Arrestaties wegens aanslagen in Sinaï
De Egyptische politie heeft vijf mensen opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de aanslagen op een hotel en een bungalowpark op 7 oktober in de Sinaï, vlak over de grens met Israël. Twee verdachten worden nog gezocht.
Dat heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken maandag bekendgemaakt.
De vijf arrestanten speelden allen een kleine rol in het beramen van de aanslagen, zoals het leveren van de explosieven en de auto’s. Het brein achter de aanslagen, de Palestijn Ayad Said Saleh, kwam volgens het ministerie om bij de aanslag op het Hilton Hotel in Taba, evenals een andere dader, de Egyptenaar Suleiman Ahmed Saleh Flayfil. De twee zouden het hotel vóór de explosie hebben willen verlaten, maar hun tijdbommen gingen volgens het ministerie te vroeg af. De broer van Flayfil zou de aanslagen in het bungalowpark hebben gepleegd, samen met een andere verdachte, Hammad Gaman Gomah. Zij zijn allebei nog spoorloos.
De aanslag werd gepleegd met drie gestolen auto’s volgepakt met explosieven. De springstoffen waren gemaakt uit oude munitieresten die in de woestijn zijn achtergebleven na de oorlog tussen Egypte en Israël. De groep gebruikte tijdmechanismen van oude wasmachines als klok, aldus de Egyptische autoriteiten.
Bij de aanslagen, gericht tegen Israëlische toeristen, kwamen zeker 34 mensen om het leven. Het was de bloedigste aanslag in jaren op Egyptisch grondgebied. Het is nog onduidelijk of achter de aanslagen een groter terreurnetwerk zit. Volgens velen wijzen de omvang en de zorgvuldige planning op betrokkenheid van al-Qaida, maar dat heeft zich tot dusver niet verantwoordelijk gesteld. In zijn verklaring van maandag stelde het ministerie van Binnenlandse Zaken dat Saleh de aanslagen wilde plegen uit woede over het Israëlisch geweld in de Palestijnse gebieden.
De Sinaï werd in 1967 door Israël veroverd en na het eerste Israëlisch-Arabische vredesverdrag van 1982 teruggegeven aan Egypte. Taba, een stukje land aan de Rode Zee, vlak bij het Israëlische Eilat, bleef eerst nog in Israëlisch bezit maar werd in 1989 ook geretourneerd.