Buitenland

Moslima’s geschorst om hoofddoekje

Vijf moslimmeisjes zijn in Frankrijk van school gestuurd omdat zij weigeren hun hoofddoekje af te doen. De meisjes zijn de eerste scholieren die zijn geschorst als gevolg van het hoofddoekjesverbod dat dit schooljaar van kracht werd. Dat heeft het Franse ministerie van Onderwijs bekendgemaakt.

Buitenlandredactie
21 October 2004 11:58Gewijzigd op 14 November 2020 01:47

Twee meisjes, 12 en 13 jaar oud, kregen dinsdag na beraad van de schoolleiding te horen dat zij niet meer welkom zijn op hun school in Mulhouse. Woensdag volgde de schorsing van een 17-jarig meisje, eveneens in Mulhouse, een vierde meisje in Flers, in de regio Normandië, en van een vijfde leerling in een niet nader genoemde plaats.

De 12-jarige Khouloud uit Mulhouse zei tegenover de Franse krant Le Monde: „Ze hebben mijn leven helemaal vernield. Mijn klasgenoten aanvaardden me zoals ik was. Ze vroegen me vorig jaar niet mijn haar te laten zien toen ze mij tot afgevaardigde kozen.”

Enkele tientallen andere leerlingen van scholen verspreid over Frankrijk riskeren eveneens een schorsing omdat zij zich niet bij het verbod op het dragen van religieuze symbolen op openbare scholen wensen neer te leggen.

Het Franse parlement verleende dit voorjaar goedkeuring aan een verbod op het dragen van hoofddoekjes op scholen. Dit zou een logisch uitvloeisel zijn van de strikte scheiding van kerk en staat in de Franse republiek.

De moslims beschouwen het hoofddoekje als een uiting van vrouwelijke zedigheid. Ze zien daarom het verbod als een beperking op de godsdienstvrijheid.

Het hoofddoekjesverbod is ook de reden waarom twee Franse journalisten, Christian Chesnot en Georges Malbrunot, in augustus in Irak in gijzeling worden gehouden. De gijzelnemers dat het verbod in Frankrijk zou worden opgeheven. De Franse regering wil niet op deze eis ingaan.

Sinds de invoering van het hoofddoekjesverbod zijn 600 gevallen gemeld van scholieren die weigerden zich aan de nieuwe regels te houden. Het merendeel daarvan is opgelost in gesprekken met de schoolleiding. Ruim zeventig scholieren dreigen er echter niet op die manier uit te komen en zouden uiteindelijk geschorst kunnen worden. De meeste betrokkenen zijn moslims, maar er zijn ook sikhs die hun tulband niet thuis willen laten.

Leerplichtigen die worden geschorst, zijn verplicht schriftelijk onderwijs te volgen, bij een particuliere school of op een andere manier. Frankrijk heeft met vijf miljoen moslims de grootste islamitische gemeenschap van Europa. De regel is mede ingegeven door een angst voor een sterke opkomst van het fundamentalisme.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer