Patiëntenstop van St Jansdal Ziekenhuis opgeheven
Het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk zat afgelopen nacht op slot vanwege de druk op de zorg. Ook riep het ziekenhuis kerken in de regio dringend op alleen nog maar onlinediensten te houden.
De spoedeisendehulpafdeling van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk zat dinsdag vol met coronapatiënten, wachtend op een bed op een verpleegafdeling. Omdat inmiddels meerdere patiënten zijn verplaatst naar ziekenhuizen in het noorden van het land, is de patiëntenstop woensdagmorgen weer opgeheven.
De druk op het ziekenhuis blijft echter groot. Al meer dan een week zou St Jansdal anderhalf keer de coronazorg leveren die een ziekenhuis van haar omvang moet en kan leveren. Bestuursvoorzitter Relinde Weil: „Hopelijk komen wij niet opnieuw in zo’n vervelende situatie, maar wij sluiten het ook niet uit.”
Het St Jansdal hoopt dat het lukt om op korte termijn landelijk de ziekenhuiscapaciteit voor coronapatiënten te vergroten.
Belangrijk signaal
Vorige week donderdag heeft het ziekenhuis kerken in de regio per brief verzocht om „ernstig in overweging te nemen” om alleen nog onlinekerkdiensten te houden. Elke kans op verspreiding van het coronavirus moet worden weggenomen, schreef Huib van der Burg, geestelijk verzorger van het ziekenhuis.
In de brief aan de kerken stelt hij dat ook zij een steentje kunnen bijdragen. „Waar mensen niet samenkomen, kan het virus niet overslaan en geen nieuwe ziekte veroorzaken.”
In een telefonische reactie zegt Van der Burg dat het ziekenhuis vorige week zag aankomen dat de druk op de zorg prangend zou worden. Het vormde de aanleiding voor het versturen van de brief. „In dezelfde week kwam namelijk in het nieuws dat sommige kerken diensten bleven beleggen. Met de brief willen we alles op alles zetten om mensen te bewegen om afstand te houden. We moeten elkaar dus ook niet opzoeken in de kerk. Het virus knijpt namelijk geen oogje dicht. Het is verschrikkelijk besmettelijk.”
Van der Burg beseft goed dat veel mensen zich in de supermarkt ook niet aan de anderhalvemeterregel houden. En ook dat de meeste kerken de regels strikt naleven. Toch zou het schrappen van fysieke kerkdiensten volgens hem „een zeer belangrijk signaal” zijn aan de samenleving. „We moeten proberen met elkaar iedereen gezond te houden, dan is het volgens mij een christelijk offer om de kerkdeuren dicht te houden. Een kerkdienst kan voor ons van levensbelang zijn, maar door deze extra stap te zetten, steunen we anderen.”
Een woordvoerder van RIVM zegt de noodkreet in de brief van het St Jansdal te begrijpen. „De nood is hoog en dan is het van belang dat mensen niet bij elkaar komen. Tegelijk hebben kerken het recht op samenkomst. Wij gaan niet over het beleid van het ziekenhuis om brieven te schrijven, maar de hulproep verbaast ons niet.”
Hoe het dan zit met de officiële cijfers van het RIVM waaruit blijkt dat de besmettingsgraad in kerken zeer laag is? Daar plaatst de woordvoerder een kanttekening bij. „In de thuis- en werksituatie doen zich de meeste besmettingen voor, maar dat verband is voor de meeste mensen ook het makkelijkst te leggen. Als je Covid oploopt van iemand die bij je in de buurt zat in de kerk en je krijgt vijf dagen later klachten, dan is de kans groot dat dat moeilijk te herleiden is tot een bepaalde persoon. Een belangrijk deel van het bron- en contactonderzoek leidt tot niets.”