Politiek

Eenverdiener op modaal ziet koopkracht fors stijgen

Gezinnen met een modaal inkomen zien hun koopkracht de komende jaren flink stijgen. Dat is het gevolg van maatregelen in het dinsdag door VVD, CDA, D66 en CU gepresenteerde regeerakkoord.

Redactie politiek
10 October 2017 13:12Gewijzigd op 17 November 2020 02:33
Segers. beeld ANP, Bas Czerwinski
Segers. beeld ANP, Bas Czerwinski

Per saldo zien modaal verdienende eenverdieners met kinderen hun koopkracht tot 2021 het meest stijgen: opgeteld ruim 8 procent. Tweeverdienersgezinnen met een modaal inkomen moeten het over de periode tot 2021 doen met een koopkrachtstijging van 6,4 procent.

Het aanpakken van de achterstelling van eenverdieners was een wens van CU en CDA. Over een inkomen van 40.000 euro betalen kostwinners nu tot zes keer meer belasting dan tweeverdieners die hetzelfde inkomen samen verdienen. Zonder maatregelen groeit die kloof de komende jaren nog verder.

Hoewel er aan de onderhandelingstafel door de christelijke partijen is ingezet op een meer fundamentele wijziging van het belastingstelsel, is de koopkrachtplus vooral gelegen in de sfeer van de toeslagen. De coalitie trekt een half miljard extra uit om paren met kinderen tot een fors hoger inkomen (circa 37.000 euro) in aanmerking te laten komen voor het maximale kindgebonden budget. Voor modale eenverdienerhuishoudens met kinderen levert die wijziging ruim 1100 euro per jaar extra op. Ook stijgt de kinderbijslag met 85 euro per kind per jaar en eindigt de afbouwgrens in de huurtoeslag minder abrupt.

Bovenmodale eenverdieners en kostwinners zonder kinderen gaan er fors minder op vooruit dan de groep van modaal verdienende eenverdieners met kinderen. Dat komt doordat zij niet profiteren van de intensivering van het kindgebonden budget.

Wel hebben alle eenverdieners meer dan tweeverdieners voordeel van de invoering van het tweeschijvenstelsel dat de coalitie wil invoeren: een basistarief van 36,93 procent en een hoog tarief van 49,5 procent voor inkomens boven de 68.600 euro. Tweeverdieners profiteren weer meer van de verhoging van de arbeidskorting en de algemene heffingskorting die de coalitie wil doorvoeren. Volgens berekeningen van het Centraal Planbureau gaan, per saldo, eenverdieners en tweeverdieners er de komende jaren hetzelfde op vooruit: gemiddeld 0,8 procent per jaar.

Het laatste nieuws over het regeerakkoord leest u in ons liveblog.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer