Geen bedrijfsopvolger voor meer dan 16.000 boerderijen
Bijna zes op de tien boeren van 55 jaar of ouder hebben niemand klaarstaan die de leiding kan overnemen in hun bedrijf. Dit speelt met name bij de kleinere landbouwbedrijven.
Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag.
De vraag wie bedrijfsopvolger kan worden, speelt in veel landbouwbedrijven. Want in 27.451 van de 52.711 agrarische bedrijven in Nederland staat iemand aan het hoofd die 55 jaar of ouder is. Van deze bedrijven hadden er 11.232 een bedrijfsopvolger en 16.219 niet.
Bij grote landbouwbedrijven staat de opvolger vaak wel klaar als het bedrijfshoofd tegen de pensioenleeftijd is, in 70 procent van de gevallen.
Kleintjes
Bij middelgrote bedrijven is dat 50 procent en bij kleine en hele kleine bedrijven is het nog minder. Deze ‘kleintjes’ bezitten 3 procent van het totale landbouwareaal en zijn verantwoordelijk voor minder dan 1 procent van de totale landbouwproductie.
Het animo voor bedrijfsovername is het grootst bij melkveebedrijven. Op bijna twee derde van de melkveebedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder was er in 2020 een bedrijfsopvolger. Hiermee is het animo om een melkveebedrijf over te nemen anderhalf keer zo groot als op een doorsnee landbouwbedrijf.
Ook voor geitenbedrijven is de belangstelling voor bedrijfsovername groot. Voor 54 procent van de geitenbedrijven stond een bedrijfsopvolger klaar.
De minste interesse voor bedrijfsovername was er voor schapenbedrijven (19 procent).
Flevoland
In de provincie Flevoland was er in 2020 voor ruim de helft (55 procent) van de land- en tuinbouwbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder een opvolger beschikbaar. In Flevoland is de opvolging van melkvee- en akkerbouwbedrijven qua wet- en regelgeving ook het best geregeld.
Het aantal bedrijfsopvolgers was het kleinst in Limburg (34 procent). Landbouwbedrijven in de noordelijke provincies hebben vaker een bedrijfsopvolger dan bedrijven in de zuidelijke provincies.
>>rd.nl/overnemenboerderij