Frankrijk stelt tweede coronaprik met drie weken uit
Frankrijk stelt de tweede inenting met het coronavaccin met drie weken uit, waardoor mensen zes weken moeten wachten op een tweede prik. De gezondheidsdiensten in het land willen zo sneller meer mensen een eerste prik geven.
Volgens de farmaceuten werkt het vaccin optimaal als een tweede prik drie weken na de eerste inenting wordt toegediend. Eerder kozen onder meer het Verenigd Koninkrijk en Denemarken voor vergelijkbaar beleid. De Denen hebben de periode ook verdubbeld en in het Verenigd Koninkrijk moeten mensen twaalf weken wachten op de tweede inenting. Duitsland en België onderzoeken de mogelijkheid om dit te doen.
De Wereldgezondheidsorganisatie adviseert landen om de tweede prik binnen vier weken te geven. Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) stelt dat er maximaal 42 dagen mogen zitten tussen de eerste en tweede dosis. Die termijn moet worden gerespecteerd om volle bescherming te bieden, aldus het agentschap.
De laatste vijf dagen zijn in Frankrijk 45.000 mensen ingeënt tegen het longvirus, zei gezondheidsminister Olivier Véran. Premier Jean Castex ging ook in op het vaccinatieprogramma. „De kritiek op de langzame start is terecht. We gaan nu sneller en meer inenten. De prioriteit ligt nog steeds bij ouderen en kwetsbare mensen.”
„Iedereen die ingeënt wil worden, komt aan de beurt”, zei Castex. „We krijgen dit jaar 200 miljoen doses, veel meer dan noodzakelijk.” Castex zei tijdens de persconferentie ook dat personenvervoer uit het Verenigd Koninkrijk tot nader order wordt geweerd om te voorkomen dat de meer besmettelijke variant van het coronavirus zich verder verspreidt. Goederenvervoer blijft mogelijk.
De premier zei ook dat de geldende maatregelen niet worden versoepeld. De avondklok van 20.00 uur tot 06.00 uur blijft nog zeker tien dagen van kracht. In vijftien regio’s geldt die vanaf 18.00 uur, „We moeten de druk erop houden om het coronavirus in te dammen.”
Op 22 januari gaat de Franse regering de situatie opnieuw beoordelen. Dan wordt bepaald of maatregelen kunnen worden versoepeld.