Ziekte Arafat nog nog niet vastgesteld
De Palestijnse leider Yasser Arafat heeft naar het zich laat aanzien geen leukemie, maar de artsen die hem in een legerziekenhuis bij Parijs onderzoeken zijn er nog niet achter wat hij wel mankeert.
De Palestijnse minister Saeb Erekat zei zondag dat de uitslagen van nadere medische onderzoeken die bij Arafat zijn gedaan binnen 48 uur bekend zullen zijn.
De 75-jarige voelde zich zondag in elk geval weer een stuk beter en voor het eerst sinds zijn aankomst vrijdag in Frankrijk heeft hij ook weer gegeten. De Palestijnse gezant in Frankrijk, Leila Shahid, zei dat Arafat zaterdag na goed te hebben geslapen goedgemutst wakker was geworden. Ze zei ook dat hij zaterdag met zijn dochter in Tunesië had gebeld. De Palestijnse minister van Financiën, Salam Fayyad, zei zondag een telefoontje van Arafat te hebben gehad. Arafat zei dat hij zich goed voelde, aldus Fayyad.
Net als vorige week deden er ook dit weekeinde weer tegenstrijdige berichten de ronde over de toestand van Arafat. Niet nader aangeduide Palestijnse bronnen zeiden zaterdag tegen de Amerikaanse nieuwszender CNN dat zijn tijdperk als leider van het Palestijnse volk voorbij is. De president zou geen controle meer hebben over zijn „geestelijke vermogens, kan geen beslissingen meer nemen en kan niet meer coherent communiceren.” De CNN-bronnen zeiden ook dat Arafat wel degelijk leukemie heeft. De Palestijnse minister Saeb Erekat noemde de conclusies van CNN prematuur.
Voor het eerst in decennia kwam zaterdag het Uitvoerend Comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) bij elkaar zonder de zieke voorzitter. De vergadering had plaats in het grotendeels verwoeste hoofdkwartier van Arafat in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.
Mahmud Abbas, de tweede man van de PLO en ex-premier, zat de bijeenkomst voor. Ook aanwezig was huidig eerste minister Ahmed Qurei. De lege stoel van Arafat werd symbolisch aangeschoven. Volgens PLO-lid Yasser Abed Rabbo moest de bijeenkomst verzekeren dat „Palestijnse instituten blijven functioneren.”
Die bewering werd zondag verder kracht bijgezet door vergaderingen van het parlement en van het Centraal Comité van Arafats Fatah-beweging.
Mocht Arafat komen te overlijden, dan mag hij wat Israël betreft niet in Jeruzalem worden begraven. De Israëlische premier Sharon zal elk verzoek van die strekking afwijzen, meldde de Israëlische publieke radio zondag. De Palestijnen claimen Oost-Jeruzalem als hun hoofdstad. Ook zijn er belangrijke heiligdommen van de islam gevestigd. Als er een nieuwe Palestijnse leiding mocht komen, is Sharon wel bereid daarmee te onderhandelen.
Arafat werd vrijdag uit zijn hoofdkwartier in Ramallah op de Westoever voor onderzoek en behandeling overgevlogen naar Frankrijk. Hij was toen al twee weken ziek en woensdag verslechterde zijn toestand aanzienlijk. Hij hield geen eten meer binnen, kon nauwelijks meer staan en raakte bewusteloos. Woensdag werd vastgesteld dat Arafat te weinig bloedplaatjes heeft. Dit kan wijzen op leukemie of een andere vorm van kanker, maar ook op andere ziekten. Ook is het mogelijk dat het te lage bloedplaatjesgehalte geen verband houdt met de ziekteverschijnselen die Arafat vertoont. Het ziekenhuis in Clamart waar Arafat wordt behandeld, is gespecialiseerd in bloedziekten.