Liveblog formatie: „Zijlstra krijgt Buitenlandse Zaken”

Koning Willem-Alexander ontvangt formateur Rutte op Paleis Noordeinde voor een gesprek. beeld ANP
+1

De portefeuilleverdeling in het nieuwe kabinet over de partijen is grotendeels rond. Er komen zestien ministers en acht staatssecretarissen. De VVD levert zes ministers, CDA en D66 ieder vier en de ChristenUnie twee. CDA, D66 en CU leveren ieder een vicepremier. Rutte zelf wordt minister-president.

Liveblog laatste update 09.58 uur 16 oktober 2017
09.58 uur 16 oktober 2017

„Zijlstra krijgt Buitenlandse Zaken”

Zijlstra en Wiebes. beeld ANP

Halbe Zijlstra volgt in het nieuwe kabinet Bert Koenders op als minister van Buitenlandse Zaken. Eric Wiebes wordt minister van Economische Zaken en Klimaat. Dat meldt De Telegraaf.

Wiebes was in het nu demissionaire kabinet staatssecretaris van Financiën, Zijlstra staat aan het hoofd van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

Het nieuwe kabinet zal zestien ministers en acht staatssecretarissen tellen.

09.39 uur 16 oktober 2017

Partijleider in Tweede Kamer? Prima keuze, maar succes is niet verzekerd

beeld ANP

’t Is eigenlijk best opmerkelijk: drie van de vier partijleiders van de nieuwe coalitie nemen niet in de Trêveszaal plaats; vanuit de Tweede Kamer gaan zij hun fractie en partij aansturen.

Van Segers valt dat te begrijpen; hij is pas sinds 2012 Kamerlid. Bovendien sprak de CU in 2010 uit dat „de politiek leider in de Tweede Kamer thuishoort.”

Maar Pechtold? Het zou niet gek zijn als hij de volksvertegenwoordiging na elf jaar Kamerlidmaatschap zat werd. Toegegeven, hij ís al eens minister geweest. Maar juist omdat dat geen doorslaand succes was, zou je verwachten dat hij de ‘smaad’ van destijds –”kereltje Pechtold” werd hij wel genoemd– zou willen uitwissen door een nieuw, dit keer wel degelijk imponerend ministerschap. Maar hij doet het niet. Lees meer

18.00 uur 14 oktober 2017

Hennis niet in nieuw kabinet

Hennis. beeld ANP

Jeanine Hennis-Plasschaert is niet beschikbaar voor het nieuwe kabinet. De VVD-politica die begin deze maand aftrad als minister van Defensie, neemt plaats in de Tweede Kamer, zo maakte ze zaterdag via Twitter bekend.

„Om een eind te maken aan alle speculaties: ik heb besloten om terug te keren in de Tweede Kamer en ben dus niet beschikbaar voor Rutte III”, aldus Hennis.

10.26 uur 14 oktober 2017

Complimenten voor Segers en Pechtold op partijbijeenkomsten

CU-leider Segers kijkt toe hoe D66-leider Pechtold vragen van de media beantwoordt na afloop van een persconferentie. beeld ANP

De partijleiders Gert-Jan Segers (CU) en Alexander Pechtold (D66) kregen vrijdagavond volop complimenten voor het regeerakkoord. De tegenstellingen blijven echter groot, schrijven politiek redacteuren Kees de Groot en Jakko Gunst van deze krant.

19.08 uur 13 oktober 2017

Ten paleize

beeld ANP

Koning Willem-Alexander ontving vrijdag formateur Rutte op Paleis Noordeinde in Den Haag voor een gesprek.

13.47 uur 13 oktober 2017

Van Vollenhoven niet blij met regeerakkoord

Pieter van Vollenhoven mist in het nieuwe regeerakkoord plannen over het verbeteren van het toezicht op het naleven van regels. "Het is teleurstellend dat in het regeerakkoord niets wordt gezegd over de negatieve consequenties van de zelfregulering en het falend toezicht”, aldus Van Vollenhoven op Twitter. "In bijna alle onafhankelijke onderzoeken is immers sprake van een bewust overtreden van de regels en een gebrekkig dan wel afwezig overheidstoezicht.”

In september had Van Vollenhoven de onderhandelende partijen nog voorgehouden beter te letten op het overheidstoezicht. "Nieuw kabinet moet meer aandacht besteden aan efficiënt overheidstoezicht. Men dacht: geen betuttelde overheid, maar gesjoemel is het gevolg”, aldus Van Vollenhoven.
In die tijd speelde ook het schandaal met het in eieren aangetroffen verboden en potentieel giftige fipronil. Daarbij wees de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit steeds op de eigen verantwoordelijkheid van de pluimveesector. "Overheidsinspecties moeten juist controleren of zelfregulering in de praktijk wordt waargemaakt. Nu valt dat immers zéér te betwijfelen”, merkte hij zuur op.
Van Vollenhoven, initiator en eerste voorzitter van de Onderzoeksraad voor Veiligheid, hamert al jaren op beter toezicht en op duidelijker richtlijnen voor verantwoordelijkheden. Die boodschap is echter niet verwerkt in de plannen voor het nieuw te vormen kabinet.

11.45 uur 13 oktober 2017

Buma licht akkoord toe aan blijde achterban

beeld ANP

Een beetje spannend is het natuurlijk wel. Heb je als onderhandelaar maandenlang geploeterd op een regeerakkoord, ben je zelf erg tevreden, maar hoe zou je eigen achterban er nu tegenaan kijken? CDA-leider Buma was donderdagavond in de gelegenheid dat te testen. In een zaaltje in Leiden, gevuld met voornamelijk Zuid-Hollandse christendemocraten, lichtte hij het akkoord, en de totstandkoming ervan, toe.

Nee, iedereen tevreden stellen lukt niet, weet Buma. Zo maakte de bekende rabbijn Lody van de Kamp deze week bekend dat hij na twintig jaar zijn lidmaatschap van het CDA opzegt. Hij kan zich, zegt hij, niet vinden in de trots die Buma voelt bij het nu gesloten regeerakkoord. En hij heeft er grote moeite mee dat het CDA moslims steeds meer uitsluit van de Nederlandse samenleving en kritisch is op vluchtelingen.

Maar dergelijke teleurgestelde partijleden kwam Buma donderdagavond, in Leiden, niet tegen. Daar was het een en al enthousiasme voor „het groenste regeerakkoord ooit”, en voor de „fantastische inspanningen” die Buma en zijn medeonderhandelaar Heerma daarvoor hebben geleverd.

Zeker, er kwamen enkele kritische vragen. Bijvoorbeeld over de verhoging van de btw („Niet gunstig voor ons, tuinders in het Westland”) en de bezuinigingen op de wijkverpleging. Maar de partijleider sloeg zich er met gemak doorheen. Jawel, hier wordt op bezuinigd. „Maar we zorgen er ook voor dat in de WMO wordt vastgelegd dat er, landelijk gezien, een vast uurtarief komt. En we geven juist extra steun aan mantelzorgers.”

De bijeenkomst gaf Buma in elk geval de gelegenheid nog eens goed uit te leggen waarom hij zelf in de Kamer blijft. „Wij hebben geleerd van het verleden. Toen klonk het in onze partij vaak, op momenten dat we konden gaan regeren: „Iedereen naar het kabinet! Nu gaan wij Nederland regeren, en verder alsjeblieft niet meer zeuren.” Maar de tijden zijn veranderd. In onze tijd moet een politiek leider van het CDA het kabinet controleren, en waar nodig corrigeren en stimuleren.”

21.48 uur 12 oktober 2017

Buma: leider CDA moet niet op regeringspluche

De leider van het CDA „moet niet op het regeringspluche zitten maar het geluid van onze partij laten klinken”, vindt Sybrand Buma. Daarom heeft Buma ervoor gekozen fractievoorzitter te blijven, zei hij bij een bijeenkomst met zijn achterban over het regeerakkoord.

Als het CDA in het verleden ging regeren was het vaak: „Iedereen naar het kabinet! En dan gaan we Nederland regeren en dan niet meer zeuren”, bracht Buma in herinnering. „Maar de tijden zijn veranderd.” De politiek leider van het CDA moet volgens Buma de regering controleren, toezien op de uitvoering van het regeerakkoord, „corrigeren en stimuleren waar nodig” en de partij smoel geven.

Buma somde in een Leids café vooral wapenfeiten uit het regeerakkoord van de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op. De enkele kritische vraag die de CDA-leider kreeg ging over wijkverpleging of de verhoging van de btw. Bijzondere aandacht schonk Buma aan echte CDA-successen zoals de verdubbeling van de celstraf op haatzaaien.

20.53 uur 12 oktober 2017

Posten kabinet al verdeeld over partijen

De portefeuilleverdeling in het nieuwe kabinet over de partijen is grotendeels rond. Formateur en VVD-leider Mark Rutte zei nog niet welke partijen welke portefeuilles krijgen. Volgens hem kan er afhankelijk van de kandidaten waar VVD, CDA, D66 en ChristenUnie mee komen nog wel wat verschuiven.

Rutte bevestigde dat er zestien ministers komen en acht staatssecretarissen. De VVD zal hiervan zes ministers leveren, CDA en D66 ieder vier en de ChristenUnie twee. De verdeling van de staatssecretarissen is drie VVD’ers, twee CDA’ers, twee D66’ers en één van de ChristenUnie.

CDA, D66 en ChristenUnie leveren ieder een vicepremier. Rutte zelf wordt minister-president.

De komende dagen zullen de partijen volgens Rutte kandidaten benaderen. Hij verwacht dat de complete ploeg dan op 26 oktober op het bordes bij de koning kan staan.

19.04 uur 12 oktober 2017

Dijkhoff wil fractievoorzitter VVD worden

Dijkhoff. beeld ANP

Klaas Dijkhoff wil fractievoorzitter van de VVD worden. Hij heeft zich kandidaat gesteld melden ingewijden. Dijkhoff is sinds begin deze maand demissionair minister van Defensie. Daarvoor was hij staatssecretaris van Veiligheid en Justitie.

Al langer was binnen de partij te horen dat Dijkhoff of Jeanine Hennis-Plasschaert de fractie zou gaan leiden. De toekomst van Hennis is onduidelijk sinds zij op 3 oktober aftrad als minister van Defensie. Zij is in maart wel gekozen als lid van de Tweede Kamer.

Halbe Zijlstra is nu nog voorzitter van de 33 koppen tellende liberale fractie. Hij heeft eerder aangegeven in het nieuwe kabinet te willen, het liefst als minister van Sociale Zaken of van Buitenlandse Zaken. Tot 22 oktober kunnen zich kandidaten melden voor het fractievoorzitterschap van de VVD.

16.22 uur 12 oktober 2017

Koning vindt stabiel kabinet belangrijkste

Koning Willem-Alexander en koningin Maxima brengen ondertussen een staatsbezoek aan Portugal. beeld ANP

Koning Willem-Alexander heeft zich de afgelopen maanden niet gestoord aan de lange tijd die nodig was om tot een regeerakkoord te komen. Het allerbelangrijkste is dat Nederland een stabiel kabinet krijgt, waarmee aan de toekomst gewerkt kan worden, zei de koning donderdagmiddag op de derde en laatste dag van zijn staatsbezoek aan Portugal.

Dat het wat langer heeft geduurd is prachtig als dat de stabiliteit ten goede komt, voegde hij eraan toe.

In het gesprek met de pers benadrukte hij nog eens het belang van staatsbezoeken voor het aanhalen en verbeteren van bilaterale betrekkingen, juist ook met landen waarmee Nederland goed bevriend is en binnen de Europese Unie, de Verenigde Naties en de NAVO goed samenwerkt.

Een van de thema’s waaraan tijdens het staatsbezoek aandacht werd geschonken was duurzame energie, mede omdat Nederland op dit gebied een voorbeeld kan nemen aan Portugal. Dat krijgt namelijk 27 procent van zijn energie uit duurzame bronnen als zon, water en wind tegen slechts 5,5 procent in Nederland. De koning zei dat hij zelf zo duurzaam mogelijk probeert te leven en zijn CO2-uitstoot van zijn vele vliegkilometers compenseert.

14.37 uur 12 oktober 2017

Rutte: Kabinet over twee weken klaar

Premier Mark Rutte verwacht over twee weken zijn derde kabinet klaar te hebben. De bewindslieden van Rutte III kunnen op 26 oktober bij de koning op het bordes staan, zei hij donderdag in de Tweede Kamer.

De VVD-leider sloot onlangs een regeerakkoord met CDA, D66 en ChristenUnie. De komende weken gaat het om de bewindslieden van het kabinet-Rutte III, de zoektocht naar de ‘poppetjes’.

Het is al bekend dat Rutte III met zestien ministers en acht staatssecretarissen groter wordt dan het huidige kabinet van VVD en PvdA.

14.30 uur 12 oktober 2017

26 oktober op het bordes

11.17 uur 12 oktober 2017

Geen vraag voor Zalm

11.13 uur 12 oktober 2017

Rutte en Wilders ruziën over vrouwen

VVD-leider Mark Rutte heeft PVV-rivaal Geert Wilders verweten zich als een vrouw te gedragen die lelijk wil zijn om niet bemind te worden. Rutte reageerde daarmee op het verwijt van Wilders dat hij niet mocht meedoen aan de onderhandelingen over een nieuwe coalitie.

De PVV wil met haar standpunten en opvattingen eigenlijk worden afgewezen, aldus Rutte. „Wilders is wat dat betreft een beetje een vrouw die eigenlijk helemaal niet bemind wil worden en daarom ook zichzelf zo onaantrekkelijk mogelijk voordoet.”

10.39 uur 12 oktober 2017

Rutte verdedigt verhoging btw

VVD-leider Mark Rutte heeft de geplande verhoging van de btw op boodschappen verdedigd. Volgens hem staat tegenover deze stijging een daling van andere lasten, waardoor je uiteindelijk „meer overhoudt in je portemonnee”.

10.24 uur 12 oktober 2017

Rutte III laat inperking topinkomens lopen

Het nieuwe kabinet gaat de topsalarissen in de publieke en semi-publieke sector niet verder aanpakken. Het wetsvoorstel dat ervoor moest zorgen dat niemand in de toekomst meer dan een minister verdient blijft op de plank liggen, bevestigt een woordvoerder van een van de coalitiepartijen na berichtgeving in de Telegraaf.

Voor topbestuurders geldt al dat zij niet meer dan een minister mogen verdienen (179.000 euro). Op hoge adviseurs en medewerkers van (semi)publieke instanties die net onder de top zitten, zijn de huidige regels echter niet van toepassing.

07.13 uur 12 oktober 2017

Debat over regeerakkoord

Video

De toekomstige oppositie in de Tweede Kamer krijgt donderdag de kans de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie op de pijnbank te leggen. In een debat, dat om 10.15 uur begint, buigt de Kamer zich over het regeerakkoord van het aanstaande kabinet-Rutte III.

19.37 uur 11 oktober 2017

Rutte bespreekt regeerakkoord met achterban

VVD-leider Mark Rutte zoekt zijn achterban op om de plannen van zijn nieuwe kabinet uit te leggen. In een middelbare school in het Brabantse Etten-Leur stond de demissionair én aanstaand premier VVD’ers te woord.

Rutte wil „vanavond uitleggen, de komende twee weken mensen zoeken voor alle posten en dan áán het werk!”, zei hij bij aankomst. Hij beseft „dat heel veel mensen zullen kijken met zo’n blik van: laat het nu maar eens zien na zeven maanden onderhandelen met je Haagse club. Helemaal terecht. En dat gaan we ook laten zien.”

17.22 uur 11 oktober 2017

„Energienota 200 euro hoger door plannen”

Huishoudens zien hun energierekening de komende jaren door energiebelastingen met tweehonderd euro per jaar stijgen. Dat concludeert Vereniging Eigen Huis op basis van doorrekeningen van de plannen in het regeerakkoord.

Een deel van de door de coalitie voorgestelde energiebelastingen was al aangekondigd tijdens Prinsjesdag. De voorstellen van vorige maand zorgden er al voor dat de energienota tussen 2017 en 2019 met jaarlijks 70 euro stijgt. Daar komt nu volgens Eigen Huis nog 130 euro bij.

16.28 uur 11 oktober 2017

Twee ministers op Onderwijs, Justitie en VWS

In het nieuwe kabinet krijgen drie departementen twee ministers. Het gaat om Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW), Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en Veiligheid en Justitie. Dat hebben de partijen woensdag afgesproken.

Ingewijden bevestigen berichtgeving in de Telegraaf hierover. Er komt een ministerie van Economische Zaken & Klimaat. Op dit departement wordt vermoedelijk ook de nieuwe bewindsman voor Landbouw ondergebracht. Een minister van Landbouw was een wens van het CDA en ChristenUnie.

09.42 uur 11 oktober 2017

Foodwatch in actie voor btw-vrij fruit

Voedselwaakhond foodwatch is een handtekeningenactie begonnen om het nieuwe kabinet te dwingen groente en fruit niet duurder te maken, maar juist btw-vrij. De coalitiepartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie worden, als het aan de organisatie ligt, vanaf woensdag iedere dag bestookt met e-mails van consumenten die hier voor pleiten. Nu wordt er nog 6 procent btw berekend op voeding, waaronder groente en fruit. Het nieuwe kabinet wil dit verhogen naar 9 procent. „De prijsverschillen tussen junkfood en gezond eten worden al jarenlang alleen maar groter. De supermarktschappen liggen vol spotgoedkoop junkfood. Een donut kost 55 cent, een Mars pakweg 36 cent, een roze koek 16 cent en een appelkoek 11 cent. Een appel daarentegen kost 59 cent, een paprika 99 cent en een avocado al snel meer dan een euro”, aldus foodwatch.

07.14 uur 11 oktober 2017

Segers: opbrengsten rekeningrijden terug naar vervoersector

In de plannen van het nieuwe kabinet is onder andere kilometerheffing voor vrachtwagens opgenomen. Vrachtwagenchauffeur Jan maakt zich zorgen over de maatregel, maar volgens Gert-Jan Segers van de ChristenUnie zullen de opbrengsten van het rekeningrijden uiteindelijk ook weer terug geïnvesteerd worden in de logistiek en infrastructuur, zei hij bij RTL Late Night.

yt

07.00 uur 11 oktober 2017

Rutte ‘loopt niet weg’ voor aflosboete

VVD-leider Mark Rutte vindt de ‘aflosboete’ vanuit zijn partij bekeken „een pijnlijke maatregel” die hij zelf niet bedacht zou hebben. Het gaat om de beslissing in het regeerakkoord om huizenbezitters die hun hypotheek hebben afgelost, weer eigen woningforfait te laten betalen. „Ik loop er niet voor weg”, aldus Rutte in het televisieprogramma RTL Late Night. Het is volgens hem een van de punten in het akkoord waar hij minder blij mee is. Op de ‘aflosboete’ is veel kritiek gekomen. Rutte vindt de maatregel echter over het geheel genomen uit te leggen. Hij wijst erop dat er 30 jaar wordt genomen om het eigen woningforfait te laten herleven en dat het gepaard gaat „met een zeer forse lastenverlichting voor werkend Nederland”.

06.56 uur 11 oktober 2017

Miljoenen extra voor monumenten en cultuur

Het nieuwe kabinet trekt komend jaar 150 miljoen euro uit voor monumenten en erfgoed. Monumentale kerkgebouwen in het bijzonder gaan de coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie aan het hart. Na 2018 komt er in totaal nog eens 175 miljoen euro bij. Voor cultuur heeft de coalitie ook 80 miljoen extra over. Dat gaat onder meer naar het behoud en de ontwikkeling van volkscultuur. Beide uitgaven passen in het streven van het kabinet de kennis over de Nederlandse geschiedenis en identiteit te vergroten. Om die reden krijgen kinderen voortaan les over het Wilhelmus en kan ieder kind het Rijksmuseum en het Binnenhof bezoeken. Jongeren krijgen op hun achttiende verjaardag een boekje cadeau met de zogeheten nationale canon, een overzicht van de Nederlandse geschiedenis in vijftig thema’s. Dat wordt ook aan nieuwe Nederlanders uitgereikt.

22.27 uur 10 oktober 2017

Nationaal Fonds Ereschuld voor Defensie

beeld ANP

Het nieuwe kabinet van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie stopt 20 miljoen euro in een Nationaal Fonds Ereschuld voor militairen die een trauma, handicap of andere aandoening hebben opgelopen tijdens een missie in het buitenland.

Het geld komt uit de begroting van het ministerie van Defensie, staat in het regeerakkoord. In het verleden is de opvang van militairen die op missie zijn geweest niet goed geweest. Defensie wordt nu geconfronteerd met claims van veteranen die met allerlei aandoeningen zitten.
De advocaten Vincent Dolderman en Michael Ruperti die veel veteranen bijstaan, vinden 20 miljoen te weinig. Zij wijzen erop dat er inmiddels honderden lopende claims zijn van veteranen. Volgens hen wordt er per zaak gemiddeld zo’n 100.000 euro toegekend.
Dolderman en Ruperti zeggen dat het de bedoeling is om zaken snel af te wikkelen en soepel om te gaan met de uitgangspunten. Zij vrezen echter dat als het geld uit het fonds snel op is, er minder makkelijk zal worden worden vergoed. Daardoor zullen de discussies en procedures volgens hen weer toenemen. De advocaten vrezen zelfs dat het een bezuinigingsmaatregel is.

21.22 uur 10 oktober 2017

Meerouderschap wacht op nader onderzoek

Kinderen kunnen voorlopig niet meer dan twee wettelijk erkende ouders hebben. Het nieuwe kabinet gaat onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn voor zo’n verandering van het familierecht. Lees meer

19.35 uur 10 oktober 2017

Woord en Daad: Trend gekeerd

„Wij zijn blij dat dit kabinet de trend van aanhoudende megabezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking keert”, reageert Rina Molenaar, lid van de Raad van Bestuur van Woord en Daad op het regeerakkoord.

Na jaren van alsmaar wegstrepen, zet dit kabinet jaarlijks meer dan 400 miljoen euro extra opzij voor het aanpakken van de grondoorzaken van armoede en migratie. Gelet op de verschillen tussen de vier partijen, was deze uitkomst allerminst vanzelfsprekend”, aldus Molenaar.

19.24 uur 10 oktober 2017

Econoom Bas Jacobs: Kabinet van de gemiste kansen

Het nieuwe kabinet laat het na om structurele hervormingen door te voeren. Daarbij worden er op belastinggebied ondoordachte maatregelen genomen. Dat zegt hoogleraar economie Bas Jacobs van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Lees meer

17.52 uur 10 oktober 2017

Van der Staaij: Blij met dit kabinet, gezien paarse meerderheid

„Voorzichtig positief” is SGP-leider Van der Staaij over het regeerakkoord. „We willen uitdrukkelijk onze waardering voor de goede punten laten doorklinken.” Tegelijkertijd houdt hij een slag om de arm: „We moeten nog wel zien of de goede punten ook daadwerkelijk worden gerealiseerd.”

Lees het volledige interview met Van der Staaij

17.41 uur 10 oktober 2017

„Belastingplannen goed voor middeninkomens”

Het belastingstelsel gaat flink op de schop in nieuwe regeerakkoord en dat is waarschijnlijk vooral gunstig voor de middeninkomens. Volgens belastingdeskundige Arjo van Eijsden van accountants- en adviesbureau EY gaan particulieren er over de gehele linie naar schatting iets op vooruit.

„Het nieuwe kabinet zet duidelijk in op lastenverlichting. De uitgaven van het kabinet zijn verhoogd en de ontvangsten nemen af”, benadrukt de fiscalist. Hij ziet hierin een trendbreuk met de afgelopen jaren waarin veel is bezuinigd.

„Maar het bedrijfsleven zal ook een deel van de lastenverlichting voor zijn rekening nemen. Dat betekent dat bedrijven er mogelijk per saldo iets op achteruit zullen gaan.” De EY-adviseur wijst daarbij op de diverse aanpassingen die worden gedaan in onder meer de vennootschapsbelasting.

Het verrast Van Eijsden enigszins hoe veel belangrijke stappen het nieuwe kabinet op fiscaal gebied zet. Sommige zaken die worden veranderd doen de nieuwe coalitiepartners natuurlijk onder internationale druk van bijvoorbeeld Brussel, erkent de expert. Maar er zijn ook veranderingen die helemaal uit hun eigen koker komen.

Dit laatste betreft bijvoorbeeld de veranderingen op het gebied van inkomstenbelasting. Wat daar onder meer wijzigt is dat er een soort sociale vlaktaks komt, bestaande uit twee tarieven. Andere belangrijke veranderingen voor de gewone man zijn volgens Van Eijsden de versnelde afbouw van de hypotheekrenteaftrek en de verhoging van het lage btw-tarief van 6 naar 9 procent.

17.23 uur 10 oktober 2017

RMU: Regeerakkoord Rutte-III wending voor eenverdiener

De RMU ziet belangrijke en positieve elementen in het regeerakkoord van het nieuwe kabinet Rutte-III. Voorman Peter Schalk: „Het nieuwe kabinet zet een aantal noodzakelijke wissels om, zowel voor gezinnen als op de arbeidsmarkt. Het is mooi dat iedereen dit in de portemonnee gaat merken, maar de RMU wil ervoor waken dat we de rekening naar onze kleinkinderen schuiven doordat de overheidsfinanciën op langere termijn verslechteren.”

De RMU prijst het nieuwe kabinet dat zij het belastingsysteem fundamenteel hervormt met het invoeren van een sociale vlaktaks. Schalk: „Gezinnen met kinderen gaan er op vooruit, vooral modaal verdienende eenverdieners met kinderen merken dit in hun portemonnee. De RMU is blij met deze belangrijke wending voor kostwinners, nadat jarenlang de kloof tussen één- en tweeverdieners steeds weer is vergroot. Maar er is nog steeds sprake van een flinke kloof: de RMU roept het kabinet op die te verkleinen.”

De RMU is blij dat het nieuwe kabinet geen voorstellen doet om voltooid leven ruimte te geven. Schalk: „Elk mensenleven is een uniek en waardevol schepsel van God. Zij die het leven niet meer zien zitten, moeten we geen doodspil geven, maar met liefdevolle zorg omringen. Steeds meer mensen in de zorg maken duidelijk niet bereid te zijn mee te werken aan het beëindigen van levens.”

17.04 uur 10 oktober 2017

Reactie VGS

Pieter Moens van de reformatorische scholenorganisatie VGS: Voor het onderwijs is een evenwichtig pakket aan maatregelen voorgesteld door de nieuwe regering. We zijn blij dat de vrijheid van onderwijs in voldoende mate is geborgd door handhaving van toelatingsbeleid, leerlingenvervoer en kleine scholentoeslag. Dat maakt dat er reformatorisch onderwijs in dorpen mogelijk blijft. We hebben begrip voor het feit dat richtingvrij plannen en de curriculumherziening voortgang hebben. Wel maken we ons zorgen over het feit dat de kerndoelen seksuele diversiteit lijken te worden aangescherpt en dat de onderwijsinspectie meer bevoegdheden krijgt voor het toezien op burgerschap en op het thuisonderwijs. Als VGS zullen we, onder meer door onze goede contacten met regeringspartijen CU en CDA, mee denken over behoud van ons mooie onderwijsstelsel.”

16.59 uur 10 oktober 2017

Partijleiders waken vanuit Kamer over profiel partij en stabiliteit kabinet

beeld ANP

Het kind is geboren, en drie van z’n vier vaders nemen er meteen afstand van. Daar lijkt het een beetje op nu drie van de vier partijleiders van de coalitiepartijen kiezen voor de Kamerbankjes.

Alleen VVD-leider Rutte treedt toe tot het derde kabinet dat zijn naam draagt. Buma (CDA), Pechtold (D66) en Segers (ChristenUnie) blijven in de Kamer. Lees meer

16.34 uur 10 oktober 2017

Meerouderschap op lange baan

beeld ANP

Kinderen kunnen voorlopig niet meer dan twee wettelijk erkende ouders hebben. Het nieuwe kabinet gaat onderzoeken wat de gevolgen zouden zijn voor zo’n verandering van het familierecht.

Pleitbezorgers van ‘meerouderschap’ vinden zulk onderzoek niet nodig, omdat een commissie namens het kabinet vorig jaar al onderzoek heeft verricht. Die commissie raadde aan maximaal vier ouders te erkennen.

Maar de nieuwe regeringscoalitie gaat eerst na wat dat zou betekenen voor ouders met een verschillende nationaliteit, voor immigranten en voor erflaters en erfgenamen. Ook moet worden onderzocht welke achternaam een kind zou krijgen en hoeveel een ouder moet opbrengen voor het levensonderhoud van een kind.

„Het is vervolgens aan kabinet en Tweede Kamer om te bezien op welke wijze daaraan een vervolg moet worden gegeven”, staat in het regeerakkoord. CDA en ChristenUnie zien weinig in het mogelijk maken van meerouderschap, terwijl D66 juist voorstander is.

16.33 uur 10 oktober 2017

Richtingvrij plannen bij stichten nieuwe scholen

Er komt een wet op grond waarvan ouders meer mogelijkheden krijgen nieuwe scholen te stichten. Maar de overheid laat het richtingbegrip niet los, zoals het huidige kabinet wilde.

16.27 uur 10 oktober 2017

Rutte III legt lat aanpak CO2 hoger dan EU

Het nieuwe kabinet legt de lat wat betreft bestrijding van de uitstoot van CO2 hoger dan de Europese Unie. De nieuwe coalitie wil maatregelen nemen zodat in 2030 een reductie van 49 procent kan worden behaald ten opzichte van 1990. Dat hebben VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie afgesproken.

De doelstelling van de Europese Unie is om in 2030 40 procent minder broeikasgassen uit te stoten. Het kabinet wil dat dit doel wordt opgehoogd naar 55 procent.
Twee maatregelen leveren de grootste bijdrage aan het behalen van die 49 procent reductie. Ten eerste wordt ingezet op afvang en opslag van koolstofdioxide. Vooral in het havengebied van Rotterdam en Amsterdam en in het Westland ziet het kabinet hiervoor potentie. De tweede grote bijdrage wordt geleverd door de sluiting, uiterlijk in 2030, van alle kolencentrales.

De regeringspartijen willen verder voor de lange termijn een nationaal klimaat- en energieakkoord sluiten. Dat wordt afgesloten met onder meer bedrijven, bestuurlijke organisaties en de milieubeweging.

Op de korte termijn zet het nieuwe kabinet in op meer kavels voor windenergie op zee, een minimumprijs voor CO2 voor de energiesector en vergroening van het belastingstelsel. De subsidiëring van bijstook met biomassa in kolencentrales wordt in 2024 gestopt. Verder moeten vanaf 2021 nieuwe woningen en gebouwen niet meer verwarmd worden met gas.

In totaal wordt voor de klimaat- en energieplannen door het kabinet jaarlijks bijna 4 miljard euro uitgetrokken.

16.26 uur 10 oktober 2017

Eisen aan thuisonderwijs

Het thuisonderwijs krijgt in de komende kabinetsperiode te maken met “eisen voor kwaliteit, bekwaamheid, burgerschap en veiligheid”. Het nieuwe kabinet gaat dit vast leggen in een wet.

Thuisonderwijzers krijgen ook te maken met toezicht. Een gespecialiseerd onderdeel van de Onderwijsinspectie gaat daarop toezien.

16.01 uur 10 oktober 2017

Vrijheid van onderwijs

beeld ANP

Het nieuwe kabinet gaat niet morrelen aan het recht van scholen om leerlingen te weigeren. Ook blijven de bestaande regelingen voor het schoolvervoer op basis van denominatie in stand.

15.29 uur 10 oktober 2017

SGP is ‘voorzichtig positief’ over plannen

Van der Staaij (SGP) en Segers (CU). beeld ANP

De SGP is „voorzichtig positief” over de plannen van de nieuwe coalitie van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie. Volgens SGP-leider Kees van der Staaij zitten er punten in die hij toejuicht, zoals lastenverlichting voor gezinnen en investeringen in veiligheid en defensie.

SGP

Ook ideeën over versterking van de palliatieve zorg en ‘waardig ouder worden’ ziet hij zitten, net als dat hij op medisch ethisch gebied positieve punten ziet. Een minpunt vindt hij het wietbeleid. „Daar hangt toch wel echt een D66-geurtje omheen en dat moet ook nog een keer met spoed door de Kamer gejast worden”, aldus Van der Staaij. „Daar zie ik echt hélemaal niets in.”

Het nieuwe kabinet wil een proef waarbij in een beperkt aantal gemeenten legaal geteelde wiet wordt verspreid.

15.25 uur 10 oktober 2017

Armeniërs deels teleurgesteld, deels hoopvol

De Federatie Armeense Organisaties Nederland (FAON) is teleurgesteld dat in het gepresenteerde regeerakkoord de erkenning van de Armeense genocide nog altijd niet expliciet is geregeld. Wel ziet de FAON een flinke stap vooruit in de tekst over de erkenning door de regering van genociden in het algemeen.

Volgens vorige regeringen was erkenning van genociden namelijk voorbehouden aan de rechter. Dit standpunt is nu verlaten. Hiertoe had de FAON in haar brief van maart 2017 aan de informateur nadrukkelijk opgeroepen.

15.24 uur 10 oktober 2017

Zondagswet niet genoemd

Opvallend genoeg noemt het regeerakkoord nergens de Zondagswet. Dit is opmerkelijk omdat hier met name vorig jaar in de landelijke politiek veel over te doen was.

Op aandringen van met name D66 diende minister Plasterk van Binnenlandse Zaken in september 2016 een wetsvoorstel in dat erop gericht is de in 1953 tot stand gekomen Zondagswet, die bepaalt dat het verboden is om op zondag, voor 13.00 uur “openbare vermakelijkheden te houden”, in te trekken. D66 vond deze wet niet ver genoeg gaan. Het toenmalige D66-Kamerlid Koser Kaya diende daarom vorig jaar een eigen initiatiefwet in.

Beide wetsvoorstellen werden na de laatste Kamerverkiezingen controversieel verklaard. Dat betekent dat de behandeling ervan werd stilgelegd.

15.22 uur 10 oktober 2017

Rutte III wil nieuw pensioenstelsel rond 2020

beeld ANP

Het aanstaande kabinet Rutte III wil het pensioenstelsel vernieuwen voor 2020. De sociale partners moeten de plannen vormgeven. In de loop van 2018 moet op hoofdlijnen overeenstemming zijn bereikt zodat daarna kan worden begonnen met het maken van wetgeving.

Er moeten individuele spaarpotten komen in plaats van het huidige systeem waarbij gespaard wordt in een algemene pot waaruit iedereen zijn pensioen krijgt uitgekeerd. Dat is in lijn met een eerdere verkenning van de Sociaal-Economische Raad. Wel blijft het gedeelde risico in stand.

Belangrijkste momenten