‘Eindhoven koploper in Europa op techgebied, voorsprong slinkt’
MÜNCHEN (ANP). De regio Eindhoven is een van de voorlopers in Europa als het gaat om de ‘vierde industriële revolutie’ (4IR) waarin meters worden gemaakt op het gebied van slimme toepassingen, big data, 5G en kunstmatige intelligentie. Volgens het Europese Octrooibureau (EOB) loopt het innovatiecluster in Eindhoven voor op regio’s als Londen, München, Stockholm en Parijs. Maar de voorsprong slinkt.
Het EOB keek naar het aantal octrooiaanvragen wereldwijd. Daarin steekt Eindhoven de andere regio’s in Europa naar de kroon. Wereldwijd is Eindhoven met 1,2 procent van de aanvragen goed voor een vijftiende plaats. Seoul en Tokio voeren deze lijst aan. Deze Aziatische techhubs zijn ieder goed voor 10 procent van alle aanvragen. Daarna komt Silicon Valley met 6,8 procent van de octrooiverzoeken.
Uit de studie van het EOB blijkt dat Nederland goed is voor 1,5 procent van de octrooiaanvragen in 4IR-technologieën. Vooral door de inbreng van gezondheidstechnologiebedrijf Philips en de voormalig Philips-verlichtingsdivisie Signify. In de periode 2010 tot en met 2018 steeg de Nederlandse bijdrage met 10,2 procent. Daarmee is wel sprake van een vertraging gelet op de mondiale en Europese groei van respectievelijk 20 en 15,5 procent.
Binnen Europa staat Nederland op de vijfde plaats achter Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Zweden met een bijdrage van 4076 Europese 4IR-patenten tussen 2000 en 2018, goed voor 7,7 procent van het Europese totaal. Nederland blinkt vooral uit met verschillende 4IR-technologieën in 3D-systemen, slimme gezondheidstoepassingen en slimme landbouw.
Van alle Nederlandse aanvragen zijn er 2898 gedaan door Philips. Het techbedrijf is ook verantwoordelijk voor het overgrote deel van de Nederlandse innovaties op het gebied van 4IR. Philips verloor wel zijn mondiale zesde plek die het in de periode 2000-2009 had als het gaat om octrooiaanvragen. Gemeten vanaf 2010 bezet Philips nu de zestiende plaats.
Verder komt uit de studie naar voren dat TNO de grootste onder de Nederlandse onderzoeksinstituten en universiteiten is, gevolgd door de Technische Universiteit Eindhoven. Wereldwijd bezet TNO de tiende plaats met ingediende octrooien en is een van de drie Europese onderzoeksinstellingen in de top tien van toonaangevende onderzoeksinstellingen wereldwijd.
De VS waren in de periode 2000 tot en met 2018 goed voor een derde van alle uitvindingen. Europa en Japan namen in deze periode een vijfde voor hun rekening. Verder zijn China en Zuid-Korea de sterkste stijgers. De opkomst van deze Aziatische landen wordt onder meer door Europa gevoeld als het gaat om marktaandeel. Met name de aanvragen van Koreaanse techreuzen als Samsung en LG stuwen de Zuid-Koreaanse revolutie.