Buitenland

Hamas ziet kansen bij hereniging met Fatah

De islamitische Hamaspartij in Gaza heeft zondag besloten zijn bestuurscomité op te heffen en het bestuur per direct over te geven aan de Palestijnse regering in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever.

Alfred Muller
18 September 2017 11:05Gewijzigd op 17 November 2020 02:25
Gaza-stad. beeld AFP
Gaza-stad. beeld AFP

Dat liet Hamas zondag in een persverklaring weten.

Verder zegt Hamas akkoord te gaan met het houden van nieuwe verkiezingen voor een president en een parlement en met de vorming van een regering van nationale eenheid.

Hamas deed deze concessies na druk van Egypte en van de Palestijnse president Mahmud Abbas van de Fatahpartij op de Westelijke Jordaanoever.

Een comité van Fatah, dat onder leiding stond van Azzam al-Ahmed, heeft in Caïro overleg gevoerd met de Egyptische inlichtingendienst en met Hamasleiders over de opheffing van het bestuur van Hamas in de Gazastrook.

Ahmed liet weten dat er een bilaterale ontmoeting tussen Fatah en Hamas zal plaatsvinden om te praten over de uitvoering van het Akkoord van Caïro. Dit in 2011 gesloten akkoord bepaalt dat de Palestijnen nieuwe verkiezingen gaan houden voor president en parlement.

De laatste Palestijnse verkiezingen vonden plaats in 2006. Toen won Mahmud Abbas (ook bekend als Abu Mazen) de verkiezingen voor het presidentschap. Hamas kreeg echter de meeste zetels in het parlement.

In 2007 nam Hamas tijdens een bloedige coup in de Gazastrook de macht van Fatah over. Sindsdien is het Palestijnse bestuur verdeeld.

Dr. Kobi Michael, verbonden aan het Instituut voor Nationale Veiligheidsstudies in Tel Aviv, noemt de stap van Hamas „een slimme zet.” „De hele verantwoordelijkheid voor de reconstructie van Gaza en het welzijn van zijn inwoners wordt nu op de schouders geworpen van de Palestijnse regering.” „Het betekent dat Hamas het bestuur en de macht van Fatah en later van de Palestijnse Autoriteit kan ondermijnen.” Michael zegt dat Hamasleiders denken dat ze de verkiezingen kunnen gaan winnen. Hamas behoudt sowieso zijn militaire afdeling.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer