Binnenland

Onno Hoes: Zorg voor verwarden raakt hele samenleving

In de samenleving zijn een „andere cultuur en een andere manier van kijken” nodig met het oog op hulp aan verwarde mensen.

Redactie binnenland
5 October 2017 14:40Gewijzigd op 17 November 2020 02:31
beeld Fotolia
beeld Fotolia

Dat betoogde Onno Hoes, voorzitter van het schakelteam personen met verward gedrag, donderdag op een congres over hulpverlening verwarde personen. De voormalige burgemeester van Maastricht bood een voortgangsrapportage aan aan de ministers Schippers (Volksgezondheid) en Blok (Veiligheid en Justitie). Onder meer na de moord door de pyschische zieke Bart van U. op oud-minister Borst is er de afgelopen jaren meer aandacht voor de problematiek van verwarde personen.

Hoes benadrukte vanmorgen dat de verantwoordelijkheid voor de zorg voor verwarde mensen „de hele samenleving raakt.” „Kijk meer om naar de medemens, en kijk niet weg. De apotheker die merkt dat medicijnen niet worden opgehaald en de postbode die signaleert dat iets niet goed gaat, kan zoiets ook zien als een vraag om hulp. Kijk naar de persoon in plaats van naar bureaucratische regels. Iedereen die zich zorgen maakt om iemand moet dat ergens kunnen melden of advies kunnen vragen.”

Enerzijds is het schakelteam „niet optimistisch” over de zorg voor verwarden. Anderzijds werken de 23 samenwerkingsregio’s „hard” om die zorg beter te regelen, constateert Hoes.

Ongeveer driekwart van de regio’s werkt of gaat werken met een crisiskaart „en zet daarmee de eigen regie van de cliënt tijdens een crisis centraal.” Ongeveer de helft van de regio’s organiseert trainingen waarbij professionals psychisch leed bij anderen leren te herkennen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer