Buitenland

Rapport: Wereldwijde corruptie is hardnekkig

Harde campagnes en verregaande hervormingen door overheden blijken niet genoeg om de wijdverbreide corruptie in sommige landen snel uit te roeien, aldus het jaarrapport van Transparency International over de wereldwijde corruptie, dat woensdag is gepresenteerd.

AP
21 October 2004 08:35Gewijzigd op 14 November 2020 01:47

Landen als Kenia, Georgië, Paraguay en Indonesië blijven de meest corrupte landen ter wereld, ondanks harde anticorruptiemaatregelen van de overheden daar.

Het geval van Kenia illustreert het duidelijkst hoe moeilijk het kan zijn om een breed, jarenlang gegroeid en onderhouden corruptienetwerk te doorbreken, aldus voorzitter Peter Eigen van Transparency International. De Keniaanse president Mwai Kibaki en zijn partij beloofden na het winnen van de verkiezingen in 2002 de wijdverbreide corruptie die tijdens het 39-jarig bewind van de Afrikaanse Nationale Unie van Kenia is gegroeid, te bestrijden.

„Er lijkt aan de top bereidheid te zijn om de corruptie te bestrijden, de mensen op straat zijn woedend over de corruptie en de onderzoeken naar corruptie zijn er vergevorderd”, zei Eigen. Maar ondanks verregaande maatregelen van de regering is het netwerk van corruptie tussen de private en de staatssectoren in Kenia verre van vernietigd, aldus de voorzitter.

De corruptie-index van Transparency International is gebaseerd op een reeks peilingen van de visie van onafhankelijke organisaties op de corruptie in een land. De organisaties geven de landen een cijfer op een schaal van 1 tot 10, waarbij landen met de minste corruptie de hoogste cijfers krijgen. Van de 146 landen op de lijst scoren er maar liefst 106 minder dan een 5. Bangladesj, Haïti, Nigeria, Azerbeidzjan, Tsjaad, Birma en Paraguay scoren zelfs minder dan een 2. De Scandinavische landen, Singapore, Australië en Nieuw-Zeeland kennen de minste corruptie. Finland staat op de eerste plaats met een 9,7, Nederland op de tiende plaats met een 8,7.

Transparency International ontdekte ook dat er een sterk verband bestaat tussen de aanwezigheid van rijke oliereserves en de corruptie in een land. „Het onderzoek toont aan dat olierijke landen als Angola, Azerbeidzjan, Ecuador, Indonesië, Irak, Iran, Jemen, Kazachstan, Libië, Nigeria, Rusland, Tsjaad, Sudan en Venezuela extreem slecht scoren in de corruptie-index”, zei Eigen. Volgens hem kunnen olieconcerns in deze landen helpen de corruptie te bestrijden door informatie over betalingen die zij van overheden krijgen vrij te geven.

Van de Europese landen op de lijst bleek de corruptie in Cyprus, Luxemburg en Polen ten opzichte van vorig jaar toegenomen te zijn. In Oostenrijk, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland nam de corruptie af.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer