Armeniërs woedend om vredesakkoord
Redactie buitenland
JEREVAN. In Armenië groeit de woede over een omstreden vredesakkoord met buurland Azerbeidzjan.
Duizenden betogers gingen in hoofdstad Jerevan de straat op om het vertrek te eisen van premier Nikol Pasjinian. Ze scandeerden teksten als: „Nikol is een verrader.”
De premier maakte deze week bekend een overeenkomst te hebben goedgekeurd die een eind moet maken aan de strijd om de betwiste regio Nagorno-Karabach. Azerbeidzjan leek militair de overhand te hebben en mag volgens de deal de gebieden houden die het heeft veroverd. Daaronder valt ook de tweede stad van de regio.
Pasjinian noemde het akkoord „zeer pijnlijk”, maar zei dat hij besloot om toch te tekenen na een „grondige analyse van de militaire situatie.” Met het akkoord wilde hij een militair debacle voorkomen. Met die verklaring neemt echter niet iedereen genoegen.
Betogers bestormden eerder al overheidsgebouwen. Ze negeerden ook woensdag de staat van beleg door massaal de straat op te gaan. De politie arresteerde onder meer oppositieleden. „Jullie kunnen niet het hele land tegenhouden”, riep een politicus door een megafoon.
Naleving bestand
Turkije en Rusland hebben intussen afspraken gemaakt over hoe ze gaan toezien op de naleving van het bestand over Nagorno-Karabach. De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei woensdag dat er een gezamenlijk centrum komt waar de landen gaan samenwerken.
Rusland heeft al troepen naar de regio gestuurd om toe te zien op de naleving van afspraken tussen Armenië en Azerbeidzjan. De eerste manschappen zijn daar inmiddels gearriveerd. Het Russische leger wordt voor een periode van minstens vijf jaar ingezet aan de frontlinie bij Nagorno-Karabach, waar observatieposten worden opgezet.
Rusland en Turkije worden gezien als belangrijke bondgenoten van de voormalige Sovjetstaten. Rusland heeft een goede relatie met Armenië, Turkije met Azerbeidzjan.
Bij Nagorno-Karabach is zo’n anderhalve maand zwaar gevochten. De regio wordt al tientallen jaren bestuurd door Armenen, maar maakt feitelijk deel uit van Azerbeidzjan.