Grote druk op Londense ziekenhuizen: 'IC-afdelingen lagen vol'
Ziekenhuizen in de Britse hoofdstad Londen staan door de coronapandemie onder enorme druk. In zeker drie instellingen waren de afdelingen intensive care “vol” op oudejaarsavond, bericht Sky News op basis van een gelekte e-mail van gezondheidsdienst NHS.
Het gaat om de ziekenhuizen North Middlesex University Hospital, Barnet Hospital en Whittington Hospital. Daar moesten sommige ernstig zieke patiënten wachten tot ze overgebracht konden worden naar een andere locatie. Een ander ziekenhuis in Londen, het Royal Free, zou 58 IC-patiënten behandelen, terwijl er normaliter maar 34 IC-bedden staan.
Een NHS-woordvoerder benadrukte dat alles uit de kast wordt gehaald om te zorgen dat meer ernstig zieke patiënten behandeld kunnen worden. Hij noemde het ook “cruciaal dat het publiek al het mogelijke doet om overdracht van het virus tegen te gaan”. De Britse hoofdstad zit al in lockdown en de regering besloot vrijdag om basisscholen in Londen gesloten te houden. Ook worden noodziekenhuizen heropend.
In het Verenigd Koninkrijk is een nieuwe coronavariant vastgesteld, die veel besmettelijker lijkt te zijn. Het hoofd van artsenorganisatie Royal College of Physicians waarschuwde bij de BBC dat die variant zich over het land verspreidt. Dat leidde volgens professor Andrew Goddard al tot grotere druk op ziekenhuizen in het zuidoosten, Londen en Zuid-Wales. Ook medische instellingen in andere delen van het land krijgen daar volgens hem mee te maken.
Ziekenhuisbazen hebben al gewaarschuwd dat de NHS loodzware weken tegemoet gaat. Dat heeft onder meer te maken met de nieuwe coronavariant. Die zou vooral veel voorkomen in Londen en verdere verspreiding kan de druk op ziekenhuizen nog meer verhogen.
Uit nieuw onderzoek komt naar voren dat die nieuwe variant inderdaad veel sneller om zich heen kan grijpen. Het zou het zogeheten reproductiegetal met een factor van 0,4 tot 0,7 kunnen verhogen. Dat R-getal geeft aan hoe snel het virus zich verspreidt. Het is recentelijk in het Verenigd Koninkrijk geschat op 1,1 tot 1,3. Dat betekent dat iedere tien besmette mensen het virus overdragen aan aan elf tot dertien anderen.
Een onderzoeker van de Imperial College van Londen noemde het verschil tussen de virusvarianten “nogal extreem”. Professor Axel Gandy sprak bij de BBC over de meest ernstige verandering van het virus sinds het begin van de pandemie. “Er zit een enorm verschil in hoe makkelijk de virusvariant zich kan verspreiden.”
Het Verenigd Koninkrijk begon vorige maand met het inenten van burgers met het vaccin van de bedrijven Pfizer en BioNtech, dat later ook is goedgekeurd in de EU. De Britse toezichthouder heeft inmiddels ook groen licht gegeven voor het gebruik van een tweede coronavaccin. Dat is ontwikkeld door de Oxford University en farmaceut AstraZeneca.