Sharon dient Gazaplan in ter stemming
De Israëlische premier Ariel Sharon heeft maandag in de Knesset een wetsvoorstel ingediend over de terugtrekking uit de Gazastrook en delen van de Westelijke Jordaanoever. Sharon riep de parlementsleden op het plan goed te keuren. Dinsdagavond wordt over het terugtrekkingsplan gestemd.
Het lijkt erop dat in de Knesset een meerderheid voor het plan bestaat. Vanwege het verzet in eigen Likud-kring is Sharon wel afhankelijk van de steun van de Arbeiderspartij en andere gematigde partijen.
In zijn toespraak tot het parlement, die geregeld onderbroken werd door geschreeuw van tegenstanders, benadrukte Sharon dat zijn plan niet bedoeld is ter vervanging van onderhandelingen. Hij noemde het een noodzakelijke stap „in een periode waarin niet onderhandeld kan worden.” Als de terreur ophoudt, is er weer ruimte voor besprekingen, aldus Sharon.
Sharon zegt dat de terugtrekking uit Gaza nodig is om de veiligheid van Israël te vergroten en om een aantal grote nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever te kunnen behouden. Om de kolonisten over de streep te halen wil hij aan hen per gezin tussen de 200.000 en de 300.000 dollar schadevergoeding uitkeren.
De beslissing om het terugtrekkingsplan door te zetten, was volgens Sharon een van de moeilijkste van zijn leven. „In mijn leven als strijder, als bevelhebber, als politicus, als parlementslid, als minister in Israëlische regeringen en als premier ben ik nooit zoiets moeilijks tegengekomen”, zei hij.
Omdat er ook binnen zijn eigen partij verzet is tegen de ontruiming van de Gazastrook wil Sharon na de stemming over zijn omstreden plan een regering van nationale eenheid vormen, waarvan onder meer de linkse Arbeiderspartij deel moet uitmaken. Naaste medewerkers van de premier hebben dat tegen het dagblad Ha’aretz gezegd. Sharon is van de steun van die oppositiepartij afhankelijk, omdat zijn regering over nog maar 55 van de 120 zetels in de Knesset beschikt als de Nationale Religieuze Partij vertrekt.
De rechtse voormalige bondgenoten van Sharon verwijten hem kiezersbedrog. Zij wijzen erop dat hij voor de laatste verkiezingen zijn plannen nooit heeft vermeld. Volgens de premier is van misleiding echter geen sprake. „Tijdens de verkiezingen en als premier heb ik openlijk gezegd voorstander te zijn van een Palestijnse staat”, betoogde hij.
Intussen gaat het Israëlische leger door met aanvallen op Palestijnen in de Gazastrook. Zondagavond en maandag zijn ten minste zestien Palestijnen gedood in Khan Yunis. Legereenheden vielen de zuidelijke stad zondagavond binnen om een eind te maken aan mortieraanvallen op nabijgelegen Joodse nederzettingen. Gelijktijdig werd een luchtaanval ingezet. Meer dan vijftig Palestijnen raakten gewond.