Binnenland

Fundering oud stoomgemaal bij bouwput RandstadRail

Vlakbij de plek waar in Rotterdam voorbereidingen worden getroffen voor de bouw van het nieuwe RandstadRail–station Blijdorp, zijn restanten aangetroffen van een oud stoomgemaal. Volgens archeologisch onderzoek is het een van de oudste stoomgemalen van Nederland, dat bekend was als Keezending.

ANP
25 October 2004 12:47Gewijzigd op 14 November 2020 01:47

De naam verwijst naar de Keezen, een oude scheldnaam voor de patriotten. Bij de bouwput aan de Statenweg is de fundering te zien van wat eens het modernste stoomgemaal van Europa was.

Het tracé van RandstadRail gaat over het oude gemaal. De meters diep geslagen heipalen van het op veengrond gebouwde stoomgemaal moeten worden verwijderd.

Het stoomgemaal Blijdorp functioneerde volgens A. Carmiggelt van het bureau Oudheidkundig Onderzoek van gemeentewerken Rotterdam (BOOR), van 1787 tot 1791 en was in Nederland de eerste toepassing van de stoommachine van James Watt. Het was een revolutionaire ontwikkeling omdat de machine veel zuiniger was dan andere apparaten en effectiever dan de gebruikelijke windbemaling.

Toch werd het gemaal maar enkele jaren gebruikt. „Het was zo nieuw dat er veel verzet tegen was. Boeren zeiden dat de paarden ervan schrokken en dat de koeien geen melk meer gaven en ook het polderbestuur was niet echt enthousiast", weet Carmiggelt. „De capaciteit van het stoomgemaal was drie keer groter dan van andere gemalen. Het hield moeiteloos de nabijgelegen Coolse polder droog toen daar het gemaal stuk ging, maar de weerstand bleef."

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer