live
Buitenland

President Biden tekent eerste decreten

Joe Biden is woensdag beëdigd als 46e president van de Verenigde Staten. Hoofdstad Washington staat op scherp. Mis niets in het liveblog.

Webredactie20 January 2021 14:38

Advertentie

Liveblog gesloten
ANP-427319969.jpg
Joe Biden en Jill Biden arriveren bij het Witte Huis. beeld AFP, Alex Brandon
De redactie sluit dit liveblog. De komende uren (Nederlandse tijd) worden de volgende zaken nog verwacht: - 23:45 uur: Biden benoemt senatoren in een online ceremonie; - 01:00 uur: Persvoorlichter Jen Psaki houdt de eerste persconferentie namens de nieuwe president; - 02:50 uur: Biden en Harris geven een toespraak.

Biden tekent eerste decreten
ANP-427324867.jpg
Biden tekent zijn eerste decreten. beeld AFP, Jim Watson
President Joe Biden heeft de Verenigde Staten weer aangesloten aan het klimaatakkoord van Parijs. Hij ondertekende woensdag een decreet hiervoor.

Zijn voorganger Donald Trump besloot in juni 2017 om uit het akkoord te stappen. Vanaf 4 november 2020 maakten de VS niet langer deel uit van de wereldwijde coalitie tegen de opwarming van de aarde.

Naast dit decreet ondertekende Biden nog zeventien andere decreten. Hiermee heeft hij zijn eerste stempel op de Verenigde Staten gedrukt.

Met beëdiging senatoren krijgen Democraten meerderheid in Senaat
ANP-427311203.jpg
Mitch McConnell, de voorman van de Republikeinen, is zijn meerderheid in de Senaat kwijt. beeld AFP, Melina Mara
De Republikeinen van ex-president Trump zijn de meerderheid in de Senaat, een van de twee kamers van het Amerikaanse parlement, kwijtgeraakt. Die is nu voor de Democraten van de nieuwe president Biden. Daarmee is zowel het hele parlement als het Witte Huis in handen van de Democraten.

Vicepresident Harris beëdigde woensdag als kersverse voorzitter van de Senaat drie Democratische partijgenoten tot senatoren, waardoor de verhouding op 50-50 is gekomen. Bij een patstelling mag Harris voortaan de knoop doorhakken, wat president Biden meer speelruimte geeft.

Twee nieuwe Democratische senatoren zijn uit de staat Georgia, eigenlijk een Republikeins bolwerk. Maar bij verkiezingen begin januari versloegen zij hun Republikeinse tegenstanders nipt.

De Democraten verloren in 2014 hun meerderheid in de Senaat. In de andere kamer, het Huis van Afgevaardigden, hadden ze al een meerderheid.

Eerste wetten van Biden verwacht
ANP-427305700.jpg
beeld AFP, Tasos Katopodis
Joe Biden en Kamala Harris zijn op dit moment in het Witte Huis. Binnen enkele uren zal de kersverse president nieuwe senatoren benoemen en nieuwe wetten ondertekenen. Met deze wetten wil Biden zijn ambtstermijn als president een vliegende start geven en enkele wetten van zijn voorganger ongedaan maken.

Verwacht wordt dat Biden als eerste het inreisverbod vanuit moslimlanden wil opheffen. Verder wil hij gedurende de pandemie een mondkapjesplicht in alle overheidsgebouwen.

Ook Harris gearriveerd bij het Witte Huis
ANP-427319941.jpg
beeld AFP, Melina Mara
Inmiddels is ook vice-president Harris gearriveerd bij het Witte Huis. Ook zij liep met haar familie de laatste honderden meters naar de ambtswoning.

Duitse leider Merkel hoopt op nieuw hoofdstuk met VS
ANP-427274139.jpg
Angela Merkel. beeld EPA, Filip Singer
De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft de beëdiging van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden en zijn plaatsvervanger Kamala Harris geëerd als een „viering van de Amerikaanse democratie”. Ze zegt uit te kijken naar een nieuw hoofdstuk in de Duits-Amerikaanse vriendschap en samenwerking, aldus een regeringswoordvoerder.

De Duits-Amerikaanse betrekkingen waren onder Bidens voorganger Trump tot een dieptepunt gedaald. Merkel werkte eerder goed samen met de Amerikaanse presidenten George W. Bush en Obama.

Inauguratie in VS zonder grote incidenten verlopen
ANP-427276272.jpg
Amerikaanse militairen tijdens voorbereidingen op de inauguratie. beeld EPA, Will Oliver
Uit de Verenigde Staten zijn woensdag nauwelijks berichten gekomen van ongeregeldheden op de dag dat Joe Biden in Washington tot president werd ingehuldigd als opvolger van Donald Trump. De veiligheidsmaatregelen in aanloop naar en tijdens de ceremonie bij het Capitool waren draconisch. De activiteiten na de inauguratie zijn nog gaande.

Hier en daar waren in Washington wel groepjes te zien met in sommige gevallen een enkeling die zich voorstander van Trump toonde. Het Hooggerechtshof werd doorzocht in verband met een bomdreiging, maar de situatie ging al snel terug naar normaal.

De FBI en andere diensten hadden eerder gewaarschuwd dat er plannen waren voor al dan niet gewelddadige acties rond de machtsoverdracht. Ook op sociale media leken aanhangers van Trump bereid te zijn opnieuw geweld te gebruiken na de bestorming van het parlementsgebouw in Washington.

De nationale garde is massaal aanwezig in de hoofdstad en ook in andere steden zijn de politie en veiligheidsdiensten waakzaam.

President Biden arriveert bij het Witte Huis
ANP-427318375.jpg
beeld AFP, Jim Watson

In weerwil van de uitgebreide veiligheidsmaatregelen in Washington rond de inauguratie van Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten, heeft het nieuwe staatshoofd toch besloten een stuk naar het Witte Huis te lopen. Hij legde het laatste stukje van de presidentiële parade hand in hand af met zijn vrouw Jill.

Langs de route naar zijn ambtswoning stonden nauwelijks mensen wegens de extreme veiligheidsmaatregelen na de bestorming van het Capitool twee weken geleden. Een slordige 25.000 militairen waren opgetrommeld om alles in goede banen te leiden net als duizenden agenten van de stad, het parlement en de FBI.

Zonder incidenten arriveerde de familie in de ambtswoning, het Witte Huis. Eerder op de dag vertrok zijn voorganger Donald Trump naar Florida.

Veel tijd om te ontspannen geeft Biden zichzelf naar verluidt niet. Hij wil meteen aan het werk met het terugdringen van de coronapandemie en met een omvangrijk steunpakket voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens.

Ook zal hij een aantal beleidsmaatregelen van zijn voorganger meteen terugdraaien of stopzetten, waaronder de bouw van de muur met Mexico en de beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen.

Chinese sancties tegen Pompeo, Bannon en andere Amerikanen
ANP-427037892.jpg
Voormalig minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo. beeld AFP. Andrew Harnik
China heeft sancties opgelegd aan 28 Amerikanen uit of rond de regering van ex-president Trump. Onder hen zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, zijn voormalige topadviseur Steve Bannon en de voormalige nationale veiligheidsadviseurs John Bolton en Robert O’Brien, melden Chinese media.

Zij zouden „de soevereiniteit van China ernstig hebben geschonden”. De 28 en hun familieleden mogen China, Hongkong en Macau niet meer in. Ook mogen zij en hun bedrijven geen zaken meer doen met China.

Peking kwam er enkele minuten na de inhuldiging van Joe Biden tot president mee naar buiten. Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken stelt dat de 28 zich hebben bemoeid met de binnenlandse aangelegenheden van China en de Chinese belangen hebben geschaad. Ook zouden ze de relatie tussen China en de VS ernstige schade hebben berokkend.

Pompeo had een dag eerder gezegd dat machthebbers in China misdaden tegen de menselijkheid en volkenmoord begaan in de westelijke regio Xinjiang. China is daar woedend over.

Onder Trump is de relatie tussen de VS en China enorm verslechterd, mede door de handelsoorlog die hij begon.

Advertentie

Biden en Harris vertrekken naar Witte Huis
ANP-427313612.jpg
Een erewacht bij het Witte Huis, in afwachting van de president. beeld AFP, Patrick T. Fallon
President Biden en vice-president Harris zijn op weg vanaf Arlington naar het Witte Huis. Het is voor Biden de eerste keer sinds 2016 dat hij de presidentiële ambtswoning betreedt.

De rit naar het Witte Huis loopt anders dan normaal. Door de coronapandemie en de strenge beveiliging is er geen publiek. De parade wordt dus in relatieve stilte uitgevoerd.

Willem-Alexander feliciteert president Biden namens Nederland
ANP-426092563.jpg
beeld ANP, Remko de Waal
Koning Willem-Alexander heeft woensdag namens Nederland gelukwensen aangeboden aan de nieuwe president van de Verenigde Staten, Joe Biden. Dat heeft de Rijksvoorlichtingsdienst desgevraagd aan het ANP bevestigd.

De 78-jarige Democraat legde als oudste persoon in de Amerikaanse geschiedenis de presidentiële ambtseed af buiten het Capitool in Washington. Biden is de 46e president van de Verenigde Staten en opvolger van de Republikein Donald Trump.

Koning Willem-Alexander was woensdag niet de enige koning die felicitaties stuurde. De Noorse koning Harald deed dat eveneens. „Ter gelegenheid van uw inauguratie als president van de Verenigde Staten van Amerika, wil ik u en uw gezin van harte feliciteren en de beste wensen en mijn hoop overbrengen voor het welzijn en de welvaart van het Amerikaanse volk.”

‘Geheime dienst beschermt kinderen Trump nog zes maanden’
ANP-422062379.jpg
De familie Trump. beeld AFP, Saul Loeb
De kinderen van Donald Trump worden de komende zes maanden waarschijnlijk nog beveiligd door de Amerikaanse geheime dienst. Trump heeft kort voor zijn vertrek als president nog een opdracht daartoe ondertekend, meldt nieuwszender CNN op gezag van een hooggeplaatste functionaris.

Normaliter geldt de bescherming voor kinderen tot 16 jaar, maar met Trumps document kunnen alle kinderen van de oud-president nog zes maanden beveiligd worden door de secret service. Trump heeft vijf kinderen: Donald junior (43), Ivanka (39), Eric (37), Tiffany (27) en Barron William (14).

Stafleden Biden en Harris installeren zich in Witte Huis
ANP-427291370.jpg
Een vrachtwagen bij het Witte Huis. Binnen zes uur na vertrek van Trump moet de ambtswoning klaar voor gebruik zijn. beeld AFP, Mandel Ngan
Wanneer president Joe Biden later op de dag in zijn nieuwe ambtswoning en kantoor arriveert, zal het er al een drukte van belang zijn. Stafleden begonnen meteen met het inrichten van hun kantoren in het Witte Huis nadat de 46e president van de Verenigde Staten werd geïnstalleerd.

Een gang waar nog foto’s hingen van Trump werd onmiddellijk leeggehaald en volgehangen met foto’s van de laatste speech van Biden in Delaware, en van de
coronaherdenking in Washington dinsdagavond.

Medewerkers van de IT-afdeling waren druk met het vervangen van apparatuur als toetsenborden en monitors. Daarnaast krijgt elke bureau een pakket met basiskantoorbenodigdheden, een telefoonlijst met de nummers en namen van de verschillende afdelingen en een kaart met procedures in geval van nood.

Biden legt krans op begraafplaats Arlington
ANP-427315129.jpg
Biden en Harris leggen een krans op Arlington. beeld AFP, Jim Watson
Joe Biden heeft na zijn beëdiging een krans gelegd bij het graf van de onbekende soldaat op de militaire begraafplaats Arlington bij Washington. De nieuwe president deed dat in het bijzijn van zijn echtgenote en zijn voorgangers Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton: alle nog levende oud-presidenten, met uitzondering van Jimmy Carter en Donald Trump.

Biden en zijn echtgenote gaan na de plechtigheid op de begraafplaats met een militaire escorte naar het Witte Huis. Daar gaat hij waarschijnlijk direct aan de slag. Zijn team heeft al duidelijk gemaakt dat de nieuwe president meteen besluiten van zijn voorganger wil gaan terugdraaien.

Wordt de VS onder Biden anders?
ANP-427309823.jpg
Joe Biden tijdens de inauguratie. beeld AFP, Caroline Brehman
„Welkom terug Amerika”, zo twitterde de burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, na de verkiezing van Joe Biden. Daarmee verwoordde ze het gevoel van veel Europeanen. Velen verwachten van Biden een andere toon en koers dan van Donald Trump. Wat zijn die verwachtingen? En zal het wel zoveel anders worden?
‘Nieuwe procedure voor overdracht nucleaire codes Trump’
ANP-427293711.jpg
Een militair draagt de koffers met militaire codes naar Marine One, de helicopter met toenmalig president Trump. beeld AFP, Mandel Ngan
De afwezigheid van Donald Trump bij de beëdiging van zijn opvolger zorgde woensdag ook voor een probleem met de overdracht van de nucleaire codes. De koffer waarmee overal groen licht kan worden gegeven voor een aanval met kernwapens moet constant in de buurt van de president zijn. Daarom moest volgens NBC News een speciale procedure worden bedacht.

Trump vertrok voor de beëdiging van Biden naar Florida en de koffer, die bekendstaat als „nuclear football’, ging mee. Die koffer wordt normaliter overgedragen bij de beëdiging van de nieuwe president, maar dat was nu onmogelijk. Daarom was volgens een bron van NBC geregeld dat de Democraat een ander exemplaar zou ontvangen. Die zou dan op het middaguur worden geactiveerd.

De autoriteiten hebben niet bevestigd dat het inderdaad zo is geregeld, omdat het gaat om een veiligheidskwestie.

Presidentieel paar krijgt cadeaus
ANP-427311622.jpg
Het presidentiële echtpaar krijgt een schilderij aangeboden. beeld AFP, Win McNamee
Een terugkerende traditie is het geven van cadeaus aan de nieuwe president door leden van het congres. Nadat dit voorbij was, nam Biden een kleine militaire parade af vanaf de trappen van het Capitool. Hij vertrekt nu naar de militaire begraafplaats Arlington. Daar zal hij samen met oud-president Obama een krans leggen.

Na de ceremonie op Arlington zal Biden naar het Witte Huis gaan, om zijn eerste wetten te ondertekenen.

Lof van Republikeinen voor toespraak Biden
ANP-427310352.jpg
Mitt Romney tijdens de inauguratie. beeld EPA, Greg Nash
Ook politici uit de Republikeinse Partij van Donald Trump hebben positief gereageerd op de toespraak van Joe Biden. Senator en voormalig presidentskandidaat Mitt Romney, die bekendstaat als criticus van zijn partijgenoot Trump, sprak volgens CNN over een „erg krachtige” speech.

Biden pleitte in zijn toespraak voor eenheid. Dat leverde hem een compliment op van de als gematigd bekendstaande senator Susan Collins. Ze omschreef de toespraak als een „oproep voor ons om samen te komen en elkaar niet langer te zien als tegenstanders, maar als mede-Amerikanen”. Ze zei bereid te zijn samen te werken met Biden om „gezamenlijke doelen” te bereiken.

De nieuwe president kan dergelijke steun goed gebruiken. Op dit moment heeft geen van de partijen een meerderheid in de Senaat. Dat betekent feitelijk dat de Democraten daar de dominante partij zijn, omdat vicepresident Kamala Harris de beslissende stem heeft als de stemmen staken. Biden heeft echter weinig speelruimte.

Ook de Republikeinse senatoren Lisa Murkowski en Pat Toomey prezen de speech. Toomey zei positief te zijn over „de oproep van president Biden tot nationale eenheid, en zijn belofte aan degenen die hem niet steunden dat hij toch een president zal zijn voor alle Amerikanen”.

Republikeinen en Democraten lagen de afgelopen jaren regelmatig op ramkoers. De recente bestorming van het Capitool leidde echter tot groeiende kritiek op Trump uit het Republikeinse kamp. Hoewel de oud-president nog steeds populair is bij een flink deel van de Republikeinse achterban, verwijten sommige politici uit zijn partij hem dat hij zijn aanhangers heeft opgehitst.

President Biden tekent eerste documenten
ANP-427310639.jpg
beeld AFP, Jim Lo Scalzo
Joe Biden heeft de eerste documenten als president van de Verenigde Staten ondertekent. In het presidentskantoor van het Capitool ondertekende hij een drietal documenten. Hiermee bevestigde hij de benoeming van zijn kabinetsleden, zijn vice-kabinetsleden en zijn eigen positie.
Nieuwe First Lady Jill Biden
ANP-427308034.jpg
Jill Biden omhelst haar man. beeld AFP, Brendan Smialowski

Een korte periode stopte Jill Biden met haar werk als docente Engels om haar Joe tijdens zijn campagne voor de presidentsverkiezing bij te staan. Maar zodra ze haar intrek in het Witte Huis heeft genomen, wil ze weer voor de klas.

Terugkijken: inauguratie Joe Biden

Kijk de volledige inauguratieceremonie terug.

Voorzitter EU-parlement: samenwerken met Biden voor democratie
ANP-427228780.jpg
David Sassoli. beeld EPA, Olivier Hoslet
De wereld heeft een sterke band tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie nodig. De nieuwe Amerikaanse regering onder president Joe Biden markeert een nieuw begin in de transatlantische relatie”, waarin we zullen samenwerken voor democratie en het algemeen welzijn”, zegt de voorzitter van het Europees Parlement David Sassoli in een boodschap met felicitaties aan Biden en zijn vicepresident Kamala Harris.

Sassoli zegt ondanks de recente gebeurtenissen in Washington, waarbij het Capitool werd bestormd door aanhangers van de vorige president Donald Trump, vertrouwen te hebben in het Amerikaanse democratische model en zijn instellingen. „Maar de gebeurtenissen herinneren ons eraan dat democratieën breekbare systemen zijn en dat, om ze te laten functioneren, ze moeten worden verdedigd.” Dat moet gebeuren door het algemeen welzijn te beschermen, door deelname te garanderen, door transparantie en door betrokkenheid van de burgers, stelt Sassoli.

Hij nodigt Biden uit om het Europees Parlement te komen toespreken, en samen te werken om onder meer klimaatverandering tegen te gaan, onacceptabele en toenemende ongelijkheid aan te pakken en de coronapandemie te bestrijden.

Europese leiders feliciteren nieuwe president Biden
ANP-427306274.jpg
Joe Biden na de beëdiging. beeld AFP, Olivier Douliery
De eerste Europese leiders hebben de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden gefeliciteerd. De Britse premier Boris Johnson was er woensdag snel bij op Twitter. „Felicitaties aan Joe Biden met zijn beëdiging als president van de Verenigde Staten en aan Kamala Harris met haar historische inauguratie”.

De Duitse president Walter Steinmeier reageerde opgelucht. Hij noemde het een goede dag voor de democratie. Zijn gevoel wordt door veel Duitsers gedeeld, zei hij.

De Ierse premier Micheál Martin zei op Twitter dat een „ware vriend van Ierland” de 46e president van de Verenigde Staten is geworden. Hij zei te hopen dat de relatie tussen Ierland en de VS nog hechter zal worden. Martin zei dat het ook een „historische dag” is omdat de VS voor het eerst een vrouwelijke vicepresident hebben gekregen.

Eerste tweet Witte Huis is oproep tot eenheid

Het Witte Huis heeft na het aantreden van Joe Biden een eerste Twitterbericht de wereld in gestuurd. Het gaat om een videoboodschap waarin wordt opgeroepen tot eenheid. „Vandaag begint het werk”, luidt het bijschrift.

In de videoboodschap wordt ingegaan op de gevolgen van de coronacrisis. „Het zijn inderdaad zware tijden. Er konden vanochtend miljoenen Amerikanen niet naar hun werk”, klinkt het in de video, terwijl beelden van werkende Amerikanen te zien zijn. „We lijden. We rouwen. En we worstelen. Het kan soms lijken alsof we nooit verdeelder waren, in meerdere opzichten. Maar dat kunnen we veranderen. En dan gaan we ook doen.”

Pence uit het Capitool begeleid
ANP-427309369.jpg
beeld AFP, David Tulis
Mike Pence en zijn vrouw Karen worden door de nieuwe vice-president Kamala Harris en haar man Douglas Emhoff naar hun auto begeleid. Normaal gesproken zou Biden zijn voorganger Trump ook naar zijn vervoer begeleiden, maar Trump wenste niet aanwezig te zijn.

Inauguratieceremonie voorbij
ANP-427303202.jpg
Biden omhelst zijn vrouw na de beëdiging als president. beeld AFP, Brendan Smialowski
De inauguratieceremonie is afgelopen. De ceremonie was beladen door de zware beveiliging en het lage aantal bezoekers. Onder de gasten bij de inauguratie naast Congresleden ook de oud-presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton met hun echtgenotes. Zittend vicepresident Mike Pence nam de honneurs waar voor de voorgangers van Biden.

President Biden zal straks enkele documenten ondertekenen, waarna hij met Harris en enkele oud-presidenten vertrekt naar de militaire begraafplaats Arlington voor een kranslegging.

Vanwege de coronapandemie en uit veiligheidsoverwegingen is er dit keer geen militaire parade maar een aangepaste optocht.

Harris: ,,Klaar om te dienen"

Het officiële Twitteraccount van de Amerikaanse president, POTUS, is opgeschoond voor de nieuwe president. Niet alleen de oude tweets van Trump werden verwijderd, ook de volgers werden, onder protest van de Biden-campagne, verwijderd. Inmiddels zijn er alweer 1,3 miljoen volgers.

Kamala Harris heeft kort na haar beëdiging haar eerste tweet verstuurd via haar toegewezen account @VP. ,Klaar om te dienen" zijn haar eerste woorden op de berichtendienst. Het account was tot de inhuldiging in beheer van haar Republikeinse voorganger Mike Pence.

Kijk volledige speech Biden terug

Kijk de volledige speech van president Biden terug via onderstaande video.

Rutte feliciteert Biden en Harris

Premier Rutte heeft gereageerd op de inauguratie van president Biden.

Biden: Verenigen van partijen mijn belangrijkste doel
ANP-427303309.jpg
President Biden tijdens zijn speech. beeld AFP, Brendan Smialowski
Biden wil zijn tijd als president gebruiken om het land weer te verenigen, te helen en om het weer een leidend land in de wereld te maken. „Alleen samen kunnen we dit virus overwinnen en het land verbeteren tot een leidend land in deze wereld.” De nieuwe president wil werken voor alle Amerikanen.

Biden roept op tot een moment van stilte en gebed, om de slachtoffers van de coronapandemie te herdenken.

Biden houdt eerste toespraak als president
ANP-427303357.jpg
President Biden tijdens zijn speech. beeld AFP, Andrew Caballero-Reynolds
President Biden begint zijn eerste toespraak als president met het roemen van de democratie. Volgens hem heeft de afgelopen tijd duidelijk gemaakt dat die fragiel is. „Maar vandaag heeft de democratie gewonnen.”

Joe Biden beëdigd als 46e president van de Verenigde Staten
ANP-427303132.jpg
Biden zweert trouw aan zijn land. Zijn linkerhand rust op de 127-jarige familiebijbel. beeld AFP, Brendan Smialowski
De 78-jarige Democraat Joseph Robinette Biden jr. is zojuist beëdigd als 46e president van de Verenigde Staten.

Harris beëdigd als vice-president
ANP-427302599.jpg
Kamala Harris zweert trouw aan de Verenigde Staten. beeld AFP, Brendan Smialowski
Kamala Harris is beëdigd als vice-president van de Verenigde Staten. Daarmee volgt ze Mike Pence op. Harris is de eerste vrouw die dit ambt bekleed. De eed werd afgenomen door Sonia Sotomayor. Zij is rechter bij het Hooggerechtshof.

Pastoor opent ceremonie
ANP-427301740.jpg
Pastoor Leo J. O'Donovan. beeld AFP, Andrew Caballero-Reynolds
Pastoor Leo J. O'Donovan, een vriend van Joe Biden, opent de inauguratieceremonie met een gebed. Hij bidt om wijsheid voor Biden en voor een hereniging van het land.
Trump geland in Florida
ANP-427293985.jpg
Trump verlaat met zijn vrouw Melania het Witte Huis. beeld AFP, Mandel Ngan
Terwijl in Washington de inauguratieceremonie op het punt staat te beginnen, is Donald Trump geland in Florida. Geheel tegen tradities in, is hij als oud-president niet aanwezig bij de ceremonie.
Harris en Biden aangekomen op terras Capitool
ANP-427299133 1.jpg
Kamala Harris en Joe Biden arriveren bij het Capitool. beeld AFP, Angela Weiss
Kamala Harris en Joe Biden betraden zojuist met hun aanhang het terras van het Capitool. Harris werd begeleid door agent Eugene Goodman, die een heldenrol vervulde tijdens de bestorming van het Capitool.

Inauguratie kent tal van christelijke elementen
ANP-375680403.jpg
Oud-president Trump legde zijn hand op zijn eigen Bijbel en die van Abraham Lincoln. beeld AFP, Mark Ralston
Nergens in de Amerikaanse wet staat dat de president bij zijn beëdiging de linkerhand op de Bijbel moet leggen. Toch gebeurt het. Ondanks de strikte scheiding van kerk en staat zijn er bij de inauguratie religieuze elementen.
Hoofdstad staat op scherp
ANP-427274988.jpg
Prikkeldraad rondom het Capitool. beeld AFP, Olivier Douliery
De inauguratie van aankomend president Joe Biden, woensdag, zal zonder publiek plaatsvinden. Vanwege dreigende onlusten zijn de regeringsgebouwen in Washington extreem beveiligd.
Leven in een gevangenis
ANP-427297629.jpg
Het uitzicht vanuit het Capitool. beeld AFP, Tasos Katopodis
Steeds meer gasten arriveren bij het Capitool om de inauguratie bij te wonen. Onder andere vice-president Pence en oud-presidentskandidaat Hillary Clinton zijn al gearriveerd. Het moment van de eedaflegging van Biden staat ingepland voor 18:00 uur.

Na de beëdiging staat Biden een nieuw leven te wachten in het Witte Huis. Michelle Obama noemde het wonen in het Witte Huis „het leven in een gevangenis.” „Maar wel een mooie gevangenis”, voegde ze er snel aan toe.

Bomdreiging Hooggerechtshof
ANP-427274676.jpg
Leden van de Nationale Garde bij het Hooggerechtshof. beeld AFP, Brendan Smialowski
Volgens CNN sprake is van een bomdreiging bij het Hooggerechtshof. Eerder was er sprake van een evacuatie, maar dat blijkt toch niet het geval te zijn. Wel is de aanwezigheid van leden van de Nationale Garde verhoogd. Washington is in hoogste staat van paraatheid vanwege de aanval op het Capitool, twee weken geleden.

Het Hooggerechtshof ligt tegenover het Capitool.

Huis gebouwd door slaven
ANP-427270828.jpg
Het Witte Huis. beeld AFP, Mandel Ngan
De ambtswoning van de Amerikaanse president moet grandeur hebben, maar dient tegelijk het huis van het Amerikaanse volk te zijn. Dat heeft bouwers en beheerders van het Witte Huis altijd voor ogen gestaan.
Obama feliciteert Biden

Oud-president Barack Obama feliciteert Biden via Twitter. „Dit is jouw moment”, aldus Obama. Biden was van 2008 tot en met 2016 Obama’s vice-president.

Militaire precisie bij verhuizing president
ANP-420182611.jpg
Een schilderij van president Abraham Lincoln. De nieuwe president mag zelf beslissen of hij kunstwerken wil vervangen. In dat geval heeft hij de keuze uit schilderijen uit nationale musea uit het hele land. beeld AFP, Brendan Smialowski
Terwijl Biden een kerkdienst bezoekt, is Trump vertrokken naar Florida. Het Witte Huis staat nu voor zes uur leeg. Verhuizers moeten in die zes uur de inboedel van Trump weghalen en de spullen van Biden op hun plek zetten. Tot de tandenborstel en het scheerzeep toe. Een militaire operatie.
Nieuwe woonplaats Biden
ANP-427170842.jpg
Joe Biden verlaat de katholieke St. Joseph on the Brandywine Catholic Church in zijn woonplaats Wilmington, Delaware. beeld AFP, Angela Weiss
Joe Biden verhuist van zijn woonplaats Wilmington in de staat Delaware naar de hoofdstad Washington. Een stad die gebouwd is op zompige grond.
Trump neemt afscheid
ANP-427293843.jpg
Trump vertrekt met zijn vrouw uit het Witte Huis. beeld AFP, Mandel Ngan
President Donald Trump en zijn first lady Melania zijn onderweg met Air Force One naar Florida. Trump nam zojuist afscheid van zijn supporters op een vliegveld bij Washington. In zijn afscheidspeech bedankte hij onder andere zijn vicepresident Pence, de Senaat en zijn supporters. „We komen op de een of andere manier terug”, aldus Trump.

Air Force One is de aanduiding van het vliegtuig dat de president aan boord heeft. Omdat Trump nog voor de beëdiging van zijn opvolger is vertrokken uit Washington, is hij tijdens de vlucht nog president. Toen zijn voorganger Barack Obama vertrok uit Washington, had die vlucht de naam Special Air Mission 44.

Biden bezoekt kerkdienst
ANP-427294943.jpg
Biden met zijn vrouw in de Cathedral of St. Matthew the Apostle in Washington. beeld AFP, Jim Watson
Op dit moment woont aankomend president Biden een kerkdienst bij in de St. Matthew’s Cathedral in Washington D.C. Daarvoor zijn ook de politieke leiders van de Democraten en Republikeinen in het Congres uitgenodigd. Toch overtuigt hij met zijn katholieke geloof de orthodoxe christenen in de Verenigde Staten niet.
Trump vertrokken uit het Witte Huis
ANP-427293267.jpg
Trump en Melania vertrokken zojuist bij het Witte Huis. beeld AFP, Mandel Ngan

President Donald Trump is zojuist voor de laatste keer vertrokken uit het Witte Huis. Later vandaag vliegt hij naar zijn huis in Florida. Hij zal de inauguratie van Joe Biden niet bijwonen, wat een unicum is.

Hoe ziet de inauguratie eruit?
ANP-427291996.jpg
Amerikaanse vlaggen bij het Capitool. beeld AFP, Roberto Schmidt

Vandaag is het in Washington wisseling van de wacht. President Donald Trump vertrekt, Joe Biden treedt aan. Hoe ziet de dag eruit?

Vertrek Trump

President Trump zal niet zoals gebruikelijk zijn opvolger verwelkomen. Hij vertrekt in alle vroegte naar vliegbasis Andrews bij Washington. Daar wordt voor vrienden en medewerkers een afscheidsbijeenkomst gehouden. Daarna reist Trump met de Air Force One door naar zijn resort in Palm Beach (Florida).

Bezoek kerkdienst

Joe Biden en zijn vrouw Jill hebben afgelopen nacht doorgebracht in Blair House, het officiële gastenverblijf van de president. Na het ontbijt woont de aankomend president om 15.00 uur Nederlandse tijd een kerkdienst bij in de St. Matthew’s Cathedral in Washington D.C. Daarvoor zijn ook de politieke leiders van de Democraten en Republikeinen in het Congres uitgenodigd. De dienst wordt ook bijgewoond door de voormalige presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton. Ook Hillary Clinton en Michelle Obama zijn erbij.

Op weg naar het Capitool

Na afloop van de kerkdienst gaat de aankomend president met zijn vrouw naar het Witte Huis. Normaal gesproken wordt hij daar ontvangen door het scheidende president. Maar omdat Trump al onderweg is naar zijn resort in Florida zal Biden waarschijnlijk worden verwelkomt door het hoofd van de huishouding Timothy Harleth. Na een kort bezoek aan de ambtswoning gaat Biden met zijn vrouw naar het Capitool.

Beëdiging

Vervolgens vertrekt de aankomend president naar het Capitool, waar hij rond 18.00 uur wordt beëdigd. De United States Marine Band is aanwezig en speelt verschillende muziekstukken. Zangeres Lady Gaga zingt het volkslied.

Brandweervrouw Andrea Hall leidt de ceremonie van de Pledge of Allegiance. Daarin belooft de president trouw aan de vlag en aan het land. Twee oude vrienden van Biden, ds. Silvester Beaman van een Afro-Amerikaanse kerk in Wilmington en de katholieke theoloog Leo O’Donovan zullen een gebed uitspreken.

Biden legt om 18.00 uur de presidentiële eed af bij opperrechter John Roberts. Zijn vrouw staat naast hem, met de Bijbel in haar hand. Bij vicepresident Harris wordt de eed afgenomen door opperrechter Sonia Sotomayor. Haar man zal naast haar staan.

Na de eed is het tijd voor de inauguratietoespraak van Biden, gevolgd door meer muziek en gedichten. De United States Marine Band speelt verschillende muziekstukken. Zangeres Lady Gaga zingt het volkslied.

Vervolgens zet Biden voor het eerst als president een handtekening onder documenten. Daarna vertrekt hij met Harris en een aantal oud-presidenten naar de militaire begraafplaats Arlington voor een kranslegging.

Beveiliging

Vanwege de coronapandemie en uit veiligheidsoverwegingen is er dit keer geen militaire parade maar een aangepaste optocht. Ook wordt er geen publiek toegelaten op de National Mall. In plaats daarvan is het immense grasveld vol met Amerikaanse vlaggen gezet.

De omgeving van het Capitool is afgeschermd met hoge hekken en prikkeldraad. Meer dan 25.000 militairen zijn op de been. Ook is er een grote rode zone rondom het parlementsgebouw, waar geen toeschouwers mogen komen.

In Washington zijn bovendien een aantal andere plekken afgesloten zoals de bruggen over de rivier Potomac. Ook zullen meer dan tien metrostations dicht zijn tijdens de beëdiging.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer