EU stapt in globale race om effectief coronavaccin
De Europese Commissie maakte woensdag haar vaccinatiestrategie bekend. Een veilig coronavaccin vormt „de hoeksteen” van de Europese aanpak van Covid-19.
Een doeltreffend coronavaccin is een definitieve oplossing voor de huidige pandemie, stelt de Europese Commissie. „Ons leven zal pas weer normaal worden als we een effectief en veilig vaccin hebben tegen dit virus”, zei Commissievoorzitter Ursula von der Leyen woensdag na het bekendmaken van de strategie.
De Commissie gaat met haar woensdag gepresenteerde aanpak de ontwikkeling, goedkeuring en beschikbaarheid van vaccins versnellen. Dat moet worden gerealiseerd door aanpassingen van Europese regelgeving. Normaal gesproken duurt het ongeveer tien jaar voordat een vaccin is ontwikkeld, maar die tijdspanne wil de Commissie terugschroeven naar twaalf tot achttien maanden.
Garantie
Daarnaast gaat het dagelijks bestuur van de EU overeenkomsten sluiten met farmaciebedrijven. Die bedrijven worden onder meer financieel gesteund in ruil voor de garantie dat de EU voldoende vaccins krijgt wanneer er een veilig en werkend middel tegen het virus wordt gevonden. Voor het plan wordt geld vrijgemaakt uit het instrument voor noodhulp, met een totaalbudget van zo’n 2,7 miljard euro.
De Commissie erkent dat de strategie een gewaagde stap is: „Er is een zeer reëel risico dat geen van de ondersteunde kandidaten succesvol zal zijn.” Toch weegt voor Brussel een snelle toegang tot vaccins op tegen het risico, omdat het levens kan redden en verdere economische schade kan beperken.
De EU-aanpak komt nadat zaterdag bekend werd dat Frankrijk, Duitsland, Italië en Nederland al een deal hadden gesloten met farmaceut AstraZeneca. Hoewel daar in eerste instantie kritiek op kwam, wordt het nu door de Commissie omschreven als een „belangrijke stap in de richting van een gezamenlijk optreden.”
Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bevestigde woensdag dat Nederland zich aansluit bij de plannen van de Commissie, in plaats van te investeren in de vaccinalliantie van de vier landen.