Buitenland

VN: 2020 warmste jaar ooit in Europa

De eerste tien maanden van dit jaar in Europa waren de heetste ooit geregistreerd. De Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) van de VN stelt dat in haar voorlopige jaarrapport.

ANP
2 December 2020 16:09

Andere regio’s in de wereld waar het uitzonderlijk warm was zijn onder meer het zuidwesten van de Verenigde Staten, delen van Zuid- en Midden-Amerika en regio’s in China.

De gemiddelde temperatuur wereldwijd is in 2020 ongeveer 1,2 graden hoger dan in het pre-industriële tijdperk. Dit jaar ligt daarmee op koers om in de top drie van warmste ooit te belanden, aldus het VN-agentschap.

Het recordjaar is 2016. De jaren 2015-2020 zijn waarschijnlijk de warmste ooit gemeten. Volgens WMO-topman Petteri Taalas is er een kans van minstens een op vijf dat de gemiddelde temperatuur tegen 2024 1,5 graad hoger is.

De WMO meldt verder dat meer dan 80 procent van de oceanen een hittegolf heeft doorgemaakt. Nog nooit was er tussen juli en oktober minder ijs in het noordpoolgebied.

VN-topman Antonio Guterres pleitte in een toespraak opnieuw voor hulp aan armere landen zodat zij zich kunnen aanpassen aan het opwarmende klimaat. Volgens hem worden „apocalyptische” branden en overstromingen „het nieuwe normaal” en is de planeet „gebroken”.

Hij noemde de „oorlog” van de mensheid tegen de natuur „suïcidaal”. Vrede sluiten moet voor iedereen en overal de topprioriteit zijn, zei hij tegen zijn gehoor van Columbia University in New York.

Als het aan Guterres ligt is een doorbraak nodig, om vooral de kwetsbaarste landen en mensen te beschermen. Hij citeerde uit een rapport waarin wordt geconcludeerd dat elke miljard dollar die wordt geïnvesteerd in aanpassingen om om te gaan met de klimaatveranderingen het viervoudige aan voordelen oplevert.

Het probleem is dat er veel te weinig geld wordt vrijgemaakt om armere landen bij te staan, herhaalde de secretaris-generaal. Tot 2030 is er jaarlijks naar schatting 180 miljard dollar nodig.

Het afgelopen decennium was het warmste sinds de metingen begonnen in 1850, meldde de WMO begin dit jaar. Die trend zet naar verwachting door vanwege de recordhoeveelheid broeikasgassen in de atmosfeer.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer