„EU-Parlement stemt voor brexitdeal”
Als de Britse en Europese onderhandelteams met een handelsdeal op de proppen komen, zal het Europees Parlement instemmen met het akkoord.
Dat verklaarden de brexitrapporteurs van het Europees Parlement, de Nederlandse Europarlementariër Kati Piri en haar Luxemburgse collega Christophe Hansen, maandag tijdens een webinar over de brexit. Het vertrouwen van de twee parlementsleden in de Europese hoofdonderhandelaar Michel Barnier is zo groot, dat zij ervan overtuigd zijn dat een handelsovereenkomst aan de belangrijkste wensen van het Parlement zal voldoen.
Het Parlement heeft vier eisen die niet van tafel kunnen, zei Piri. Ze noemt het beschermen van eerlijke concurrentie tussen Britse en Europese bedrijven en het vastleggen van een procedure in de deal die moet garanderen dat de gemaakte afspraken worden nagekomen. Ook moet de handelsdeal een akkoord over de visserijsector bevatten. Een afzonderlijke overeenkomst voor de vissers is voor het Parlement onacceptabel. Daarnaast moeten de Britten afstand nemen van de omstreden Britse brexitwet, die in strijd is met een eerder gesloten akkoord met de Europese Unie.
De vier punten die de Europarlementariër noemt, zijn precies de onderwerpen waarover de Britse en Europese onderhandelaars het nog niet eens kunnen worden. Barnier twitterde maandag dat er nog altijd „fundamentele verschillen” zijn tussen Londen en Brussel.
De tweet van de Europese hoofdonderhandelaar komt nadat er afgelopen weekend meerdere positieve berichten over de voortgang van de onderhandelingen naar buiten kwamen. Ook Barnier bevestigde maandag opnieuw dat er „hard gewerkt” wordt aan een handelsdeal. Maar, zo waarschuwde hij, er is weinig tijd over. Daar komt nog de belemmering bij dat de gesprekken op dit moment alleen online kunnen plaatsvinden, omdat iemand in Barniers team besmet is met het coronavirus.
De Britten vertrekken over zes weken definitief uit de EU. Het Parlement moet –afhankelijk van wanneer en of er een deal wordt gesloten– binnen „de kortste tijd ooit” met het akkoord instemmen, zei Piri. Het idee dat het parlement de overeenkomst pas na 31 december ratificeert, terwijl de deal onder voorbehoud alvast in werking treedt, veegde ze van tafel. „We willen het handelsakkoord voor het einde van dit jaar goedkeuren.”
Er komt ook geen verlenging van de overgangsperiode om zo meer tijd te creëren voor de onderhandelingen en stemming in het parlement, verklaarde de PvdA-Europarlementariër. „Ik hoor niemand die het heeft over een verlenging. We zijn die optie gepasseerd. Het Verenigd Koninkrijk wilde van die mogelijkheid geen gebruik maken.” Piri wees er vervolgens op dat Brussel en Londen sowieso volgend jaar verder moeten onderhandelen, omdat een handelsdeal niet allesomvattend zal zijn.