Odinga eist overwinning verkiezingen Kenia op
Terwijl het land wacht op de officiële verkiezingsuitslag, eist de Keniaanse oppositie dat haar kandidaat Raila Odinga wordt uitgeroepen tot president. De oppositie stelt dat Odinga meer stemmen heeft gekregen dan de zittende president Uhuru Kenyatta, maar de kiescommissie ontkent dat.
Uit alle tellingen blijkt juist dat Kenyatta ruim aan kop ligt. De oppositie vertrouwt die resultaten niet en claimt dat er is gesjoemeld. Odinga zou volgens zijn politieke bondgenoot Musalia Mudavadi meer dan 8 miljoen stemmen hebben gekregen, terwijl Kenyatta bleef steken op 7,76 miljoen. Een topmedewerker van de verkiezingscommissie noemde de bewering dat Odinga aan kop gaat „belachelijk.”
Het is niet duidelijk wanneer de officiële uitslag van de presidentsverkiezingen van dinsdag komt.
Het is ook onduidelijk waar de claim over het vermeende gesjoemel vandaan komt. Mudavadi sprak over „vertrouwelijke bronnen” binnen de verkiezingscommissie. „We eisen dat de voorzitter van de verkiezingscommissie de resultaten terstond bekendmaakt en de eerbare Raila Amolo Odinga tot president uitroept”, stelde de hoge oppositiefunctionaris.
Presidentskandidaat Odinga heeft herhaaldelijk gezegd dat op grote schaal is gefraudeerd. Hij claimde ook dat hackers waren betrokken bij het manipuleren van de uitslagen. De voorzitter van de verkiezingscommissie zei dat hackers inderdaad hebben geprobeerd in de systemen in te breken, maar dat dit is mislukt.
Internationale waarnemers zeggen dat zij geen signalen hebben gezien dat de stembusgang gemanipuleerd is. Ze prezen de manier waarop het land met de verkiezingen is omgegaan. „Het systeem dat is neergezet heeft tot nu toe zijn waarde bewezen”, concludeerde de voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die een groep Amerikaanse waarnemers leidt.
In de Keniaanse hoofdstad Nairobi is de nervositeit over het politieke conflict voelbaar. De straten van de stad waren gisteren grotendeels uitgestorven, omdat veel inwoners binnen bleven. Onenigheid over de verkiezingsuitslag leidde in 2007 tot grootschalig geweld, waarbij meer dan duizend mensen om het leven kwamen.
Bij botsingen tussen boze kiezers en de politie vielen gisteren drie doden.