SCP: Zondag nog altijd rustdag
Hoe brengen Nederlanders de 168 uur die een week telt door? In 2016 niet veel anders dan in 2006, concludeert het Sociaal en Cultureel Planbureau in een donderdag verschenen rapport. Net als tien jaar geleden gaat weinig tijd op aan kerkbezoek. Nog een constante: zondag blijft duidelijk een rustdag.
De gemiddelde Nederlander geeft 2,5 uur van zijn wekelijkse tijd aan vrijwilligerswerk en bijeenkomsten (waaronder religieuze activiteiten). Dat komt, schrijft het SCP, doordat „een groot deel van de bevolking überhaupt geen tijd aan deze activiteiten heeft besteed.”
Van een 24 uurseconomie waarbij klokjerond wordt gewerkt, lijkt nog lang geen sprake, meent het onderzoeksinstituut. Gewerkt wordt er vooral doordeweeks tussen 8.00 uur en 17.00 uur.
Nederlanders werken veel minder in het weekend. Op zondag slapen mensen bijna één uur meer dan op een gemiddelde doordeweekse dag. Op een gemiddelde zaterdag en zondag hebben mensen ongeveer 7,5 uur aan vrije tijd. „Zondag is duidelijk een rustdag, met relatief veel tijd voor persoonlijke verzorging en vrije tijd.”
Een opvallende uitkomst is dat Nederlanders tussen 2011 en 2016 minder tijd zijn gaan spenderen aan media- en ICT-gebruik. Er schuilt echter een addertje onder het gras, want het gebruik van de mobiele telefoon is geschaard onder ”sociale contacten”, ook als deze telefoon gebruikt wordt om op internet te surfen. En de populariteit van dat apparaat is de laatste jaren juist toegenomen.
Het onderzoeksinstituut legt de vinger bij het ”intensieve ouderschap”. Volgens familiesociologen zou er sprake zijn van een nieuwe ideologie waarbij vaders en moeders veel tijd, geld en aandacht in hun kinderen investeren. „De tijdsbestedingscijfers bieden hier in Nederland geen bewijs voor.”
Conclusies uit rapport ”Een week in kaart”
DEN HAAG. Het Sociaal en Cultureel Planbureau liet ruim 1500 Nederlanders een week lang een dagboek over hun tijdsbesteding bijhouden. Puntsgewijs enkele belangrijke conclusies uit het donderdag verschenen rapport ”Een week in kaart”.
Zo’n 40 procent van de Nederlanders haalt de voorgeschreven acht uur slaap per dag niet.
Vrouwen hebben in 2016 gemiddeld vijf uur per week meer aan betaald werk besteed dan in 2006.
Driekwart van de werkende vrouwen en één op de vijf werkende mannen heeft een deeltijdbaan. Daarmee blijft Nederland kampioen deeltijdwerken.
Na de komst van het eerste kind gaan vrouwen minder werken, mannen juist meer.
Vrouwen hebben in 2016 1 uur en 36 minuten per week minder besteed aan huishoudelijke taken en boodschappen. Dat komt waarschijnlijk door toenemend gebruik van „slimme apparatuur” en doordat het plaatsen van onlinebestellingen gemakkelijker is geworden.
De hoeveelheid vrije tijd is in 2016 iets meer dan veertig uur per week – vergelijkbaar met 2006. Toen werd deze tijd vaker benut voor uitrusten en ontspannen.
Lager opgeleiden hebben wekelijks bijna 5,5 uur meer vrije tijd dan hoger opgeleiden.