Buitenland

‘Trump wilde met nieuwe minister verkiezingen ongeldig verklaren’

Correctie in tweede alinea, The New York Times ipv The York Times

ANP
23 January 2021 10:06Gewijzigd op 23 January 2021 11:38

WASHINGTON (ANP/AFP) - Oud-president Donald Trump heeft in de eindfase van zijn ambtstermijn met de gedachten gespeeld om toenmalig Amerikaans minister van Justitie Jeffrey Rosen te ontslaan. Hij wilde hem vervangen door een jurist die voor hem de verkiezingsuitslag in de staat Georgia ongeldig zou verklaren.

Dat schrijven Amerikaanse media, waaronder The New York Times en The Washington Post. Trump zou hebben afgezien van het plan toen hij te horen kreeg dat alle topmensen op het ministerie onmiddellijk ontslag zouden nemen als hij dit plan in werking zou zetten.

Trump zou tot zijn idee zijn gekomen omdat hij zeer ontstemd was over de weigering van de justitietop om verkiezingsuitslagen ongeldig te verklaren. Hij kreeg bij het voornemen tot ontslag van Rosen wel steun van Jeffrey Clark, een advocaat van het ministerie van Justitie die de beweringen van Trump steunde dat de verkiezingen waren gestolen.

Trump verloor de verkiezingen in de staat Georgia met een klein verschil van Joe Biden. Hij beweerde met bewijzen te komen dat hij het slachtoffer was van grootscheepse verkiezingsfraude, maar leverde daarvoor nooit enig bewijs.

Begin januari zorgde een uitgelekte geluidsopname waarop Trump de staatssecretaris van Georgia onder druk zette om „genoeg stemmen te vinden” om de nederlaag ongedaan te maken, voor grote ophef en ontzetting in Washington.

Het bericht in de Amerikaanse media is slecht nieuws voor Trump in aanloop naar de afzettingsprocedure tegen hem in Amerikaanse Senaat. Trump wordt door zowel Democraten als sommige partijgenoten van de Republikeinen verantwoordelijk gehouden voor het gewelddadige optreden van zijn fans. Zij spreken over een aanval op de democratie.

Het zogeheten impeachment begint naar verwachting in de week van 8 februari, meldde Chuck Schumer de leider van de Democraten in de Senaat. Die partij wilde het proces eerder beginnen, maar de Republikeinse leider Mitch McConnell riep hen op de afzetting uit te stellen tot half februari om Trump meer tijd te geven om zich voor te bereiden op zijn verdediging. Uiteindelijk werd een compromis gesloten.

Of Trump echt wordt afgezet is nog maar de vraag. Daar moeten 67 senatoren voor stemmen. Dat betekent dat zeventien Republikeinen moeten worden overtuigd. Ondanks dat Trump niet meer uit zijn ambt kan worden gezet, heeft het proces niet alleen symbolische waarde. Trump kan zijn presidentiële pensioen kwijtraken als hij wordt veroordeeld. Ook zou hij dan nooit meer een publieke functie mogen bekleden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer