België overweegt einde stemplicht
Belgen hoeven wellicht niet langer verplicht naar het stemhokje. De meeste partijen vinden dat burgers vrij moeten zijn om te kiezen, zo zeiden partijleiders zondag in het Vlaamse tv-programma De Zevende Dag.
Zowel de liberale VLD, het rechtse Vlaams Blok als de partij Groen! blijkt voor afschaffing. Ze vinden dat het de band tussen kiezers en gekozenen sterker maakt. Ze stellen bovendien dat nog weinig landen een opkomstplicht kennen: dat zijn landen als Albanië, Libië en Cuba. „In elk geval niet in de meeste moderne democratieën”, zei Filip Dewinter van het Vlaams Blok.
De socialistische leider Steve Stevaert (Sp.a) houdt echter vast aan de plicht. „Hoe meer mensen meedoen met een democratie, hoe beter een democratie”, zei hij. Hij bekritiseerde de situatie in de Verenigde Staten, waar relatief weinig burgers de president komen kiezen. Stevaert zei dat in meerdere landen de roep om invoering klinkt bij een geringe opkomst.
De opkomstplicht in België dateert van 1893. Dit voorjaar hebben twee VLD-politici een voorstel ingediend om de plicht af te schaffen. Een onderzoek van krant De Morgen toonde recent dat de opkomst in België 30 tot 40 procent lager zou zijn zonder de plicht. Grootste verliezer is dan het Vlaams Blok (min 6,5 procentpunt van de aanhang). De socialistische, christen-democratische en groene partijen zouden het meest winnen.
Filip Dewinter van het Vlaams Blok is niet bevreesd door het mogelijke verlies van kiezers. „Wij winnen erdoor, want onze aanhang is overtuigender”, zei hij. In de wandelgangen wordt vaak gezegd dat Vlaams Blok-kiezers geen belangstelling hebben van politiek en normaal thuis zouden blijven bij verkiezingen.