Refoscholen stoeien met staking streekvervoer
De grote staking in het streekvervoer treft woensdag ook reformatorische middelbare scholen.
Het Zeeuwse Calvijn College heeft er de handen vol aan. A. J. Vogel, bestuurder bij de scholengemeenschap: „Er komen zo’n 1200 leerlingen met het openbaar vervoer naar onze scholen.”
In grote delen van het land rijden deze week geen bussen en trams. „De stakingen waren vorige week al aangekondigd”, zegt Vogel. „We keken toen gelijk wat de mogelijkheden zijn. We waren al blij dat het twee dagen werd uitgesteld.”
Verantwoordelijkheid
Nu er toch gestaakt wordt, moet de school actie ondernemen. Dat is niet eenvoudig. Vogel: „We hebben niet zoveel mogelijkheden. We kunnen de leerlingen moeilijk gaan ophalen.”
Het is voor de Zeeuwse scholieren de laatste week van het lesjaar. Toch worden ze op school verwacht. „Er zijn nog tentamens voor de bovenbouw. Daarnaast sluiten we graag samen het jaar af bij een open Bijbel. We zien geen andere mogelijkheid dan ouders te wijzen op hun verantwoordelijkheid. We hebben benadrukt dat het in het belang van hun kinderen is dat zij naar school komen”, aldus de bestuurder.
Vogel wijst op de mogelijkheden om samen te zorgen voor vervoer: „We hebben in het verleden meegemaakt dat mensen elkaar opzochten als er problemen waren. Je kunt afspreken wie de kinderen naar het station brengt en weer ophaalt. De treinen rijden wel.”
Pendelbus
Elders in het land is de staking ook merkbaar. Het Van Lodenstein College verwacht dat meer leerlingen met de trein zullen komen. „We hebben daarom op onze locatie in Amersfoort pendelbussen geregeld tussen de school en het station”, zegt woordvoerder Van den Berg. Ook het Van Lodenstein wijst de leerlingen op hun eigen verantwoordelijkheid. Van den Berg: „De docenten hebben het dinsdag besproken met de klassen. Onze school begint gewoon op dezelfde tijd, het is ”business as usual”. We verwachten van de leerlingen en ouders dat zij er zelf tijdig en creatief op inspelen.”