Argentijns parlement legaliseert abortus
Het Argentijnse parlement heeft donderdag met een kleine meerderheid van stemmen een wetsvoorstel om abortus te legaliseren goedgekeurd.
Dat betekent, als ook de Senaat akkoord gaat, dat het afbreken van de zwangerschap tot en met de veertiende week voortaan niet meer strafbaar is. Uiteindelijk steunden 129 afgevaardigden de nieuwe wetgeving, 125 waren tegen. Aan de stemming ging een urenlang debat in de Argentijnse volksvertegenwoordiging vooraf dat tot diep in de nacht duurde.
Sociale rechtvaardigheid„We hebben het over een probleem van de volksgezondheid dat niet met oogkleppen op kan worden aangepakt, noch met morele en ethische principes, laat staan religie”, zei oppositielid Mayra Mendoza, een van de drijvende krachten achter het wetsontwerp. „Dit is ook een zaak van sociale rechtvaardigheid.”
In alle politieke gelederen was de verdeeldheid groot in deze kwestie. President Mauricio Macri riep zijn partijgenoten op te stemmen naar eigen goeddunken, ook al was hij persoonlijk tegen het voorstel.
In Argentinië is, evenals in veel andere Latijns-Amerikaanse landen, abortus nu alleen toegestaan in bijzondere gevallen, waaronder verkrachting en levensgevaar voor de moeder.
Langzaam maar zeker verschuiven ook de ethische normen en waarden in de traditioneel rooms-katholieke Zuid- en Midden-Amerikaanse landen. Door de grote invloed van de Rooms Katholieke Kerk is de weerstand tegen zaken als abortus, euthanasie en homohuwelijk nog altijd wijdverbreid.
In Europa was dat ook lange tijd het geval in landen als Ierland, Spanje, Portugal, Italië en Polen. België is hét voorbeeld van een rooms-katholiek land waar de ontwikkelingen op ethisch gebied razendsnel gingen toen er een liberale regering aantrad.