Iran overlegt met ’Grote Drie
Groot–Brittannië, Duitsland en Frankrijk hebben donderdag in Wenen een „laatste poging" ondernomen om Iran te bewegen geen uranium te verrijken. De ’Grote Drie’ van de Europese Unie deden een delegatie uit Teheran voorstellen. In ruil voor het staken van het Iraanse programma zijn de Europese landen bereid nucleaire technologie te leveren, waaronder een lichtwaterreactor.
In een reactie liet een Iraanse functionaris weten dat de onderhandelingen over een paar dagen worden voortgezet. Donderdag spraken de delegaties van de vier landen drie uur met elkaar.
Teheran legde „tegenvoorstellen" op tafel. Het land wil onder meer beloven geen militaire nucleaire projecten uit te voeren, maar de verrijking van uranium moet mogelijk blijven. Wel mag de invoer van uranium onder controle komen van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA).
Anders dan de Amerikanen, beschuldigen Londen, Parijs en Berlijn het regime in Iran niet publiekelijk van het nastreven van een atoomwapen. De Europese landen zijn echter ook niet overtuigd dat de Iraanse intenties helemaal vreedzaam (kernenenergie) zijn zoals Teheran zegt. Europa wil daarom een einde aan de verrijking van uranium door Iran, omdat die activiteit onderdeel kan zijn van de ontwikkeling van kernwapens. Bij lichtwaterreactoren is dat niet het geval.
Een hoge Iraanse functionaris zei eerder deze week nog dat Teheran zijn verrijkingsprogramma niet wil afzweren. Teheran schortte vorig jaar oktober zijn programma al wel op. Het IAEA, de atoomwaakhond van de Verenigde Naties, verklaarde later dat Iran nog geen uranium heeft verrijkt. Maar Iran stopte intussen niet met allerlei verwante activiteiten zoals de productie van verrijkingscentrifuges.
Het IAEA heeft Iran tot 25 november gegeven om definitief te stoppen met zijn verrijkingsprogramma en volledige openheid van zijn nucleaire zaken te geven. Als Iran daaraan niet voldoet, willen de Amerikanen dat het IAEA de kwestie doorverwijst naar de Veiligheidsraad van de VN die landen santies kan opleggen. Iran wil voorkomen dat de Veiligheidsraad zich over de kwestie buigt.
Het Europese voorstel is in Washington intussen lauw ontvangen. De VS voelen weinig voor nucleaire Europese hulp aan Iran en bovendien zien zij ook niet in waarom Iran zo nodig kerncentrales moet hebben.