Altijd genieten van het wow-effect
Ronald den Uil (42) is sinds vier jaar vertegenwoordiger van een Israëlisch bedrijf dat cameratechnologie ontwikkelt om kleine producten razendsnel en nauwkeurig te tellen en te verpakken. En hij kijkt lachend toe als klanten gaan controleren.
Via LinkedIn benaderde DATA Detection Technologies in Jeruzalem mij. Of ik zijn vinding in Europa aan de man wilde brengen. Het sollicitatiegesprek was op Schiphol.
Ons product is een optisch systeem dat in combinatie met algoritmen kleine objecten supersnel telt, zodat er steeds een exact aantal kan worden verpakt.
Dertien jaar geleden begon het bedrijf in een kibboets in Jeruzalem met een telmachine voor diamantjes. De technologie is nu geschikt voor andere producten. Voor Nederland werd gekozen omdat ons land wereldleider is op het gebied van groentezaden.
Ik zie het echt als een missie om bedrijven op de hoogte te brengen van deze technologie. In korte tijd brachten we bij zadenbedrijven een ware revolutie te weeg.
Tot nu toe wogen ze hun zaden voor het verpakken. Met een gemiddeld zaadgewicht moesten ze het aantal altijd schatten.
Het leukste van dit werk vind ik de demonstraties bij potentiële klanten. Die zijn effectief om opdrachten binnen te halen. Ik geniet elke keer van het wow-effect. Velen geloven eerst niet dat de machine zo precies kan worden ingesteld. Sommigen tellen met de hand na. Ik kijk lachend toe. Ik weet dat het altijd klopt.
Inmiddels leverden we aan de meeste grote zadenleveranciers in Europa. Niet alleen telmachines, ook de verpaklijn erachter, tot en met het plakken van de etiketten op de zakjes. Diamanthandelaren in Antwerpen behoren ook tot onze afnemers.
Er zijn meer toepassingen, onder meer in de farmacie. Pillen, tabletten, capsules, voedingssupplementen in potjes: alles is te tellen. Ook schroefjes of elektronicaonderdeeltjes.
Geen koekjesverkoper
Nee, ik zou geen verkoper van koekjes willen zijn. Met onze technologie kunnen bedrijven besparen. Vaak deden ze in een verpakking meer dan nodig was, om er zeker van te zijn dat er genoeg in zat. Nu is het exacte aantal voldoende. Eén kilo tomatenzaad heeft tweemaal de goudwaarde. Dan is elk zaadje te veel in een zakje weggegooid geld.
Het verzoek uit Israël kwam op een goed moment. Ik was net bij een reorganisatie ontslagen. Het product dat ik verkocht, sloeg niet aan. God bracht dit op mijn pad. Dat heeft me afhankelijker gemaakt. Ik bid nu sneller om wijsheid voor lastige beslissingen en vraag om zegen over onze acties. Dankbaar ben ik voor de groei. Letterlijk in een zolderkamer begonnen, en nu zijn er vijf medewerkers, mensen van verschillende nationaliteiten voor diverse landen.
Gesprekken over de Bijbel
Het contact met Israël is bijzonder. Door deze baan is er liefde voor het land en het volk ontstaan. Mijn baas is een seculiere, westers georiënteerde Jood. De ontwikkelaars zijn orthodoxe joden die trouw de Thora bestuderen.
Als ik in Israël ben, hebben we soms ook gesprekken over de Bijbel. Verder zien ze hopelijk in mijn wijze van zakendoen iets van mijn christen-zijn.
Het lukt goed om balans met thuis te houden. De werktijd is intensief. Ik probeer effectief te zijn om niet te veel over de 40 uur per week te gaan. Echt een valkuil is dat niet. ’s Avonds ben ik soms wel in m’n hoofd met werk bezig, fysiek niet.
Met mijn vrouw heb ik afgesproken dat ik per reis niet langer dan twee of drie dagen op pad ben. Als vader wil ik mijn aandeel hebben in de opvoeding van onze zes kinderen. In eerdere banen was ik soms langer in het buitenland.
De communicatie met Israël is belangrijk. Ik laat steeds zien wat ik doe, om over en weer vertrouwen te houden. Met middelen zoals Skype is de afstand goed te overbruggen.
Ja, dit is wel een droombaan voor mij. Ik denk niet dat ik snel iets anders zou willen doen. Wat je van de grond af hebt opgezet, laat je niet snel achter je.
Loopbaan Ronald den Uil
Na zijn opleiding scheikundige technologie aan de hts in Dordrecht deed Ronald den Uil uit Houten als laborant medicijnonderzoek voor Solvay (nu Abbott). Ook was hij betrokken bij de overdracht van ontwikkelde processen voor medicijnproductie aan buitenlandse vestigingen. Daarna werkte hij bij multinational DSM: de technische verkoop van penicillines aan farmaceutische bedrijven in Europa en de VS en het opzetten van een afzetmarkt voor apparatuur voor medicijnproductie.
Sinds december 2013 is hij regionaal manager Europa voor het Israëlische DATA Detection Technologies.
Ook bezield werker? Stuur een mail naar econ@refdag.nl.