Opnieuw rumoer rond uitspraken Buttiglione
Er is opnieuw rumoer ontstaan rond uitspraken van de beoogde Europees commissaris van Justitie Rocco Buttiglione. Die beweert op zijn beurt het slachtoffer te zijn van een „haatcampagne” tegen hem en van een „antichristelijke inquisitie.”
„Alles wat ik zeg, wordt verkeerd uitgelegd. Ze willen me gewoon veroordelen, wat ik ook naar voren breng. Dit is niet goed voor de democratie”, zo verweerde de conservatieve rooms-katholieke Italiaan zich zondag in een interview met de krant Corriere della Sera. De regering van premier Berlusconi heeft Buttiglione voorgedragen als kandidaat om toe te treden tot de Commissie van voorzitter Barroso, maar sinds een hoorzitting in het Europees Parlement ligt hij zwaar onder vuur als gevolg van zijn geloofsopvattingen die hij ventileerde over homoseksualiteit en het huwelijk.
Afgelopen zaterdag zou Buttiglione op een conferentie kritiek hebben geuit op alleenstaande moeders. Na berichten daarover in de pers liet hij onmiddellijk verklaren fout te zijn geïnterpreteerd. De gewraakte bewoordingen hadden volgens hem alleen betrekking op de relatie tussen de EU en de VS.
Hij parafraseerde, zo luidt zijn verduidelijking, een adviseur van de vroegere Amerikaanse president Reagan, die de twee machtsblokken eens omschreef als mensen van verschillende planeten. „Ik heb gezegd dat het goed is dat Europa en de Verenigde Staten bij elkaar blijven, zodat de kinderen, de burgers in beide werelddelen, zowel een vader als een moeder hebben”, aldus Buttiglione. Hij benadrukte dat hij niet doelde op alleenstaande moeders en dat die kunnen rekenen op zijn volledige steun.
In het eerdergenoemde interview haalde hij vervolgens scherp uit naar europarlementariërs die zijn benoeming willen tegenhouden om zijn religieuze gedachtegoed. „Het komt erop neer dat je je dient aan te passen aan een nieuwe leer, die gepaard gaat met een ketterjacht die ditmaal tegen christenen is gericht. We lijken te worden geconfronteerd met een soort Berufsverbot tegen christenen”, liet hij optekenen. Hij gebruikte daarmee de Duitse term die in 1972 werd geïntroduceerd door bondskanselier Brandt om personen met links-revolutionaire ideeën uit te sluiten van een overheidsfunctie. Buttiglione, een goede vriend van de paus, duidde eerder in het EP homoseksualiteit aan als een zonde.
Zijn nominatie voor de post in Brussel kreeg zaterdag expliciet de steun van de Duitse sociaal-democratische commissaris Verheugen. Die wijst er in een interview met het weekblad Der Spiegel op dat de Italiaan erkent dat hij als lid van de Europese Commissie zijn privé-overtuiging niet boven de Europese wetgeving kan plaatsen en dat er derhalve geen reden is om problemen te verwachten. „Ik heb in de voorbije jaren ook wel eens dingen moeten doen die ingingen tegen mijn persoonlijke opvattingen”, licht Verheugen toe.
Komende donderdag voert Barroso met de fractievoorzitters uit het Parlement overleg over zijn team. Hij zal dan helderheid moeten verschaffen over de consequenties die hij trekt uit de kritiek op Buttiglione. De sociaal-democraten eisen nadrukkelijk dat betrokkene niet de portefeuille van Justitie gaat beheren. Ook de andere linkse groeperingen en de liberalen keren zich tegen hem. Volgende week zal uit een stemming blijken of de nieuwe Commissie het vertrouwen van het EP krijgt.