Politiek

Bestuur CDA: Vrijheid van onderwijs blijft voor partij aangelegen punt

Het CDA staat nog altijd pal voor de vrijheid van onderwijs. Onderdeel daarvan is wat de partij betreft ook nog steeds dat aan ouders mag worden gevraagd of zij de identiteit van de school onderschrijven. Verder blijft het CDA tegen een acceptatieplicht.

Redactie politiek
16 January 2021 17:11
beeld ANP, Remko de Waal
beeld ANP, Remko de Waal

Secretaris Marischa Kip van het CDA-partijbestuur maakte dat zaterdag duidelijk in het afrondende deel van het digitale verkiezingscongres van de partij.

Vorige week kwamen de CDA’ers eveneens digitaal bijeen. Bij die gelegenheid bleek dat het partijbestuur enkele passages in het conceptverkiezingsprogramma had herschreven. Zo liet de partij zich minder stellig uit over de onderwijsvrijheid. De aangepaste passage werd vorige week vrijdag in een deelsessie bediscussieerd, in stemming gebracht en ook bekrachtigd. Daardoor kwam de kwestie tijdens het plenaire deel van vorige week zaterdag verder niet meer aan bod.

Bij de leden riep de gang van zaken de nodige vragen op, zo stelde Kip zaterdag. Daarop las ze namens het bestuur een verklaring voor. De slotzin daarvan werd gevormd door de regel die de partij de week daarvoor juist had weggehaald uit het conceptverkiezingsprogramma: „Wij beschermen nadrukkelijk de ruimte voor bijzondere scholen om zelf invulling te geven aan het onderwijs op basis van godsdienst, levensovertuiging of pedagogische visie.”

Kip voegde daar aan toe: „Daar kan iedere CDA’er en iedere Nederlander vanzelfsprekend (altijd) op rekenen.”

Naast Kips mondelinge toelichting zette het bestuur op de website van de partij voor alle duidelijkheid nog uiteen dat het CDA zijn lijsttrekker altijd de gelegenheid geeft „om enkele persoonlijke accenten aan te brengen in het verkiezingsprogramma.” Daarbij wijst het bestuur op artikel 11 van het reglement voor de vaststelling van programma’s waaruit zou volgen dat het bij onvoorziene omstandigheden, zoals een onverwachte lijsttrekkerswissel, bevoegd is het programma eigenstandig aan te passen. Niettemin, zo staat in de verklaring, heeft het bestuur de bestuursamendementen waarin het Hoekstra’s persoonlijke accenten had vertaald vorige week „op gangbare wijze” voorgelegd aan het partijcongres.

In een tweede schriftelijke toelichting wijst het bestuur het verzoek van een van de leden van de hand om de tiende plek op de kandidatenlijst niet te gunnen aan Lucille Werner, maar aan minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink. Brink zette vorige week in de Stentor uiteen dat hij zich bekocht voelde met zijn 24-ste plek op de kandidatenlijst, toen hij zag dat Werner -eveneens een ambassadeur voor mensen met een beperking- veertien plekken hoger stond. Uiteindelijk trok hij zich terug.

Volgens het bestuur was er geen sprake van doorgestoken kaart en heeft Werner net als alle andere kandidaten het hele selectieproces doorlopen. In reactie op dezelfde kritische vragensteller zegt het bestuur in geen enkel opzicht te twijfelen of „het morele kompas” en de „maatschappelijke antenne” van Werner haar wel geschikt maken voor de functie van CDA-Tweede Kamerlid.

Het bekrachtigen van het verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst en die van Wopke Hoekstra als lijsttrekker bleek vervolgens een formaliteit. Hoekstra werd verkozen met een overweldigende meerderheid van 1189 stemmen voor en 55 tegen.

In een korte toespraak tot de leden benadrukte Hoekstra dat hij Nederlanders perspectief wil bieden. Hij beloofde zich in het bijzonder te zullen inzetten voor een betere kinderopvang en een beter ouderschapsverlof voor jonge tweeverdieners. Ook riep hij de CDA’ers opnieuw op een dubbele verantwoordelijkheid te nemen: voor zichzelf, maar ook „voor bijvoorbeeld een buurvrouw, voor de buurt, voor een vereniging of voor de kerk.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer