Buitenland

Aantal vermoorde journalisten stijgt

Vorig jaar zijn wereldwijd 37 journalisten door geweld om het leven gekomen. Het jaar daarvoor waren dat er nog 24.

AP
26 March 2002 10:42Gewijzigd op 13 November 2020 23:29

Dat meldt het in New York gevestigde Committee to Protect Journalists, dat dinsdag zijn jaarverslag heeft gepresenteerd.

De stijging komt gedeeltelijk door de oorlog in Afghanistan, die aan negen journalisten het leven kostte. De meeste slachtoffers onder persmensen waren echter niet bezig met het verslaan van gewapende conflicten, maar werden vermoord omdat zij onthullingen hadden gedaan over gevoelige zaken, zoals criminaliteit en corruptie in kringen van de overheid, stelt het comité.

Het aantal journalisten in gevangenissen steeg met bijna 50 procent, van 81 in 2000 tot 118 in 2001. Dat is voor een belangrijk deel het gevolg van hardhandig overheidsoptreden in Eritrea en Nepal. Daarnaast zette China, dat al drie achtereenvolgende jaren het grootste aantal journalisten achter de tralies had, opnieuw acht journalisten gevangen. Eind 2001 zaten in Chinese gevangenissen 35 verslaggevers vast.

In Zimbabwe en andere landen werd de „nationale veiligheid” als excuus aangevoerd om de media te muilkorven. Enkele landen die tegen de media optraden, beriepen zich daarbij op de terreuraanslagen van 11 september in de Verenigde Staten. Zo probeerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken de uitzending van een interview met Taliban-leider mullah Mohammed Omar door het radiostation Voice of America te verbieden.

De Chinese journalist Jiang Weiping kreeg acht jaar gevangenisstraf omdat hij verslag had gedaan van een corruptiezaak. Een van de door hem bekritiseerde functionarissen werd daarentegen bevorderd tot provinciaal gouverneur. In China werd ook een op de voorgrond tredend links maandblad verboden nadat het scherpe kritiek had geuit op een oproep van president Jiang Zemin aan kapitalisten om zich aan te sluiten bij de Communistische Partij.

De Eritrese autoriteiten legden in 2001 tot nader order alle onafhankelijke dagbladen een verschijningsverbod op om de oppositie monddood te maken.

Het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken gaf journalisten die gevoelige zaken zoals corruptie verslaan, toestemming een pistool met rubberkogels te dragen.

De Iraanse regering verbood in 2001 voor korte of langere tijd twintig dagbladen en tijdschriften.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer