Familie overleden ‘Lockerbie bomber’ verliest hoger beroep
Een Schotse rechtbank heeft geweigerd de veroordeling terug te draaien van de Libiër Abdel Basset al-Megrahi, die levenslang kreeg voor de aanslag op een Pan Am-vliegtuig. Er vielen 270 doden toen dat toestel in 1988 ontplofte boven het dorp Lockerbie. Het was de dodelijkste terroristische aanslag in het Verenigd Koninkrijk.
Megrahi is de enige persoon die is veroordeeld voor de bomaanslag. Hij hield zelf tot zijn dood in 2012 vol onschuldig te zijn en zijn familie probeert nog steeds om zijn naam te zuiveren. Familieleden omschrijven hem als „slachtoffer nummer 271” van de aanslag en gingen in Schotland in beroep. Nu dat is afgewezen, stappen ze volgens hun advocaat naar het Britse hooggerechtshof.
Medewerkers van Megrahi vinden dat het bewijs tegen de Libiër flinterdun was. Zo getuigde een Maltese winkelier dat Megrahi de kleding kocht die later is teruggevonden in de koffer waar de bom in zat verstopt. Die getuige had volgens advocaten daarvoor al een foto van Megrahi in de krant gezien en zou uit zijn geweest op een beloning.
Megrahi werkte op het moment van de aanslag op Malta als veiligheidschef voor Libyan Arab Airlines. Onderzoekers zagen dat als een dekmantel voor zijn werkzaamheden namens de inlichtingendienst van Libië. In dat Noord-Afrikaanse land was op dat moment het regime aan de macht van dictator Muammar Kaddafi. Dat leverde Megrahi en een medeverdachte uiteindelijk uit, waarna een proces met Schotse rechters volgde in het neutrale Nederland.
Het Kaddafi-regime besloot in 2003 ook om nabestaanden van Lockerbie-slachtoffers financieel te compenseren. Hoewel Megrahi levenslang kreeg, kwam hij in 2009 op vrije voeten omdat hij leed aan terminale kanker. De toenmalige Britse premier David Cameron noemde dat „een grote fout”.