Slob bezorgd over situatie op het Joodse Cheider
Minister Slob (Onderwijs) maakt zich zorgen over het Cheider in Amsterdam. Het bestuur van de orthodox-Joodse school moet meer werk maken van de sociale veiligheid.
Dat heeft Slob woensdag laten weten aan de Tweede Kamer naar aanleiding van een rapport van de onderwijsinspectie over de school. Het Reformatorisch Dagblad onthulde dinsdag het rapport.
Slob noemt de risico’s die uit het rapport naar voren komen ernstig, maar ziet onvoldoende reden om de school nu onder curatele te plaatsen. De inspectie houdt de school via vervolgtoezicht scherp in de gaten. Volgend jaar wordt bekeken of het schoolbestuur de situatie heeft verbeterd.
Minister Slob benadrukt dat het Cheider de conclusies van de onderwijsinspectie serieus moet nemen. „Zeker in een kleine en betrekkelijk gesloten gemeenschap is het van het grootste belang dat iedereen in de school zich veilig weet.” Het Cheider telt bijna honderd leerlingen.
Aanleiding voor het onderzoek waren zorgelijke signalen over het Cheider, deels gebaseerd op een zedenzaak uit 2012. De rechtbank heeft een oud-leerkracht van de school in mei veroordeeld tot twee jaar cel, waarvan een half jaar voorwaardelijk, voor seksueel misbruik van een leerling van 13. De man mag verder vijf jaar geen les geven. Het misbruik heeft volgens het vonnis van de rechtbank gedurende een periode van vijf maanden op school plaatsgevonden. Volgens het OM waren er meer leerlingen misbruikt, maar de rechter zag hier onvoldoende bewijs voor.
Vertrouwen
De inspectie is van mening dat het bestuur bij de misbruikzaak niet adequaat heeft gehandeld en onnodig lang heeft gewacht met het doen van aangifte. Het bestuur blijft zijn eigen handelwijze verdedigen. Deze opstelling doet afbreuk aan het vertrouwen in het bestuur, stelt Slob in navolging van het rapport.
Wethouder Moorman vindt dat het bestuur zijn conclusies moet nemen. „Het bestuur is sinds 2012 grotendeels hetzelfde gebleven, en in die zes jaar tijd is onvoldoende verbetering opgetreden.” De inspectie wijst er overigens op dat er sinds 2012 geen grote incidenten meer zijn geweest.
Een advocaat van een groep (oud-)leerlingen, ouders en docenten heeft Slob dinsdag een brief gestuurd, met kritische kanttekeningen bij het onderzoek.