EU beperkt export naar Hongkong
De landen van de Europese Unie reageren gezamenlijk op de omstreden aanpak van China in Hongkong. Een pakket maatregelen dat dinsdag is gepubliceerd, voorziet onder meer in verdere exportbeperkingen, zei de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas.
De exportbeperkingen betreffen vooral producten die kunnen worden gebruikt om protesten te onderdrukken of om de communicatie te controleren. Bovendien zullen er tot nader order geen verdere onderhandelingen met Hongkong worden gestart. „We verwachten dat China voldoet aan zijn verplichtingen op het gebied van internationaal recht”, zei Maas over het pakket aan maatregelen.
Tegelijkertijd willen de EU-landen aanvullende opties onderzoeken om de bevolking in de metropool te ondersteunen. Er zouden bijvoorbeeld meer beurzen voor studenten kunnen komen of gemakkelijker EU-bescherming voor activisten die zich politiek vervolgd voelen.
De EU wil de processen tegen prodemocratie-activisten in Hongkong nauwlettend volgen. In de voormalige Britse kroonkolonie, nu een bijzondere administratieve regio van China, wordt al maanden tegen de China-vriendelijke regering geprotesteerd.
Veiligheidswet
De belangrijkste kritiek van de EU op de manier waarop China Hongkong behandelt, is de nieuwe veiligheidswet. Die richt zich tegen activiteiten die China als subversief, separatistisch of terroristisch beschouwt.
China schort uitleveringsverdragen tussen Hongkong en Groot-Brittannië, Canada en Australië op. Peking kondigde dat dinsdag aan in een reactie op het opzeggen van de verdragen met Hongkong eerder door die drie landen. China noemt het opzeggen van de uitleveringsverdragen een „grove inmenging” in zijn interne affaires en besluit nu hetzelfde te doen.