live

'Kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren'

De wereld is in de greep van de coronacrisis. Nederland is tot en met 19 januari in een harde lockdown. Volg in dit liveblog het coronanieuws.

Webredactie29 December 2020 11:51

Advertentie

Noodkreet ziekenhuis: „houd uitsluitend online kerkdiensten”

Het St Jansdal Ziekenhuis in Harderwijk heeft omliggende kerken gevraagd uitsluitend nog online kerkdiensten te houden.

Bruls: intrekken verloven jaarwisseling ‘niet letterlijk’ bedoeld
ANP-426647630.jpg
Hubert Bruls. beeld ANP, Jeroen Jumelet
In tegenstelling tot wat de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls maandagavond zei, worden de verloven van politiemensen, brandweerlieden en andere hulpverleners met de jaarwisseling niet ingetrokken. Dat bevestigt een woordvoerster van Bruls na berichtgeving van die strekking in het AD.

De uitspraak, die Bruls maandagavond na afloop van het overleg tussen de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio’s deed, was niet letterlijk bedoeld, aldus de woordvoerster. „Hij bedoelde dat we ons maximaal voorbereiden op de jaarwisseling. We weten niet precies wat we kunnen verwachten die avond, dus het is alle hens aan dek. Maar het is absoluut niet zo dat alle verloven worden ingetrokken.”

„Na die uitspraak van Bruls stroomde mijn mailbox vol”, zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) dinsdagavond. „Agenten die mailen: ‘ik heb met kerst ook gewerkt en de auto staat al klaar voor een vakantie naar Vlieland, gaat dat nog wel door?’” Het klopt dat de politie in aanloop naar de jaarwisseling de capaciteit flink heeft opgeschaald, legt hij uit. Er wordt dus minder verlof opgenomen dan gewoonlijk, maar dat gebeurt wel vaker met oud en nieuw. „Bovendien is dat allemaal al twee maanden geleden besloten”, aldus Struijs.

Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk helemaal dicht om coronadrukte
ANP-424540634.jpg
Een mobiele Intensive Care Unit komt aan met een IC-patient die overgeplaatst wordt naar het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Omdat nu ook de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk helemaal vol is met coronapatiënten, wachtend op een bed op een verpleegafdeling, moet het ziekenhuis de deuren sluiten voor nieuwe patiënten. Dat doet het ziekenhuis tot in ieder geval woensdagochtend 10.00 uur, zo laat het ziekenhuis dinsdagavond weten.

„Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan”, aldus bestuursvoorzitter Relinde Weil. Ook het hoge ziekteverzuim onder medewerkers door corona speelt een rol in de toenemende druk op het ziekenhuis. „Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt.”

Patiënten die met spoed behandeld moeten worden moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals in Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.

Terug naar het begin

Tien maanden geleden dook in het Italiaanse Codogno ”patiënt nummer één” op. Maar het coronavirus deed zijn verwoestende werk al.

Weer recordaantal coronabesmettingen in Verenigd Koninkrijk
ANP-426657615.jpg
Een waarschuwing van de Britse gezondheidszorg, de NHS. beeld EPA, Andy Rain
Het aantal nieuwe infecties met het coronavirus in het Verenigd Koninkrijk blijft sterk toenemen. Dinsdag registreerden de autoriteiten een dagrecord van 53.135 nieuwe gevallen. Daarmee sneuvelde het oude record van maandag, toen 41.385 nieuwe gevallen waren gemeld.

Het aantal nieuwe sterfgevallen dat binnen 28 dagen na een positieve coronatest werd geregistreerd, nam ook toe van maandag 357 tot 414 op dinsdag.

Groot-Brittannië is een van de zwaarst getroffen landen in Europa. Tot nu toe hebben bijna 2,4 miljoen mensen het coronavirus opgelopen. In het land zijn 71.567 mensen bezweken aan de longziekte Covid-19.

Bijna 100.000 zorgmedewerkers positief getest
ANP-423910867.jpg
Zorgmedewerkers in het Aafje Zorghotel in Rotterdam. beeld ANP, Sem van der Wal
Sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland hebben zeker 96.042 mensen die in de zorg werken het coronavirus opgelopen. Dat zijn er 8434 meer dan vorige week. De week ervoor waren er ruim 9600 besmette zorgmedewerkers bijgekomen, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Het aantal overleden zorgmedewerkers steeg afgelopen week van 19 naar 21. Het totaal aantal zorgmedewerkers dat in een ziekenhuis was opgenomen, nam toe van 716 naar 729. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, zoals verpleegkundigen en artsen, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt.

Door het grote aantal zieken in de zorg hebben ziekenhuizen en verpleeghuizen grote moeite om de roosters rond te krijgen. Daardoor staat de zorg voor zieken en ouderen onder druk.

Aanstaand vicepresident Harris ingeënt tegen corona
ANP-426663933.jpg
Aanstaand vice-president Kamala Harris. beeld AFP, Alex Edelman
De aanstaande Amerikaanse vicepresident Kamala Harris heeft zich dinsdag live op televisie laten inenten tegen het coronavirus. Zij kreeg in het United Medical Center in Washington het vaccin van Moderna toegediend. Ook haar man Doug Emhoff kreeg een prik. "Dat ging gemakkelijk", zei Harris toen ze de spuit had gekregen.

“Ik wil iedereen aanmoedigen om het vaccin te krijgen”, zei de 56-jarige. “Letterlijk, dit gaat over het redden van levens. Ik vertrouw de wetenschap en het zijn de wetenschappers die dit vaccin hebben gemaakt en goedgekeurd.”

De verkozen president Joe Biden en de huidige vicepresident Mike Pence ontvingen eerder doses van het Pfizer/BioNTech-vaccin, het eerste dat in de VS werd verspreid.
President Trump zelf zegt nog niet aan de beurt te zijn om gevaccineerd te worden. Hij was in oktober besmet geraakt met het coronavirus.

'Kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren'
ANP-424540579.jpg
Een man wordt ingeent tegen het griepvirus. beeld ANP, Flip Franssen
Er gaat mogelijk toch iets veranderen in de vaccinatiestrategie die het kabinet wil hanteren vanaf 8 januari. Binnen het kabinet wordt erover gesproken om voor de eerste vaccinaties niet alleen personeel van verpleeghuizen, maar ook thuiswonende ouderen uit te nodigen. Dat zeggen ingewijden tegen de NOS.

Aanleiding is het advies dat de Gezondheidsraad op de dag voor kerst uitbracht. Daarin staat dat het Pfizer/Biontech-vaccin vooral goed werkt bij ouderen. Die zouden er volgens de

Gezondheidsraad als eerste mee moeten worden ingeënt, te beginnen bij de oudsten. Voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen is het vaak moeilijk om naar een grootschalige priklocatie te komen. Omdat dat voor veel thuiswonende ouderen makkelijker is, zouden zij wel in de eerste groep geplaatst kunnen worden. De ingewijden benadrukken dat er nog geen definitief besluit genomen is over wijzigingen in de vaccinatiestrategie.

Vrijwilligers Rode Kruis helpen in meer zorginstellingen
ANP-409163759.jpg
Een vrijwilliger van het Rode Kruis voor een wand met kaartjes die in de dozen met materiaal die ze toegezonden krijgen zaten. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
In steeds meer ziekenhuizen en verpleeghuizen worden vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet om te helpen. De ondersteuners zijn momenteel op 33 locaties actief en vanaf woensdag zijn dat er 36, verspreid over het hele land. Vorige week ondersteunde het Rode Kruis 21 verpleeghuizen en ziekenhuizen.

De helpers doen ondersteunend werk, zoals het verschonen van bedden, het rondbrengen van eten en drinken en het praten met mensen die behoefte hebben aan een gesprekje. Ook kunnen ze kleine medische taken verrichten, zoals het meten van iemands bloeddruk. De reguliere artsen, verpleegkundigen en verzorgenden hebben dan meer tijd voor hun medische taken.

Het Rode Kruis heeft in totaal ongeveer 85.000 vrijwillige helpers beschikbaar. Hoeveel van hen al ingezet zijn, kan de organisatie niet aangeven, maar vooralsnog zit er nog rek in en is er nog geen tekort.

Advertentie

EU koopt nog eens 100 miljoen doses Pfizervaccin
ANP-426659385.jpg
Een Griekse verpleegkundige houdt het Pfizer-vaccin omhoog. beeld APF, Christina Assi
De Europese Unie koopt nog eens 100 miljoen doses van het coronavaccin van Pfizer/BioNTech. Dat meldde voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie dinsdag op Twitter.

De nieuwe bestelling komt bovenop de 200 miljoen die de EU eerder inkocht bij de deze Amerikaans-Duitse fabrikant.

De eerste bestelling van 200 miljoen inentingen met het Pfizervaccin worden tot aan september 2021 geleverd aan alle EU-landen. Het vaccin van wordt wekelijks in grote ladingen verscheept.

De EU heeft al overeenkomsten getekend met AstraZeneca (300 miljoen doses), Sanofi-GSK (300 miljoen) en Johnson & Johnson (200 miljoen). Deze middelen zijn nog niet goedgekeurd.

‘Coronavaccin AstraZeneca voorlopig nog niet te gebruiken in EU’
ANP-425718706.jpg
De Britse premier Boris Johnson met een proefmonster van het AstraZeneca vaccin. beeld AFP, Paul Ellis
Het duurt waarschijnlijk nog wel even voor het coronavaccin van de Britse farmaceut AstraZeneca en de Universiteit van Oxford wordt goedgekeurd in de Europese Unie. Volgens plaatsvervangend directeur van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) Noel Wathion hebben de ontwikkelaars van het vaccin nog niet eens een aanvraag ingediend bij de medicijnwaakhond.

Het Verenigd Koninkrijk wil al op 4 januari beginnen met de uitrol van het vaccin van AstraZeneca. Daar gaat een Britse toezichthouder over, en die lijkt op het punt te staan groen licht te geven. Maar op het Europese vasteland is dat nog ondenkbaar, aldus Wathion, de nummer twee bij EMA. „De gegevens die wij momenteel hebben, volstaan zelfs niet om het AstraZeneca-vaccin een voorwaardelijke vergunning te geven”, zo heeft hij laten weten in een interview met de Belgische krant Het Nieuwsblad.

De vaccinatie tegen het coronavirus in Europa is inmiddels goed op stoom gekomen. Ook in Ierland werd dinsdag begonnen met vaccineren tegen het coronavirus. Nederland is daarmee het enige land in de Europese Unie waar nog niet wordt gevaccineerd. Ons land volgt vanaf volgende week vrijdag.

Alle Europese landen gebruiken het vaccin Comirnaty van de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. Comirnaty is het enige vaccin dat tot nu toe is toegelaten in Europa. Er wordt wereldwijd door meerdere farmaceuten aan vaccins gewerkt. Dat van de Amerikaanse fabrikant Moderna wacht al op goedkeuring voor gebruik in de EU. Het EMA zal daarover op volgende week woensdag besluiten.

Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot boven piek november
ANP-426467687.jpg
Een coronapatiënt wordt met een helicopter vervoerd naar Duitsland om de druk in de Nederlandse ziekenhuizen te verlichten. beeld ANP, Vincent Jannink
Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 178 gestegen. Dat is de grootste toename in 24 uur tijd sinds mei, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het bijhouden van de gegevens.

In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2751 coronapatiënten. Daarmee zitten de ziekenhuizen boven de piek van de tweede golf. Begin november waren 2653 patiënten opgenomen. Het LCPS verwacht „dat de huidige sterke stijging ook in de komende dagen doorzet”.

Vooral op verpleegafdelingen wordt het drukker. Die vleugels hebben afgelopen etmaal 430 coronapatiënten opgenomen. Dat is het hoogste aantal sinds het begin van die meldingen half oktober. De verpleegafdelingen zagen ook 275 patiënten vertrekken, doordat ze opgeknapt waren of juist doordat hun toestand verslechterde en ze naar een intensive care moesten. In totaal liggen nu 2077 coronapatiënten op een verpleegafdeling en ook dat is een record in de LCPS-cijfers.

Intensive cares namen afgelopen etmaal 72 mensen op, het hoogste aantal sinds eind oktober. In totaal steeg het aantal coronapatiënten op de ic’s met 23 naar 674, het hoogste aantal sinds
4 mei.

Ziekenhuizen hebben steeds minder plek voor de nieuwe coronapatiënten. In totaal zijn nu nog iets meer dan 1400 bedden beschikbaar, zowel voor coronapatiënten als voor mensen met andere aandoeningen. Dat komt neer op gemiddeld iets meer dan tien beschikbare bedden per ziekenhuis. Een paar dagen geleden waren er nog meer dan 3200 bedden over.

Weer ongeveer 7500 coronagevallen
ANP-423320920.jpg
Een medewerker van de GGD Amsterdam neemt een coronatest af in een testlocatie bij de RAI. beeld ANP, Lex van Lieshout
Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7561 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vrijwel gelijk aan maandag, toen het instituut 7438 gevallen meldde. Op zaterdag en zondag kwamen er ruim 9000 positieve tests bij en in de dagen ervoor meer dan 10.000.

Of de daling door de kerstdagen of door de lockdown komt, kan het RIVM nog niet zeggen.

Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal wel fors. De gezondheidsdiensten registreerden dat 171 mensen aan het virus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds half april, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Onder de sterfgevallendie de afgelopen 24 uur zijn gemeld, zijn dertien mensen uit Apeldoorn, het hoogste aantal van het land.

In Amsterdam kwamen 283 besmettingen aan het licht, in Den Haag testten 197 inwoners positief. Daarna volgen Rotterdam (184), Almere (120) en Utrecht (104).
In de afgelopen week zijn 67.388 positieve tests geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer 9600 per dag. Voor de vierde dag op rij zit het dagcijfer onder het weekgemiddelde.

Thuisbezorgd.nl verwacht extra drukte op nieuwjaarsdag
ANP-416322473.jpg
Het kantoor van JustEat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd. beeld ANP, Robin van Lonkhuijsen
Nederlanders laten deze feestdagenperiode flink meer eten thuisbezorgen als gevolg van de coronasluiting van de horeca. Voor nieuwjaarsdag, op vrijdag 1 januari, verwacht Thuisbezorgd.nl dat er twee keer zoveel besteld zal worden als normaal. De maaltijdbezorger heeft ook al een hele drukke Kerst achter de rug.

Met Kerst werd er dit jaar meer eten besteld bij restaurants dan een jaar terug. En op 27 december, de dag na Kerst, werd ongeveer de helft meer thuisbezorgd in vergelijking met een normale dag.

Nieuwjaarsdag is doorgaans ook een van de drukste dagen van het jaar, aldus een woordvoerder van het bedrijf. „We verwachten dat die dit keer nog wat drukker wordt, mede omdat het bedrijf is gegroeid, maar ook omdat je vanwege de maatregelen nu minder bij familie op bezoek kunt.”

Met de jaarwisseling stopt Thuisbezorgd.nl de service rond 20.00 uur ’s avonds, uit veiligheid voor de bezorgers. Dat was in voorgaande jaren ook al, omdat het bedrijf het na die tijd vanwege het afsteken van vuurwerk niet veilig genoeg achtte. Voor dit jaar zijn er geen verdere aanvullende maatregelen voor de veiligheid van bezorgers genomen. Het kabinet heeft voor deze jaarwisseling een eenmalig vuurwerkverbod afgekondigd.

Er werd met de kerstdagen vooral besteld in de categorieën Aziatisch, bijvoorbeeld Thais, sushi en Indonesisch. Ook burgers en Italiaans, zoals pizza’s en pasta, was gewild. Die categorieën zijn al een aantal jaar erg populair, vertelt de woordvoerder. De salades, pokébowls en vegan bowls zijn al een aantal jaren de hardste groeiers. „Met de kerst was dat eigenlijk een beetje hetzelfde.” Wel werd er voor hogere bedragen besteld. Ook dat is met kerst geen uitzondering. „Omdat mensen denken: het is een feestdagen, laten we onszelf extra verwennen.”

Ierland begint als 26e EU-land met coronavaccinaties
ANP-426583275.jpg
De eerste vaccins voor Ierland werden Tweede Kerstdag geleverd op een geheime locatie. beeld AFP, Marc O'Sullivan
In Ierland is dinsdag in ziekenhuizen een bescheiden begin gemaakt met de vaccinatie tegen het coronavirus, melden Ierse media. Ierland is het 26e land in de EU dat met vaccinaties begint, Nederland sluit 8 januari de rij als 27e. De eerste patiënt die het coronavaccin heeft gekregen in Ierland is zoals aangekondigd een oma van 79 jaar oud uit het centrum van Dublin.

In twee hospitaals in de hoofdstad Dublin en een in Cork en een in Galway krijgt een klein aantal mensen een vaccin van Pfizer-BioNTech dat is verstrekt via het Europese vaccinatieprogramma. Het land heeft vooralsnog 10.000 doses ontvangen. Vicepremier Leo Varadkar verwacht in januari de levering van 40.000 doses per week.

Maandag begint een programma om te gaan vaccineren in 580 verpleegtehuizen. Het is de ambitie in het eerste kwartaal van 2021 zeker 3 procent van de bevolking in te enten, aldus Ierse media.

Meer afval door corona

Mondkapjes, plastic jassen en handschoenen: de coronacrisis zorgt voor veel extra afval. Dat betekent meer werk voor ziekenhuizen en een bedreiging voor het milieu.

Defensie naar drie regio’s voor besluit over hulp in zorg
ANP-425990379.jpg
Defensieminister Ank Bijleveld. beeld ANP, Bart Maat
Medewerkers van het ministerie van Defensie gaan dinsdag en woensdag naar ziekenhuizen en verzorgingshuizen in Groningen, Twente en Apeldoorn om te kijken of zorginstellingen daar hulp van militairen kunnen krijgen. Ze beoordelen welke hulp nodig is en hoe die verdeeld kan worden. Het besluit daarover moet zo snel mogelijk komen, laat Defensie weten.

Volgens minister Ank Bijleveld kan Defensie niet alle problemen oplossen. „Defensie kan niet zomaar een complete corona-afdeling uit de grond stampen. Daarvoor hebben we gewoon niet genoeg medisch geschoolde militairen, gespecialiseerd in infectieziekten”, benadrukt ze.

De veiligheidsregio’s Groningen, Twente en Noord- en Oost-Gelderland hebben Defensie om hulp gevraagd in de verpleeg- en verzorgingshuizen en de thuiszorg. Ook ziekenhuizen vragen om militaire hulp. Die bijstand moet helpen om te voorkomen dat de zorg vastloopt en ouderen niet meer gewassen kunnen worden. De zorg is overbelast door de vele coronapatiënten.

De Twentse zorgorganisaties zeggen in een gezamenlijke verklaring dat ze blij zijn „dat het ministerie de noodsignalen vanuit de verpleeg- en verzorgingshuizen serieus neemt”. Ze kregen maandag vanuit het kabinet te horen dat ze eerst een beroep moeten doen op onder meer het Rode Kruis. De Twentse zorg laat weten dat die hulp is aangevraagd en op sommige plekken al wordt ingezet. „Echter, zij bieden niet de verpleegkundige en verzorgende medewerkers die nodig zijn.”

Argentinië begint ook met vaccineren
ANP-426659984.jpg
Zorgmedewerker Ariel Chela wordt gevaccineerd met het Spoetnik V-vaccin. beeld AFP, Andres Larrovere
Argentinië is dinsdag begonnen met een inentingscampagne om het gevreesde coronavirus te bestrijden. Onder de eersten die het Russische vaccin Spoetnik V voor het oog van de camera kregen toegediend was de gouverneur van de provincie Buenos Aires, Axel Kicillof. Hij zei tegen plaatselijke media trots te zijn zich voor de vaccinatie in te zetten. De 49-jarige provinciegouverneur behoort niet tot de doelgroep, maar wil de bevolking vertrouwen geven dat er niks mis is met het Russische vaccin van de onderzoekscentrum Gamaleja in Moskou.

Er is veel achterdocht over het middel dat in Rusland relatief snel is goedgekeurd en geregistreerd. Het is ook een relatief goedkoop vaccin. Een prominent lid van de Argentijnse overheidsraad voor wetenschappelijk en technisch onderzoek, Sandra Pitti, heeft in media betoogd dat ze zich beslist niet met Spoetnik V laat injecteren, omdat er veel te weinig over het middel bekend is. Ze heeft de Argentijnse president Alberto Fernández verweten geen flauw benul te hebben waar hij met het Russische spul mee bezig is.

In het buurland Uruguay is in de media een rel ontstaan over het bericht dat Fernández genereus zou hebben aangeboden Uruguay aan het Russische vaccin te helpen. „Wie denkt Fernández wel dat hij is, hebben wij hem iets gevraagd?”, vroegen commentatoren zich af. De regering in Montevideo heeft daarom uitdrukkelijk tegengesproken dat ze om dergelijke hulp heeft gevraagd.

Aantal coronagevallen afgelopen week gedaald
ANP-419557027.jpg
Een medewerker van de GGD Rotterdam-Rijnmond neemt een coronatest af in een teststraat. beeld ANP, Koen van Weel
In de afgelopen week zijn 67.388 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is minder dan de week ervoor, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 82.340 meldingen kreeg. Het komt neer op een daling van bijna 12 procent.

Het RIVM weet nog niet zeker waar de daling aan toe te schrijven is. Het kan een gevolg zijn van de lockdown die twee weken geleden inging. „Maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn”, aldus het instituut.

In de afgelopen week zijn minder mensen getest. Bijna 439.000 mensen lieten zich testen. In de week ervoor ging het om bijna 480.000 mensen. Die tests leverden ook minder coronagevallen op, het percentage positieve tests daalde van 13,7 naar 13,0.

Het aantal ziekenhuisopnames steeg wel. Verpleegafdelingen namen afgelopen week 1811 coronapatiënten op, tegen 1675 in de week ervoor. Het aantal opnames op de intensive cares steeg van 290 naar 300. Het aantal geregistreerde sterfgevallen steeg van 472 naar 583.

Het reproductiegetal daalde van 1,25 naar 1,15, wat betekent dat het coronavirus zich iets minder snel verspreidt.

‘Verplichte coronatest lijkt goed doorgekomen bij reizigers’
ANP-426439055.jpg
Reizigers bij het Thalysperron in Parijs. beeld EPA, Christophe Petit Tesson
De verplichting voor reizigers naar Nederland om een recente negatieve coronatest te laten zien, lijkt vrij goed doorgekomen bij passagiers van vervoersbedrijven. Ze werden de afgelopen dagen dan ook volop geïnformeerd over de eis. In een aantal gevallen konden passagiers niet mee, omdat ze geen test hadden of niet meer tijdig een test konden doen.

Dat valt op te maken na een rondgang langs grote internationale passagiersvervoerders zoals luchtvaartbedrijf KLM, busvervoerder Flixbus en de internationale hogesnelheidstrein Thalys. De verplichting van een zogeheten negatieve moleculaire PCR-test ging dinsdag in.

KLM laat weten dat alle passagiers vooraf zijn geïnformeerd over het meebrengen van een negatieve testuitslag als ze naar of via Nederland reizen. Op Schiphol, waar de uitslag getoond moet worden bij de check-in of bij de gate, verloopt dit goed. Bij de zogeheten buitenstations, dus andere luchthavens, is wel een aantal passagiers tegengehouden. Een woordvoerster kon geen aantallen noemen.

Thalys International, de Europese hogesnelheidstrein tussen Nederland, België, Frankrijk en Duitsland, laat weten „nog geen signalen” te hebben gehoord vanaf de perrons over eventuele problemen door de negatieve testverplichting. In Brussel-Zuid en Paris-Nord was een grote meerderheid van de passagiers goed op de hoogte van de nieuwe regel. „Enkele reizigers die geen testresultaat bij zich hadden, toonden begrip voor de situatie”, zo laat ze weten.

Zij konden overigens hun ticket gratis omboeken. Thalys laat weten klanten via meerdere kanalen vooraf op de hoogte te hebben gesteld van de verplichting. Ook moeten ze eerder voor controle aanwezig zijn.

De verplichting van een negatieve testverklaring van maximaal 72 uur oud geldt voor iedereen die uit een risicogebied naar Nederland wil reizen, per trein, bus of schip. De plicht geldt voor „internationaal openbaar vervoer per intercitytrein en voor bovenregionaal grensoverschrijdend busvervoer”, benadrukte het kabinet eerder. „Regionaal grensoverschrijdend busvervoer is van de regeling uitgesloten.”

Defensie: 100 medisch geschoolde militairen beschikbaar voor zorg
EqZxUDzXEAET1FB.jpg
Commandant der Strijdkrachten Rob Bauer in gesprek met een militair in de XL-teststraat in Eindhoven. Militairen van de basis in Oirschot assisteren hier bij de uitvoeren van coronatests. beeld ANP, Rob Engelaar
Honderd militairen met een medische achtergrond staan beschikbaar om te helpen in de zorg, meldt het ministerie van Defensie. Eerder was al bekend dat duizend militairen klaarstaan om te helpen bij taken zoals het afnemen van tests of het uitdelen van maaltijden.

Dat er zoveel militairen klaarstaan, betekent niet direct dat ze allemaal worden ingezet. Eerst wil Defensie weten hoeveel mensen er precies nodig zijn en voor welke taken. Dinsdag beoordelen defensieteams de hulpverzoeken van de regio’s Groningen, Twente en Apeldoorn. Pas daarna wordt personeel mogelijk toegekend.

Maandag benadrukten de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls en minister Ferd Grapperhaus (Justitie) na overleg dat veiligheidsregio’s eerst elders moeten zoeken naar mankracht. Pas nadat zij hulp hebben gevraagd van samenwerkingsverband Extra Handen in de Zorg of het Rode Kruis, komt Defensie in beeld.

Zondag stuurden de regio’s Groningen en Twente een brandbrief aan verschillende ministeries, omdat het „zwartste scenario” dreigde. Dat zou betekenen dat bijvoorbeeld bewoners van verpleeg- en verzorgingstehuizen niet meer het minimumniveau aan zorg kunnen krijgen. De regio’s wilden steun van Defensie. Maandag tijdens het Veiligheidsberaad bleek dat andere regio’s wellicht ook ondersteuning nodig hebben.

Zorgmedewerkers verpleeghuizen worden in 25 plaatsen ingeënt

In 25 plaatsen in Nederland komen locaties waar zorgmedewerkers van verpleeghuizen kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De eerste mensen zijn op 8 januari aan de beurt en vanaf 18 januari worden op alle locaties mensen ingeënt. GGD GHOR Nederland, de organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten, heeft dinsdag bekendgemaakt om welke 25 plaatsen het gaat.

De priklocaties zijn Amsterdam, Schiphol, Huizen, Purmerend, Alkmaar, Leiden, Den Haag, Rotterdam The Hague Airport, Dordrecht, Houten, Breda, Veghel, Eindhoven, Maastricht, Venlo, Wijchen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Lelystad, Assen, Groningen en Leeuwarden.

Vuurwerkbranche: 2020 is verloren jaar

Voor de vuurwerkbranche is 2020 een “verloren jaar”, zegt voorzitter Marcel Teunissen van de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland (BPN). Niet alleen zorgt het vuurwerkverbod momenteel voor nagenoeg geen omzet, het duurt waarschijnlijk ook nog tot maart voordat de regelingen die nu voor ondernemers in de vuurwerkbranche worden uitgewerkt in effect treden, aldus Teunissen.

BPN vreest dat een heleboel ondernemers het niet gaan redden. Hoeveel bedrijven van de vuurwerksector op omvallen staan, kan Teunissen niet zeggen, maar wel dat er schrijnende gevallen zijn. “Voor de hele branche is het een rampzalig jaar. Ze hebben gerekend op een normaal verkoopjaar, maar dat is nul komma niks geworden.” Volgens Teunissen is er voor vuurwerkhandelaren ook geen uitwijkmogelijkheid naar het buitenland. Duitsland is normaal gesproken een grote afzetmarkt, maar ook dat land heeft een vuurwerkverbod. “Het is eigenlijk overal einde oefening”, merkt de branchevoorman op.

ANP-426121554.jpg
beeld ANP

Het kabinet besloot in november tot een compensatieregeling van 40 miljoen euro voor de sector, maar die dekt volgens de branche bij lange na de kosten niet. “Er is gezegd dat het maart wordt voordat de regeling effectief wordt. Dat is laat. Ondernemers zitten nu met kosten”, zegt Teunissen.

Volgens BPN zijn er daarnaast grote verschillen tussen vuurwerkverkopers. Volgens BPN zijn er in Nederland tussen de 1400 en 1500 bedrijven die iets met vuurwerk doen, van een fietsenwinkel of tuincentrum tot een grote importeur. “We hebben voorgesteld onderscheid te maken, maar daar is geen rekening mee gehouden. Daardoor ontstaan nu grote verschillen, niet alleen in geld, ook in problemen.” Van andere regelingen, zoals de NOW, kunnen vuurwerkhandelaren volgens BPN maar beperkt gebruikmaken, omdat sommige vuurwerkverkoop maar in een klein deel van het jaar plaatsvindt.

Volgens Teunissen wordt de vuurwerkbranche nu voor de derde keer geraakt door overheidsmaatregelen. Eerst werd een verbod op knallers en vuurpijlen ingesteld, daarna een totaal vuurwerkverbod, en nu kunnen vuurwerkhandelaren ook het lichtste vuurwerk, zoals sterretjes, vanwege de lockdown niet aan winkeliers leveren en het mag ook niet bij consumenten worden thuisbezorgd. “Want dat staat in de wet, zegt het ministerie. Daar zit enorme frustratie. Ook die laatste mogelijkheid om vuurwerk te verkopen is ontnomen. De vuurwerkbranche is helemaal klaar met de politiek en de overheid”, aldus Teunissen.

In de vuurwerkbranche werken duizenden mensen, van wie een deel heel het jaar. Vorig jaar hebben vuurwerkhandelaren voor een recordbedrag van 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht.

Postzegelcodes bij PostNL erg populair door corona

Nederlanders maken deze decembermaand vanwege de virusuitbraak veel vaker gebruik van digitale hulpmiddelen om elkaar kaartjes en brieven te sturen. Volgens PostNL verstuurden deze maand al ruim 590.000 mensen een kaartje met een postzegelcode, tegen zo’n 210.000 in december vorig jaar. Ook zijn er zeven keer meer fotokaartjes in de app gemaakt dan een jaar terug.

PostNL maakte eerder bekend dat er sinds de lockdown meer dan 14 miljoen kaarten en brieven per dag worden bezorgd. Dit komt neer op meer dan het dubbele van een gemiddelde dag, en het is ook beduidend meer dan waarmee PostNL aanvankelijk rekening had gehouden.

Het postbedrijf biedt al langer de mogelijkheid om bijvoorbeeld een postzegelcode aan te schaffen via het internet. Dan hoef je niet te wachten voor je een velletje postzegels thuisgestuurd krijgt, maar ontvang je een 9-cijferige code die je op de brief of kaart kan schrijven. Die code fungeert dan als een postzegel.

Sinds mei van dit jaar is het in de PostNL-app ook mogelijk om een adresverzoek te versturen naar vrienden en familie. Steeds meer mensen hebben zo makkelijk verzamelde adressen bij de hand, is de gedachte. PostNL zag het aantal adresverzoeken in de PostNL-app in december verdubbelen ten opzichte van de weken daarvoor.

Gemuteerde variant coronavirus VK in november al in Duitsland

De gemuteerde variant van het coronavirus die onlangs in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, was in november al in Duitsland, hebben Duitse gezondheidsfunctionarissen dinsdag gezegd. De veel besmettelijkere variant is ontdekt bij een patiënt uit het noorden, die uiteindelijk aan de gevolgen van Covid-19 overleed.

Onderzoekers hebben „de variant van het B1.1.7-virus bij een in november besmette persoon gevonden”, aldus het ministerie van Volksgezondheid van de deelstaat Nedersaksen in een verklaring. Die variant is dezelfde die „verantwoordelijk is voor een groot aandeel in de vastgestelde besmettingen in Zuid-Engeland”, staat ook in die verklaring.

De gemuteerde variant werd aangetroffen bij een oudere patiënt met onderliggende gezondheidsproblemen die uiteindelijk overleed. Zijn echtgenote raakte ook besmet, maar overleefde het. Het koppel is wellicht besmet geraakt nadat hun dochter terug was gekomen van een reis naar Groot-Brittannië medio november, waar ze „naar alle waarschijnlijkheid” is besmet met de nieuwe variant.

Onderzoeksteams van de Medische School in Hannover hebben vastgesteld dat het de nieuwe gemuteerde variant betreft nadat zij het genoom van het aangetroffen virus in kaart hadden gebracht. De testresultaten zijn bevestigd door onderzoekers van het Charité-ziekenhuis in Berlijn, onder wie de Duitse topviroloog Christian Dorsten. Tot dusver was er in Duitsland één besmettingsgeval met de nieuwe variant bekend, namelijk bij een vrouw die donderdag met het vliegtuig was teruggekomen uit het Verenigd Koninkrijk.

De Britse autoriteiten sloegen eerder deze maand alarm over de de gemuteerde variant van het longvirus, die veel besmettelijker is. Dat leidde ertoe dat veel landen het personenverkeer naar en vanuit het Verenigd Koninkrijk aan banden legden.

Sindsdien is de nieuwe variant vastgesteld in onder meer Portugal, Frankrijk, Jordanië en Zuid-Korea. Ook in Nederland is de Britse variant teruggevonden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) liet maandag weten dat die is vastgesteld bij elf personen; vijf uit de regio Amsterdam, vijf uit de regio Rotterdam, en een persoon uit de regio Nijmegen.

VWS: Geen versnelde inenting tegen het rotavirus

Jonge kinderen worden niet versneld ingeënt tegen het rotavirus, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Kinderverpleegkundigen willen dat kinderen op grote schaal worden ingeënt, omdat dat de zorg in de wintermaanden zou ontlasten. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zei dat dinsdag in het AD.

De inenting is nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eigenlijk zou de Gezondheidsraad in 2021 met een advies over het vaccin komen, maar de NVK wil dat dat sneller gebeurt en dat de overheid de vaccins op grote schaal inkoopt. Het ministerie laat weten dat een versnelling er niet in zit. „We vragen heel veel van de Gezondheidsraad. Zeker ook in coronatijd. En elk onderwerp is belangrijk voor de volksgezondheid. Ze moeten ook de mogelijkheid hebben om hier gedegen naar te kijken.”

Bijna alle kinderen tot vijf jaar krijgen een keer het rotavirus. Het is een besmettelijke ziekte, kinderen krijgen last van hun buik en darmen en kunnen last van uitdroging krijgen door diarree en overgeven. Ongeveer 10.000 kinderen gaan hiervoor per jaar naar de huisarts, tussen de 2500 en 4700 komen in het ziekenhuis terecht. Vijf tot zeven kinderen sterven jaarlijks door het virus.

Oma Annie krijgt eerste coronavaccin in Ierland

De eerste persoon die in Ierland wordt gevaccineerd tegen het coronavirus is een 79-jarige oma uit het centrum van Dublin. Annie, grootmoeder van tien kleinkinderen en sinds oktober weduwe, wordt om 14.20 uur (onze tijd) gevaccineerd, aldus het hoofd van het vaccinatieprogramma professor Brian MacCraith. Hij zei tegen Ierse media dat de vaccinatie „het begin van het einde van een afschuwelijke periode is”.

AFP_8X439W.jpg
beeld RUSSELL CHEYNE / POOL / AFP

De oma zei in het Saint James Hospital in Dublin dat ze vereerd en opgetogen is om als eerste te worden ingeënt. Dinsdag volgen nog enkele vaccinaties in Dublin, Cork en Galway.
Ierland is in de Europese Unie het 26e land dat begint met vaccineren. Nederland begint als laatste EU-land in januari. Ierland begint met het vaccineren van mensen ouder dan 65 jaar en mensen werkzaam in de medische instellingen of verzorgingstehuizen.

KNRM ziet uitwerking coronamaatregelen in reddingscijfers

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ziet de effecten van de coronamaatregelen terug in de jaarcijfers. Zo is het aantal mensen dat is gered lager dan in 2019 en voeren er minder boten waar minder mensen opzaten dan een jaar eerder.

In een overzicht van alle cijfers is te zien dat de KNRM wel meer reddingsacties moest uitvoeren dan een jaar eerder, maar dat er minder mensen gered werden. Dat komt volgens de reddingsmaatschappij doordat mensen niet meer in grote groepen mochten samenkomen. Daardoor gingen mensen in kleinere gezelschappen naar het water of weg met de boot.

In het voorjaar waren er beduidend minder reddingsacties nodig dan in voorgaande jaren, dat kwam door de lockdown die toen van kracht was. Alle jachthavens waren dicht, waardoor er weinig boten op het water waren. In de zomer werden dan weer meer watersporters en zwemmers gered. Dat verklaart de KNRM doordat mensen niet of nauwelijks naar het buitenland op vakantie konden en dus in eigen land het water opzochten.

Door de coronamaatregelen heeft de KNRM ook veel trainingen moeten afzeggen. Beginnende reddingswerkers hebben daardoor nog niet de juiste training gekregen. Door het afzeggen van onder meer trainingsbijeenkomsten zijn er echter ook weinig coronabesmettingen geweest onder de KNRM-medewerkers. Alle 45 posten bleven constant bemand.

In 2021 zet de KNRM in op het inhalen van trainingen en het voorkomen van ongevallen door voorlichting te geven aan booteigenaren en watersporters.

Inspectie dreigt met dwangsom tegen onhygiënische coronatester

Een commerciële coronatester dreigt een dwangsom te krijgen omdat de hygiëne niet in orde is. Als Coronatestservice zijn zaakjes niet op orde heeft, volgt een dwangsom van 10.000 euro per week, met een maximum van 40.000 euro. Coronatestservice heeft testlocaties in Utrecht, Almere en Badhoevedorp, waar mensen tegen betaling zich kunnen laten testen op het coronavirus.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concludeert dat Coronatestservice geen goede afspraken heeft gemaakt over het schoonmaken van de testlocaties. Medewerkers doen dat zelf, maar ze krijgen geen duidelijke instructies. In Utrecht en Almere is geen apparaat beschikbaar om ruimtes te ontsmetten, een zogenoemde waterstofperoxidevernevelaar. In Badhoevedorp is die er wel, maar zonder gebruiksvoorschrift, waardoor medewerkers niet weten hoe ze het apparaat moeten gebruiken. Ook weten ze niet wanneer ze precies moeten ontsmetten.

De inspecteurs vonden meer problemen. Zo zitten alle geteste personen in Badhoevedorp op dezelfde stoel, zonder dat daar een papier op is gelegd. De stoel is bovendien moeilijk te reinigen. Daardoor bestaat het gevaar dat juist de teststoel een bron van besmetting wordt. Verder gebruiken de testers het testmateriaal niet zoals op de handleiding staat.

De zogeheten last onder dwangsom is op 14 december opgelegd en kan nu pas naar buiten worden gebracht. Coronatestservice had tot maandag om te voldoen aan de eisen. In de loop van januari controleert de inspectie of dat is gebeurd. Als dat niet het geval is, moet het bedrijf de dwangsom betalen.

Minder aflossingen op hypotheek tijdens eerste lockdown

Tijdens de gedeeltelijke lockdown in het voorjaar hebben de besparingen van Nederlandse huishoudens een vlucht genomen. Maar er is niet meer vrijwillig afgelost op hypotheken, constateert De Nederlandsche Bank (DNB). De toezichthouder noemt dit „opvallend”.

De vrije besparingen van alle huishoudens opgeteld stegen in het tweede kwartaal met 12,4 miljard euro ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar. Mensen hebben waarschijnlijk vooral veel vakantiegeld opzijgezet, aangezien de mogelijkheid om op vakantie te gaan door de virusuitbraak erg werd beperkt. Er werd bijna 11 miljard euro extra bijgeschreven op lopende- en spaarrekeningen bij banken dan een jaar eerder.

Normaal gesproken vormen de vrijwillige aflossingen ook een substantieel deel van de besparingen, zegt DNB. Maar dit keer werd er juist minder extra afgelost. In totaal ging het in het tweede kwartaal om zo’n 3,5 miljard euro, naar schatting zo’n 340 miljoen euro minder dan in dezelfde periode vorig jaar. En in het derde kwartaal was het beeld niet anders, weet de centrale bank nu al op basis van voorlopige cijfers over die periode.

Mogelijks speelt mee dat mensen vanwege de onzekerheid van de crisis hun geld bij de hand willen houden. Als het wordt gestoken in het aflossen van de hypotheek kan het niet meer eenvoudig worden aangewend om bijvoorbeeld een inkomensterugval of onverwachte uitgave op te vangen.

Alleen jongere huishoudens losten meer af dan verleden jaar. Een mogelijke verklaring hiervoor is dat zij juist in deze tijd hun financiële risico’s willen verlagen, stelt DNB. Het gemiddelde vrijwillig afgeloste bedrag onder de groep van mensen tot 35 jaar steeg fors, van zo’n 22.000 euro naar circa 38.000 euro

AEX bereikt hoogste niveau van coronajaar 2020

De Amsterdamse AEX-index bereikte dinsdag het hoogste niveau van het bewogen coronajaar 2020. Daarmee zit de graadmeter weer boven het niveau van voor de corona-uitbraak.

Goudprijs stijgt na akkoord lagerhuis VS met hogere coronacheque

De goudprijs zat dinsdag in de lift, nadat het Amerikaanse lagerhuis instemde met de eis van president Donald Trump om de waarde van de steuncheque voor Amerikanen uit het coronasteunpakket te verhogen van 600 naar 2000 dollar.

Het door de Democraten gedomineerde Huis van Afgevaardigden stemde met 275 tegen 134 stemmen voor het voorstel. Ook de Senaat moet over het plan stemmen. Maar daar zijn de Republikeinen in de meerderheid en is het nog onduidelijk of er voldoende steun is.

De goedkeuring van het Huis van Afgevaardigden zette de dollar enigszins onder druk. Door de hogere steuncheque dikt de rekening voor ‘huishoudelijke uitgaven’ in de Verenigde Staten met 464 miljard dollar aan.

Goud zat de afgelopen tijd sowieso in de lift, nu optimisme over coronavaccins plaatsmaakt voor zorgen over inflatie en een zwakkere dollar. Bij economische ontwrichting worden vaak zogeheten veilige havens, zoals goud, gezocht. De goudprijs stond in de Aziatische handelssessie op 1.877 dollar per troy ounce (31,1 gram).

Overigens ging de prijs van zilver omlaag, nadat maandag nog het hoogste peil sinds september op de borden werd gezet. Andere edelmetalen als platina en palladium stegen in waarde.

Nieuw liveblog

De redactie start een nieuw liveblog. Het vorige is hier terug te lezen.

Advertentie

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer