‘Pfizer-vaccin werkt wellicht ook tegen gemuteerd coronavirus’
Het coronavaccin dat is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en de Duitse biotechnologiefirma BioNTech is naar alle waarschijnlijkheid ook werkzaam tegen de gemuteerde variant van het coronavirus die in Groot-Brittannië is opgedoken, zegt BioNTech-topman Ugur Sahin. Volgens hem zijn daar genoeg aanwijzingen voor vanuit wetenschappelijk oogpunt.
„We hebben het vaccin al op ongeveer 20 andere virusvarianten met andere mutaties getest. De immuunreactie die door ons vaccin ontstaat, heeft steeds alle virusvormen gedeactiveerd”, aldus Sahin, tevens arts en oncoloog.
Het virus is in het huidige geval wat sterker gemuteerd, aldus Sahin. „We moeten daar nu experimentele testen mee doen. Dat zal ongeveer twee weken in beslag nemen. We hebben er echter vertrouwen in dat het werkingsmechanisme daardoor niet noemenswaardig wordt verzwakt.”
Het coronavaccin van Pfizer en BioNTech is gemaakt met een nieuwe techniek, waarin voor het eerst het zogeheten messenger RNA (mRNA) de hoofdrol speelt. Vaccins die de medische wetenschap tot nog toe voortbracht, waren gebaseerd op de ziekteverwekkers zelf. Volgens Sahin kan het coronavaccin in principe snel aan nieuwe varianten van het virus worden aangepast.
De medisch directeur van Pfizer-Nederland zei maandagavond tegen Nieuwsuur ook dat hij er vrijwel zeker van is dat het Pfizer-vaccin werkzaam is tegen de gemuteerde variant van het coronavirus, die stukken besmettelijker lijkt te zijn en heeft geleid tot het stilleggen van het reisverkeer naar en vanuit Groot-Brittannië. „Deze laatste mutatie wordt op dit moment getest in het laboratorium, maar we zijn er vrijwel zeker van dat het vaccin ook gaat werken tegen dit gemuteerde virus”, aldus Marc Kaptein.