„Vervreemding en falen oorzaak antisemitisme”
Degenen die verantwoordelijk zijn voor antisemitische incidenten in Frankrijk, zijn in veel gevallen maatschappelijk mislukt of kampen met identiteitsverlies. De daders zijn niet in de eerste plaats rechtse extremisten of immigranten uit Noord-Afrika, zoals veel wordt gedacht.
Dat is de conclusie van een gisteren gepubliceerd rapport over de toename van antisemitische incidenten op Joodse scholen, in synagogen en op Joodse begraafplaatsen na 2000, het jaar waarin in de Palestijnse gebieden de intifada oplaaide.
De Franse autoriteiten veronderstelden jarenlang dat de aanvallen op moslims en Joden de spanningen in het Midden-Oosten weerspiegelen. Het rapport suggereert dat er meer aan de hand is. Het portret van de daders van haatmisdrijven laat zien dat hun gedrag voortkomt uit „vervreemding, het verlies van een referentiekader, sociale mislukking en verwarring over de eigen identiteit.” De daders uit extreem rechtse kringen „behoren maar zeer weinig tot gestructureerde netwerken (…), en nog minder zijn het ideologen”, aldus het rapport.
Frankrijk heeft zowel de grootste Joodse als de grootste moslimgemeenschap in West-Europa. Er wonen ongeveer 600.000 Joden en bijna 6 miljoen moslims.