Kerk & religie

Smeerpijptrofee voor het vervuilendste kerklid

De protestantse gemeente in Naaldwijk vergroent. Dat is onder meer dankzij de noeste arbeid van duurzame diaken Peter Wesstein. Hij organiseerde onder andere een ludieke actie om te bepalen wie er vervuilend leeft.

15 January 2021 10:27
De Oude Kerk van de protestantse gemeente in Naaldwijk. beeld RD
De Oude Kerk van de protestantse gemeente in Naaldwijk. beeld RD

Wesstein deed zijn verhaal donderdag tijdens het eerste webinar in een serie van het netwerk GroeneKerken, een intiatief van Kerk in Actie en Tearfund. De diaken vertelde dat hij jaren geleden het initiatief nam voor een werkgroep duurzaamheid. Inmiddels is hij een beleidsplan, allerlei activiteiten en vele artikelen in het kerkblad verder en leeft het thema. Wesstein: „We hebben nu zelfs een wachtlijst voor onze werkgroep.”

Als voorbeeld van een actie noemde hij een online quiz met gemeenteleden om de ecologische voetafdruk te bepalen. „Als prijs voor degene met de hoogste score reikten we toen een uitlaat, de smeerpijptrofee, uit. De man in kwestie kon er wel om lachen. Hij reisde veel per vliegtuig naar Afrika voor goede doelen. Met zijn vliegreizen scoorde hij veel punten.”

Stadsmeisje

Theanne Boer, tekstschrijver en auteur, was de andere spreker tijdens het webinar. Ze vertelde hoe ze als stadsmeisje na haar huwelijk met een ecoloog en natuurliefhebber terechtkwam op het Zeeuwse platteland. Het betekende voor haar de start van een zoektocht naar een duurzamer leven.

Duurzaam doen begint bij jezelf, betoogde de auteur van het boekje ”Hoe kan ik groener leven?” Volgens haar kun je niet meer doen dan wat in jouw vermogen ligt. Op het grote wereldgebeuren heb je weinig invloed. Behalve dan met je stem. Boer: „Vanaf nu tot aan de verkiezingen kunnen we de verkiezingsprogramma’s doorlezen of er voldoende aandacht is voor natuur en klimaat.”

Ondanks ieders individuele taak ziet Boer dat overheden en bedrijven een enorme verantwoordelijkheid hebben als het gaat om het aanpakken van bijvoorbeeld klimaatverandering. „„Jongens, schiet alsjeblieft op”, denk ik wel eens. Het enige wat je dan kunt doen, is de handen vouwen en bidden voor hen die in hoogheid zijn, zodat ze het licht gaan zien.”

Drijfveer

Om in de kerk aan de slag te gaan met duurzaamheid, gaf Boer de tip om de juiste mensen om je heen te verzamelen. „Mensen die dezelfde drijfveer en urgentie voelen. Je kunt niet in een keer de hele gemeente meekrijgen. Samen begin je vervolgens waar je hart naar uitgaat. Daarvoor ben je namelijk het meest gemotiveerd. Misschien is dat de derde wereld, milieuvervuiling of biodiversiteit.”

De hamvraag is volgens Boer uiteindelijk of de wereld en het klimaat worden gered door onze inspanning. „Misschien niet”, antwoordde ze, al ontslaat dat de mens niet van zijn plicht. „We moeten ons houden aan het principe vanwaaruit we leven. Bob Goudzwaard noemde dat de economie van het genoeg. Onze taak is zorgen voor de schepping en alles wat leeft, dát is ons beginsel. Het ‘eindsel’, de redding van de planeet, gaat ons boven de pet en moeten we aan God overlaten.”

In de komende maanden staan nog drie webinars gepland van GroeneKerken. Aan de orde komt onder andere hoe kerkgebouwen te verduurzamen en hoe kerken duurzaam kunnen inkopen.

Bij het netwerk GroeneKerken zijn in Nederland ruim 300 kerkelijke gemeenten aangesloten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer