Buitenland

Voordringen om een coronaprik te krijgen, in Spanje lijkt dat een rage

Eerst waren het burgemeesters, toen regionale autoriteiten en nu ook de legertop. De gevallen van machtsmisbruik om je voor je beurt in te enten tegen corona rijzen de pan uit in Spanje.

Lex Rietman
25 January 2021 10:59
De Spaanse generaal Miguel Angel Villarroya most aftreden omdat hij voor zijn beurt een coronaintenting bij zichzelf liet indienen.  beeld EPA, Fernando Alvarado
De Spaanse generaal Miguel Angel Villarroya most aftreden omdat hij voor zijn beurt een coronaintenting bij zichzelf liet indienen. beeld EPA, Fernando Alvarado

„Ik wilde me eigenlijk helemaal niet inenten”, zegt Javier Guerrero van de gemeente Ceuta op een persconferentie. „Maar mijn technici zeiden me dat ik het moest doen.” De wethouder van Gezondheid, verantwoordelijk voor de corona-vaccinaties in de Spaanse enclave in Noord-Afrika, wekt de indruk dat hij zich heeft opgeofferd. Hij lijkt ervan overtuigd dat hij niets verkeerds heeft gedaan. „Niemand heeft hier een protocol overtreden”, verzekert hij. En dan nog wat: hij houdt helemaal niet van vaccinaties.

Misschien is de rechtvaardiging van de wethouder van Ceuta de meest ongeloofwaardige tot nu toe, maar zeker is dat hij lang niet de enige Spaanse overheidsfunctionaris is die het inentingsprotocol van de regering aan zijn laars heeft gelapt. Het protocol is helder: in de eerste fase mogen alleen de meest kwetsbare groepen in de woon- en zorgcentra en hun verzorgers worden ingeënt. Autoriteiten en politici krijgen als laatsten een prik.

Daar blijkt nu steeds meer mee gesjoemeld te worden. De voorbije dagen kwam een reeks gevallen aan het licht van wat je vaccinatiecorruptie zou kunnen noemen: autoriteiten die voordrongen op de wachtlijst.

Het begon vorige week met burgemeesters van kleine gemeenten in de regio Valencia. Daarna bleef de lijst groeien. Steeds meer burgemeesters, managers van ziekenhuizen en andere hooggeplaatste figuren drongen massaal voor.

Legerchef

Zaterdag trad de hoogste militair van het land af nadat was uitgelekt dat legerchef Miguel Angel Villarroya en enkele andere generaals zich ook voortijdig hadden ingeënt. Het voordringen van de legertop heeft gevolgen voor degenen die de prik wel dringend nodig hebben. Voor honderd medewerkers van het legerhospitaal Gómez Ulla zijn er even geen vaccins meer. Aanpak van misbruik is moeilijk: het voorrangsprotocol kreeg geen wettelijke status. Een voordringer kan wel zijn tweede prik geweigerd worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer