Duizenden doden door mazelen in Congo
Zeker 5000 mensen zijn dit jaar in Congo overleden aan de mazelen. De besmettelijke ziekte heeft zich volgens de Wereldgezondheidsorganisatie verspreid over alle provincies van het Afrikaanse land, dat ook gebukt gaat onder een dodelijke uitbraak van ebola.
De WHO spreekt over de grootste en ernstigste mazelenepidemie in de wereld. Die wordt verergerd door ondervoeding onder de bevolking en de lage vaccinatiegraad in het land. „Sinds het begin van 2019 zijn meer dan 250.000 vermoedelijke besmettingen en 5000 sterfgevallen gemeld, vooral onder kinderen van onder de vijf jaar”, meldt de organisatie.
Een grootschalige vaccinatiecampagne moet helpen de verspreiding van de besmettelijke ziekte een halt toe te roepen. Die heeft dit jaar al meer levens gekost dan ebola. In het onrustige Noord-Kivu moeten 2,2 miljoen kinderen worden ingeënt. Later dit jaar komen ook nog miljoenen kinderen in andere provincies aan de beurt.
Mazelen is een besmettelijke infectieziekte, die wordt veroorzaakt door een virus. Er bestaat geen adequate behandeling voor de ziekte. Vaccinaties vormen de enige oplossing tegen verdere verspreiding.
Vorig jaar zijn volgens cijfers van de WHO wereldwijd meer dan 140.000 mensen gestorven aan mazelen. Dat is bijna 15 procent meer dan in 2017. Topman Tedros Ghebreysus spreekt van „collectief falen bij de bescherming van de kwetsbaarste kinderen.”
De zwaarst getroffen landen zijn de Democratische Republiek Congo, Liberia, Madagaskar, Somalië en Oekraïne. Bijna de helft van alle besmettingen wereldwijd kwam in deze vijf landen voor.
Ook in westerse landen komt de ziekte vaker voor. De Verenigde Staten hadden in 2018 het hoogste aantal besmettingen in 25 jaar. Albanië, Griekenland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk zijn bovendien officieel niet meer mazelenvrij, doordat de ziekte langer dan een jaar in het land actief was.