VN: 100 Palestijnen dood op Gazastrook
Het recente offensief van Israël in het noorden van de Gazastrook heeft 107 Palestijnen het leven gekost, bijna 700 dakloos gemaakt en voor zo’n 3,8 miljoen euro schade aangericht.
Dat zegt een gisteren gepresenteerd rapport van de UNRWA, de organisatie van de Verenigde Naties die zich inzet voor Palestijnse vluchtelingen.
Het Israëlische leger begon op 29 september aan het offensief, ”Dagen van Boetedoening” gedoopt, in antwoord op raketaanvallen op Israëlische doelen vanuit Palestijnse gebied. Het was de bloedigste veldtocht van de laatste vier jaar van Palestijns-Israëlisch geweld. Zo’n 200 pantserwagens en 2000 militairen werden ingezet. Het vluchtelingenkamp Jebaliya kreeg het het zwaarst te verduren.
Volgens de UNRWA werden 91 huizen, zestien gebouwen en negentien openbare gelegenheden, waaronder een moskee, fabrieken en winkels, met de grond gelijk gemaakt. Daardoor raakten 675 Palestijnen dakloos. Wegen, waterleidingen, en elektriciteitskabels werden beschadigd en tientallen hectares landbouwgrond vernield, aldus de UNRWA.
Een Israëlische legerwoordvoerder zei dat de meeste huizen die zijn verwoest, onderdak boden aan militante strijders. De oogst moest volgens de woordvoerder worden vernietigd om te voorkomen dat strijders zich ertussen zouden verstoppen en wegen raakten volgens hem beschadigd door het opblazen van explosieven die er door Palestijnen waren geplaatst.
Militante Palestijnen hebben gisteren weer mortieraanvallen uitgevoerd op Joodse nederzettingen in de Gazastrook als reactie op de liquidatie door Israël van Adnan al-Ghoul, medeoprichter en tweede man van de militaire vleugel van de Hamas, Izzedine al-Qassam.
Vijftien mortiergranaten werden afgevuurd op Neve Dekalim en nabijgelegen legerposten. Er weren vier huizen beschadigd, maar niemand raakte gewond. Bewoners van twee nederzettingen in het zuiden van de Gazastrook meldden ook beschietingen, maar zeiden dat die geen schade hadden aangericht. Een van de mortiergranaten ontplofte bij het afschieten, waardoor een Palestijn werd gedood en een tweede gewond raakte.
De 46-jarige Al-Ghoul, die donderdagavond om het leven kwam bij een gerichte Israëlische raketaanval, was de belangrijkste bommenmaker van de Hamas en hield toezicht op het wapentuig van de beweging, waaronder antitank- en Qassem-raketten. Samen met de nummer 1 van Izzedine al-Qassam, Mohammed Deif, stond hij al jaren bovenaan de dodenlijst van het Israëlische leger. In september 2003 overleefden zij een bombardement op een huis waar het voltallige leiderschap van Hamas op dat moment bijeen was.
De dood van Al-Ghoul betekent een grote slag voor de Hamas. „De vergelding zal pijnlijk zijn en de zionistische vijand zal deze vreselijke misdaad betreuren”, zei Hamas-woordvoerder Mushr al-Masri bij het mortuarium waar Al-Ghouls lichaam heen was gebracht en waar zich honderden Hamas-aanhangers verzamelden. In verschillende vluchtelingenkampen in de Gazastrook gingen Palestijnen de straat op om aan te dringen op wraak.
Het Israëlische leger en de regering hebben nog geen verklaring afgelegd over de aanslag op Al-Ghoul. De Israëlische regering heeft enkele jaren geleden het leger de opdracht gegeven alle leiders van Palestijnse terreurbewegingen als de Hamas en de Islamitische Jihad te liquideren. Eerder dit jaar werden al Hamas-oprichter sjeik Yassin en diens opvolger Abdel Aziz Rantisi, die beiden aan het hoofd stonden van de ’politieke’ tak van de Hamas, gedood.
In de Gazastrook leven ongeveer 7800 Israëlische kolonisten te midden van ruim een miljoen Palestijnen in een van de dichtstbevolkte gebieden ter wereld. Volgende week stemt het Israëlische parlement over een plan om alle 21 nederzettingen daar te ontruimen.
De Gazastrook ligt zuidwestelijk van Israël en grenst aan Egypte. De kustregio is 362 vierkante kilometer groot en meet 45 kilometer in de lengte en 6 tot 10 kilometer in breedte. Er wonen circa 1,3 miljoen Palestijnen.
De Palestijnse Autoriteit bestuurt 67 procent van de Gazastrook. De overige 33 procent is in handen van Joodse kolonisten, die verspreid over het hele gebied wonen. Een divisie van het Israëlische leger moet de veiligheid van de kolonisten waarborgen.
Drie nederzettingen liggen in het noorden. Van oost naar west zijn het Nasanit, Alai Sinai en Dugit. Ten zuiden van Gaza-stad zijn in de geïsoleerde kolonie Netzarim 63 families gehuisvest. Die is sinds het begin van de tweede Palestijnse opstand met grote regelmaat aangevallen.
Verder zuidelijk ligt nog de afgelegen nederzetting Kfar Darom nabij de Palestijnse regio Deir al-Balah. Ten slotte is er nog het blok Gush Katif. Deze loopt tot aan de Israëlisch-Egyptische grens en omvat in totaal zestien Joodse nederzettingen.
De meeste kolonies telen citrusvruchten en bloemen. Het merendeel daarvan wordt naar Europa geëxporteerd.