk dat deze groepen een verwrongen beeld van de islam hebben.”

Extremisten die de verantwoordelijkheid voor aanslagen op Arabieren en moslims opeisen, proberen hun doelwitten meestal voor te stellen als handlangers van de Amerikaanse bezetters. Maar veel Irakezen en andere Arabieren geloven dat hun enige doel is om politieke druk uit te oefenen. Sommigen denken dat de extremisten het spoor bijster zijn.

Vooral de aanslag op Al-Arabiya wekt verwondering. De pan-Arabische zender, gevestigd in Dubai in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), is een van de belangrijkste nieuwsbronnen voor mensen in de Arabische wereld. In een regio waar vrijheid van meningsuiting geen gemeengoed is, heeft Al-Arabiya verklaringen van extremisten gepubliceerd en kritiek gewekt van de Verenigde Staten vanwege beweerde anti-Amerikaanse standpunten. De groep die kort na de aanslag de verantwoordelijkheid opeiste, noemde de zender „de spreekbuis van de Amerikaanse bezetting in Irak.” Andere extremisten juichten de aanslag op hun websites toe en sommigen gebruikten in plaats van Al-Arabiya de naam ”Al-Ibriya (de Hebreeuwse).

Op één na waren alle vijf doden en veertien gewonden die bij de aanslag vielen moslims. Een van de doden was een Iraakse christen.

Volgens de Saudische columnist Khaled al-Maeena zijn sommige daden van de militante groepen in Irak „vreemd aan de ideologie die zij beweren te volgen.”

Terreurdeskundige Evan Kohlman in Washington spreekt naar aanleiding van de laatste aanslagen, waaronder die op vijftig Iraakse soldaten, van een „bizarre geweldsescalatie. Ze koelen hun woede op alles wat ze kunnen vinden”, zegt hij. „Ik weet niet waar het vandaan komt, maar het is afgrijselijk als het losbreekt. Ze lijken zo razend dat ze helemaal het zicht kwijt zijn op wie de vijand is.”

Volgens de islam hebben vrouwen in oorlogstijd een beschermde status. Dus veel gematigde moslims waren geshockeerd toen Margaret Hassan, een 59-jarige Britse hulpverleenster die met een Irakees getrouwd is, op 19 oktober werd ontvoerd. Niemand heeft de ontvoering opgeëist, maar het feit dat er video-opnamen van Hassan zijn getoond waarop zij smeekt om terugtrekking van de Britse troepen uit Irak, wijst erop dat zij in handen is van opstandelingen.

„De hele kwestie Irak is vreemd aan het worden. De situatie is zo verslechterd dat er geen rationele verklaring meer voor is”, zegt Abdel Khaleq Abdulla, een politiek analist in de VAE. „Deze groepen hebben één ding voor ogen: het leven moeilijk maken voor iedereen - de Amerikanen, de Irakezen en anderen”, zegt hij. „Het doel is Irak ondraaglijk te maken, er een graf van te maken, het ellendig te maken zodat het hun in handen valt.” Het lijkt erop, zegt Abdulla, dat de duistere groepen ’softe doelen’ als vrouwen en kinderen uitkiezen „omdat het shockerend is en zij uit zijn op meer zichtbaarheid en publiciteit. Het kost bijna niets en het levert heel veel op.”

Zeyada, de Palestijnse monteur, vraagt zich af of het wel altijd moslims zijn die achter de aanslagen zitten. Sommige aanslagen zijn zo onislamitisch, dat ze moeten zijn uitgevoerd door „mensen die bewust het beeld van de islam willen schaden.”

Voor Inas Abdel Razzaq, een 31-jarige Iraakse huisvrouw, is er geen touw meer aan vast te knopen. „Als je de islamitische websites bekijkt en je ziet die extremisten zeggen: „in de naam van God en de islam”, over welke islam hebben ze het dan?”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer