Binnenland

Vijf vragen over de kwestie VMBO Maastricht

Leerlingen van VMBO Maastricht zitten in zak en as nadat onderwijsminister Arie Slob vrijdag 354 eindexamens van de school ongeldig verklaarde. Mogelijk kunnen de jongeren komend schooljaar niet starten met een vervolgopleiding. Vijf vragen over de kwestie.

Redactie regio
25 June 2018 11:39Gewijzigd op 17 November 2020 04:13
Een locatie van VMBO Maastricht. beeld ANP, Piroschka van de Wouw
Een locatie van VMBO Maastricht. beeld ANP, Piroschka van de Wouw

Wat is er aan de hand?

Het Limburgse vmbo heeft afgelopen schooljaar niet alle lessen gegeven. Evenmin liet het de leerlingen alle toetsen voor het schoolexamen maken. Geen enkele leerling had in mei eindexamen mogen doen. Minister Slob verklaarde daarom vrijdag alle examens ongeldig.

Hoe kon dit gebeuren?

Een woordvoerder van de Stichting Limburgs Voortgezet Onderwijs gaf in een toelichting aan dat de administratie de achilleshiel van de school blijkt te zijn. „Onze medewerkers hebben hun hart op de juiste plaats waar het gaat om educatie, maar in administreren blonken ze niet uit.” Ze waren volgens hem soms gemakzuchtig, nonchalant of slordig in de cijferadministratie. Soms voegden ze resultaten van twee toetsen ten onrechte samen. Dat kon gebeuren omdat er geen externe examencommissie was die toezicht hield op de administratie van proefwerken en werkstukken in het derde en vierde jaar door de docenten. Deze commissie is inmiddels in het leven geroepen.

Wie kan er aansprakelijk worden gesteld?

De beschuldigende vingers wijzen op dit moment naar de school. Sinds zaterdag staat er een petitie online, waarin onder meer wordt gesteld dat de leerlingen het slachtoffer zijn geworden van een school die „ernstig heeft gefaald.” De petitie werd al bijna 20.000 keer ondertekend.

Zo’n veertig ouders van de gedupeerde leerlingen hadden zaterdagochtend overleg bij advocatenkantoor Van Dijk CS in Maastricht. „We gaan eerst bestuursrechtelijk bekijken of de examens alsnog geldig kunnen worden verklaard”, zei advocaat Wouter Geertsen van het kantoor. „Anders eisen we dat de school maatregelen neemt zodat de leerlingen nog voor aanvang van het nieuwe schooljaar herexamens kunnen doen.” Leerlingen hebben van 8 tot en met 17 augustus de gelegenheid hun centrale examens over te doen. Daarvoor komen ze alleen in aanmerking als ze alle cijfers van hun schoolexamen binnen hebben. Werkt de school niet mee, dan overweegt het kantoor om VMBO Maastricht in een kort geding voor de rechter te dagen.

Wat doet de school zelf om het probleem op te lossen?

Afgelopen weekend hebben docenten van het Limburgse vmbo per leerling in kaart gebracht wat er nog aan schooltoetsen ingehaald moet worden. Zodra hier duidelijkheid over is, zullen ze een persoonlijke afspraak met ouders en leerling maken om te bespreken hoe de bewuste leerling alsnog zijn diploma kan gaan behalen. De uitslag van de inhaalexamens zal naar verwachting 31 augustus zijn. Omdat het nieuwe schooljaar in Limburg al op 20 augustus start, heeft VMBO Maastricht contact opgenomen met verschillende roc’s uit de regio om af te stemmen dat gedupeerde leerlingen straks toch de gewenste vervolgopleiding kunnen starten.

Wanneer krijgen de leerlingen duidelijkheid?

Waarschijnlijk in de loop van deze week. Volgens minister Slob is het nu prioriteit nummer één om ervoor te zorgen dat zo veel mogelijk leerlingen alsnog hun diploma kunnen behalen. Hij sluit overigens niet uit dat cijfers die leerlingen voor het centraal examen op het VMBO Maastricht hebben gehaald toch nog worden gehandhaafd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer