Binnenland

„Kruip samen met kinderen achter de pc”

Ouders die hun kinderen tot nu toe maar hun gang lieten gaan op internet hoeven niet te wanhopen. „Er is een weg terug”, zegt W. Büdgen. „Laten ouders en kinderen in gesprek gaan om tot een verantwoord mediagebruik te komen. Ik ken gezinnen waar dit lukt.”

Evert van Dijkhuizen
29 October 2004 11:44Gewijzigd op 14 November 2020 01:49
Ouders die hun kinderen tot nu toe maar hun gang lieten gaan op internet hoeven niet te wanhopen. „Er is een weg terug”, zegt W. Büdgen. „Laten ouders en kinderen in gesprek gaan om tot een verantwoord mediagebruik te komen. Ik ken gezinnen waar dit lukt
Ouders die hun kinderen tot nu toe maar hun gang lieten gaan op internet hoeven niet te wanhopen. „Er is een weg terug”, zegt W. Büdgen. „Laten ouders en kinderen in gesprek gaan om tot een verantwoord mediagebruik te komen. Ik ken gezinnen waar dit lukt

Büdgen, directievoorzitter van het Rotterdamse Wartburgcollege, houdt zaterdagochtend een lezing voor ouders over mediaopvoeding op hogeschool de Driestar. Büdgen adviseert ouders allereerst hun kennisachterstand over de moderne media zo snel mogelijk in te halen. „Bezoek informatiebijeenkomsten, lees erover en ga het gesprek met je kinderen aan. Kinderen kunnen uitstekend uitleggen hoe de computer, internet, e-mail, de chatbox en MSN werkt. Stel als ouders kritische vragen. Wat zijn de positieve en negatieve kanten van internet? Wat zijn goede en slechte dvd’s? Is het nodig elke dag uren achter de computer te zitten? Laat kinderen meedenken en zoek samen naar antwoorden.”

Het gesprek over mediagebruik is broodnodig, stelt Büdgen. „Wij hebben als gereformeerde gezindte geen bezinningstraditie op dit gebied, omdat we de televisie altijd hebben afgewezen. Mede daarom hebben we nooit geleerd met onze kinderen over de moderne media te praten. Het resultaat is dat we nu veel zaken min of meer kritiekloos accepteren.”

Krijgt EO-directeur Andries Knevel achteraf gelijk met zijn pleidooi voor kritisch tv-gebruik?
„Ik sta nog steeds achter de terughoudende opstelling ten opzichte van de tv. Er zijn gezinnen binnen én buiten onze kring die verantwoord kijken. Je ziet echter ook veel gezinnen die positief begonnen, maar gaandeweg van alles zijn gaan kijken. Het probleem is dat de discussie over dit soort thema’s in onze gezindte vaak laat op gang komt. We hollen achter de feiten aan. Bovendien vinden we het met elkaar moeilijk te discussiëren over de hoofdlijnen. We verliezen ons snel in details op de vierkante centimeter.”

Zitten moderne jongeren te wachten op een gesprek met hun ouders over mediagebruik?
„Niet als ouders dat gesprek vullen met ge- en verboden zonder motivatie. Wel als zij bereid zijn naast hun kinderen te gaan staan. Ouders kunnen met hun levenservaring en geestelijke bagage van grote betekenis zijn. Ga samen achter de computer zitten om te ontdekken wat chatten en MSN’en is, maar ook om vast te stellen wat de gevaren zijn.”

Loop je dan niet tegen het probleem aan dat jongeren veel meer acceptabel vinden dan hun ouders?
„Daar hoef je je niet bij neer te leggen. Als ouders hun oprechte verlegenheid in deze problematiek erkennen en samen met hun kinderen nagaan hoe ze verantwoord met de moderne media kunnen omgaan, dan is dat onder Gods zegen een krachtig middel tot gewetensvorming. Daar ontbreekt het vaak aan in onze gezindte.”

Als ouders nooit serieus hebben omgekeken naar het mediagebruik van hun kinderen, is er dan een weg terug?
„Ik ken ouders die de confrontatie met hun kinderen over het mediagebruik zijn aangegaan, en niet zonder zegen. Het gesprek erover zal niet makkelijk zijn, maar de Bijbel zelf geeft aan dat er een weg terug is. Ten diepste is dat de weg van bekering.”

Is mijding toch niet de veiligste route?
„Soms kan mijding nodig zijn. Ik denk aan chatten, waar iedereen met iedereen kan communiceren zonder dat je dat kunt blokkeren. Door alles af te wijzen, kunnen onze kinderen echter gemakkelijk het gevoel krijgen: Mag ik wel leven in deze wereld? Deze wereld met al z’n uitvindingen blijft Gods wereld, ondanks de zonde. Onze kinderen moeten leren de juiste keuzes te maken. Afwijzen kan er één zijn, maar selectief gebruiken ook. Vertrouwen speelt daarbij een belangrijke rol, maar sluit controle niet uit. Check welke websites je kinderen bezoeken, maar laat ook jezelf als ouder checken. Neem een gefilterd internet. Met het Pro-abonnement van Kliksafe heeft niemand in onze kring meer een excuus voor open internet.”

Na de RD-debatten over jongeren en media vorig jaar is het Platform Mediawijzer opgericht. Hoe staat het daarmee?
„We hebben afgelopen tijd een plan van aanpak met twee hoofdactiviteiten gemaakt. De eerste is bezinning op de vraag hoe we als christen in deze geseculariseerde wereld staande kunnen blijven. We willen ons daarbij vooral laten voeden door de vroegchristelijke kerk. De tweede hoofdactiviteit is het vormen van werkgroepen die concrete handreikingen gaan geven voor het selecteren van verantwoorde documentaires en computerspelletjes. De werkgroepen gaan binnenkort aan de slag.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer