‘Mantelzorgers van dementerenden zwaarder belast in coronajaar’
Zo’n twee derde van de mantelzorgers van mensen met dementie zeggen zwaarder belast te zijn dan normaal, als gevolg van de coronacrisis, meldt Alzheimer Nederland op basis van onderzoek onder ruim 3500 mantelzorgers. De oorzaak voor de toegenomen druk op mantelzorgers is volgens de koepelorganisatie het wegvallen van professionele ondersteuning.
Zo’n 45 procent van de mantelzorgers krijgt in de coronacrisis minder steun van de dagbesteding en vrijwilligers. Bij 20 procent van de mantelzorgers viel de zorgmanager weg. Daardoor waren mantelzorgers van mensen met dementie de afgelopen maanden vaak op zichzelf aangewezen, aldus Alzheimer Nederland. En dat terwijl mantelzorgen voor een dementerende naaste gemiddeld evenveel tijd kost als een fulltime baan. Partners van iemand met dementie zijn gemiddeld zelfs 65 uur per week kwijt aan de zorg.
Het merendeel van de mantelzorgers heeft veel problemen om dagelijkse activiteiten te combineren met zorgtaken. Zodoende geeft 28 procent van de mantelzorgers aan de zorg nog maar een jaar langer vol te houden.
Gerjoke Wilmink, directeur-bestuurder van Alzheimer Nederland: „Als overbelaste mantelzorgers uitvallen staan mensen met dementie in de kou. We moeten beter voor onze mantelzorgers zorgen. Juist nu moeten beleidsmakers, gemeenten, zorgaanbieders en zorgverzekeraars creatief zijn en samenwerken aan voldoende passende ondersteuning voor mantelzorgers en mensen met dementie.”