Populariteit illegale banken neem toe
Ondergrondse banken winnen aan populariteit. Ze sluizen jaarlijks voor honderden miljoenen euro’s het land in en uit.
Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Justitie. Het Meldpunt Ongebruikelijke Transacties (MOT), dat onder dat ministerie valt, pleit voor een keiharde aanpak.
Illegale bankiers krijgen het geld vaak doorgesluisd vanuit dekmantels, zoals videotheken, belwinkels en reisbureaus. Op deze wijze verdwijnen winsten uit drugshandel, mensensmokkel en oplichting uit het zicht. Ook terroristische organisaties maken soms gebruik van dit circuit. Bij allochtonen is de illegale bank een populair kanaal om geld te verzenden naar familie in het land van herkomst.
De illegale bankiers zijn interessant omdat zij lagere tarieven rekenen dan legale banken en overboekingskantoren. In het jaarverslag over 2003 wees het MOT al op de forse toename van het aantal ongebruikelijke transacties bij overboekingen van en naar het buitenland. In 27.000 gevallen dacht het MOT daarbij aan witwaspraktijken, met een gemiddelde van 3600 euro per transfer. Dit geld ging vooral naar de Nederlandse Antillen, Turkije en Colombia. Het kabinet heeft afgelopen voorjaar bij de politie en het openbaar ministerie al aangedrongen op meer onderzoek naar dit soort transacties.
Asielzoekers doen vaak een beroep op illegale banken als het versturen van geld via de reguliere kanalen niet mogelijk is. Ondergrondse bankiers kunnen geld overboeken naar regio’s waar het normale geldverkeer als gevolg van oorlog en geweld niet mogelijk is. Dat is onder andere het geval in gebieden in Irak, Somalië en Afghanistan.