Peiling De Nieuwe Koers: Meerderheid christenen laat schepping en evolutie naast elkaar staan
Schepping en evolutie kunnen naast elkaar bestaan. Tot die conclusie komt een ruime meerderheid van de deelnemers aan een online-enquête van opinieblad De Nieuwe Koers, in samenwerking met AKZ+ weetwatjegelooft.nl.
Ruim 1750 mensen, die bijna allemaal betrokken zijn bij een kerk, reageerden op het onderzoek, dat werd opgezet na het verschijnen van het boek ”En de aarde bracht voort” van prof. dr. Gijsbert van den Brink.
De enquête –vooral ingevuld door mannen– pretendeert volgens De Nieuwe Koers geen representatief beeld van opvattingen binnen de christelijke gemeenschap in Nederland te verschaffen. Maar met 1759 reacties „uit de volle breedte van het christelijke volksdeel, verspreid over alle leeftijdscategorieën en geografische locaties”, biedt het onderzoek volgens de initiatiefnemers wel aanknopingspunten.
Genesis 1
Ongeveer een kwart van de respondenten meent dat Genesis 1 gelezen moet worden als een historisch verslag van het ontstaan van hemel en aarde. Vooral bevindelijk gereformeerden zijn deze opvatting toegedaan. Zij zijn het ook eens met de stelling ”Twijfelen aan de letterlijke betekenis van Genesis betekent voor mij automatisch: twijfelen aan de opstanding van Christus”.
Twee derde van de respondenten uit de Protestantse Kerk, de vrijgemaakte, christelijke en Nederlands gereformeerde kerken denkt daarentegen dat Genesis 1 niet als een historisch verslag gelezen moet worden.
Op de vraag of christenen die de evolutietheorie omarmen zich op een hellend vlak bevinden, antwoordt een ruime meerderheid ontkennend. Een derde van de deelnemers vindt echter dat dit wel het geval is. Aanvaarden dat mensen en apen gemeenschappelijke voorouders hebben, gaat er daarentegen minder gemakkelijk in. Een kleine 15 procent klikte op ”zeer eens”, 23 procent op ”eens”. Bijna 50 procent is het oneens.
De leeftijd van het menselijk geslacht ligt minder gevoelig, zo blijkt. Bijna 60 procent maakt het niet uit of de eerste mensen 6000 of 45.000 jaar geleden leefden. Iets minder dan 80 procent van de ondervraagden denkt niet dat hun godsgeloof zou wijken, mocht blijken dat de evolutietheorie glashard bewezen wordt.
De meeste respondenten (vier van de tien) zijn lid van de Protestantse Kerk in Nederland. Drie op de tien behoren tot de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt, de Nederlands Gereformeerde Kerken of de Christelijke Gereformeerde Kerken. Een veel kleiner aantal respondenten is lid van de Gereformeerde Gemeenten (in Nederland) of de Hersteld Hervormde Kerk (een op de tien), een even grote groep is betrokken bij een evangelische, pinkster- of baptistengemeente.
Vooral onder deze kleinere deelnemersgroepen bevinden zich christenen die vinden dat schepping en evolutie juist niet te verenigen zijn.
Forse verschillen
In 2011 peilde CV-Koers, zoals De Nieuwe Koers toen heette, ook hoe lezers dachten over de historiciteit van de eerste Bijbelhoofdstukken. Een onderzoek onder een kleine duizend lezers liet weliswaar zien dat 43 procent weleens twijfelde over het historische karakter van het eerste deel van Genesis, maar 46 procent was er duidelijk over: de Bijbel vertelt ons hoe het echt gebeurd is. Dat percentage ligt bij het huidige onderzoek fors lager.De Nieuwe Koers en AKZ+ Weetwatjegelooft.nl organiseren op 22 september een congres over de theologische implicaties van evolutionaire schepping. De bijeenkomst is met ruim 600 deelnemers volgeboekt. Op 4 november is er een alternatieve studiedag, over hetzelfde thema.